פסח מאחורינו, שני ימי זיכרון ויום העצמאות עוד לפנינו ובין לבין, המשא ומתן עם הפלסטינים שוב קורס. האלימות לא נרגעת, ובסוף השבוע האחרון נרצח חייל במועדון ברעננה. ורגע לפני הבחירות לנשיאות, כולם מגיעים להראות נוכחות במימונה. מי אשם באותו רצח מזעזע? האם צריך לכפות איסור מכירת חמץ? וכמה מכם באמת שמרו כשרות בפסח הזה? ומה הסיפור הזה עם הפוליטיקאים במימונה ומתי זה יעבור? סקר השבוע של mako ומכון המחקר "פאנלס פוליטיקס", עושה סדר בכל מה שחשבתם על מה שקרה השבוע.
הרצח במועדון ברעננה הציג לנו השבוע את האלימות במלוא חומרתה. יפתח גריידי, כך על פי העדויות, בסך הכל ניסה להגן על חברה שכמה בחורים התחילו איתה. העימות התחיל בפנים ובעזרת המאבטחים של המועדון כל החבורה, שכנראה שתתה לא מעט, יצאה החוצה ומשם הדרך לדקירה הייתה קצרה. ההאשמות הוטחו לכל עבר – כלפי הצעירים האלימים, כלפי האלכוהול שהדריך אותם כנראה בדרך לדקירה וגם כלפי המאבטחים, שעל פי הטענות, לא מילאו את תפקידם כראוי. שניים מהם אפילו התפטרו בעקבות האירוע.
אבל מי האשם האמיתי במצב? רוב הנשאלים בסקר שלנו, בו השתתפו 503 נשאלים, חושבים שהצעירים הם האחראים על גורלם. רק 28% חושבים שהמאבטחים היו צריכים לפעול בנחישות יתר כדי להפסיק את התגרה ואולי גם לא להוציא אותה החוצה הרחק מעיניהם.
כשבדקנו מה הצעירים חושבים, מסתבר שהם מעדיפים שהמאבטחים ישימו עליהם עין. 42% מהמשיבים בגילאי 18-20 אמרו שהאחריות מוטלת על הצעירים, 32% חושבים שהמאבטחים היו צריכים להגיב ו-26% מהם פשוט לא יודעים מי צריך לקחת אחריות על המקרים הקשים האלו.
הרוב לא אכלו חמץ, אבל מוכנים שימכרו אותו בפרהסייה
אז זה האירוע שכנראה ייזכר מהפסח הזה, אבל קרו בחופש עוד כמה דברים. בירושלים החליטו לאסור גם על הרוכלים במזרח העיר למכור את הבייגלה שהם מציגים ברחוב, שהרי הוא חמץ. בדקנו כמה מכם באמת אכלו אוכל כשר לפסח וגם מה אתם חושבים על חוק החמץ, ומסתבר שהדעות מאוד לא נחרצות .37% מהנשאלים חושבים שלא צריך לאסור על מכירת חמץ בפסח, 35% חושבים שצריך לאסור באופן גורף ו-23% מצאו פתרון ביניים וחושבים שיש לאסור את המכירה רק במקומות דתיים.
נתונים מפתיעים בהתחשב בתשובות שקיבלנו לשאלה האם אתה עצמך אכלת חמץ בפסח? רוב ניכר של 62% אמרו שלא אכלו חמץ, עוד 8% ענו שהמעיטו ורק 27% אכלו חמץ כרגיל. מעניין ש-31% ממי שמגדירים עצמם כחילונים דיווחו שלא אכלו חמץ ו-86% מהמסורתיים.
אבל חוץ מהאיסור על אכילת חמץ, יש עוד מסורת אחת שאי אפשר לפספס כל פסח – מצעד הפוליטיקאים למימונות ברחבי הארץ. לא ברור איך זה נוצר, למה הם החליטו שדווקא שם אפשר לגייס כוח אלקטורלי, אבל אין חבר כנסת או שר שלא תמצאו אוכל מופלטה בצאת החג. השנה החגיגה גדלה, כי יש לנו מירוץ לנשיאות. מה שגרם אפילו לפרופ' דן שכטמן לפתוח בצהלולים, שהרי אין דרך טובה יותר מלכפר על התבטאות אומללה על המוזיקה המזרחית באכילת מופלטה. ואם שואלים את המשיבים שלנו בסקר, יש לנו בשורות טובות - פוליטיקאים יקרים, אתם יכולים לוותר על המימונה הבאה. 45% חושבים שזה לא ראוי כל הסיפור הזה, לעומת 29% המוכנים שהם יבקרו בבית המרוקאי הקרוב.
ורגע אחרי שסגרנו את הסקר הודיע שר החינוך שי פירון על תכנית הלימודים החדשה שתלמד את הילדים כבר בגיל גן קצת על השואה, למה הם שומעים צפירה ועוד כמה דברים. אז מה אתם חושבים על זה? נפרסם את התוצאות בסקר השבועי הבא.