אחת ההחלטות החשובות בחיינו היא ההחלטה מה אנחנו רוצים להיות שנהיה גדולים. האם אמא אבא וכל השאר יתמכו בבחירה והאם באמת נגשים את עצמנו, נמצה את הפוטנציאל שעד היום כולם אמרו שיש בנו אבל אנחנו לא תמיד הצלחנו להבין על מה הם מדברים.
ובכן, ברוכים הבאים, רגע (שלוש-ארבע שנים), לפני שאנחנו מתחילים את המסע הארוך (בעבודה קשה) להגשים את כל החלומות והציפיות שלנו ושל אחרים מעצמנו בדרך לקריירה מופלאה מעניינת ומתגמלת שתימשך כנראה כמה עשרות שנים. צריך לקבל החלטה קטנה אך משמעותית , בחירת מסלול לימודים, אז בואו נראה למה באמת כדאי להתייחס.
ראשית בואו נטפל בפחדים ובחרדות, אכן מדובר בהחלטה משמעותית עם השלכות עתידיות ורציניות יחד עם זאת ידוע כי מספר רב (כ-25%) של סטודנטים מחליפים במקרה הטוב או רחמנא ליצלן פורשים ממסלול הלימודים בו החלו עד סוף השנה הראשונה. אם כך לא מדובר ב"חתונה קתולית" או בהחלטה שלא ניתן לשנות בהמשך .
שאלות אפשריות לאבחון עצמי שעלינו לברר עם עצמנו: אני אוהב לנהל? אני מעדיף לעבוד בצוות? חשובה לי סביבת עבודה רגועה? אני מעדיף עבודה במשרד? אני אוהב לנסוע ולהיות בחוץ? אני אוהב עבודה מרובה מול מחשב? חשובה לי הכנסה קבועה בטחון ויציבות? חשוב לי להיות אדון לעצמי? אני אוהב לטפל או לייעץ? אני מסוגל למכור כל דבר כל הזמן? אני מעדיף לעבוד עם ילדים או עם מבוגרים או אולי עדיף עם מכונות ומכשירים? חשוב לי להתפתח בעתיד מבחינה מקצועית או אקדמית? חשוב לי שהכותרת של העבודה שלי תשדר יוקרה? אני מוכן לעבוד במקצוע שדורש ממני אחריות אישית כבדה?
מתלבטים היכן ללמוד? קבלו ייעוץ חינם תוך 3 שעות
להישאר לגור אצל ההורים?
אחרי ששאלנו את עצמנו את השאלות החשובות, צריך לעשות בדיקת התאמה ובחירה של מספר תחומי לימוד שמתאימים לפרופיל שהתקבל מניתוח התשובות, הכלים העומדים לרשותנו כיום הם רבים ומגוונים החל מהידע העצום שיש באינטרנט (אנציקלופדיית הלימודים , אתרי לימודים, פורומים וכו') השתתפות בתערוכות לימודים ובימים פתוחים, הגעה ליועצי לימודים של המוסדות האקדמיים לקבלת יעוץ אישי והכי חשוב להתרשמות אובייקטיבית מסביבת הלימודים ומהתנאים שעומדים לרשות הסטודנטים, התייעצות עם חברים בוגרים - והכי חשוב - עם אנשים שסיימו ללמוד ועובדים מספר שנים במקצוע בו אנו שואפים להשתלב.
בסופו של התהליך, מאחר וקיימים מספר רב של מסלולי לימוד חופפים (כ-14 מוסדות מלמדים למשל משפטים) עלינו להשוות בין האפשרויות העומדות בפנינו לגבי כל מסלול אותו אנו בודקים כאופציה ללימודים עבורנו. שוב עלינו לקיים מערכת שיקולים והפעם היכן כדאי ללמוד. השיקולים שכדאי לקחת בחשבון הם:
תנאי הקבלה - האם אנחנו עומדים בהם או מה עלינו לעשות כדי להתקבל (פסיכומטרי, מכינה).
עלות התואר - מחיר לתואר נע בין 10,000 שקל לשנה, ועד ל-30 אלף שקל לשנה ואף יותר לתואר במסלול זהה, תלוי במוסד הלימודים.
עלויות המחייה בזמן הלימודים – האופציה הזולה ביותר היא להישאר לגור אצל ההורים, אבל אם זה לא מתאפשר (או רצוי) אז מדובר בהוצאה נוספת של כ-50 אלף שקל לשנה.
אפשרות למעונות - מחירים נוחים סביבה סטודנטיאלית וחוויות לכל החיים.
אפשרויות תעסוקה בזמן הלימודים - לעיתים בתוך המוסד האקדמי וכמובן באזור לעיתים מתקיימים מסלולים לאנשים עובדים מערכת של יומיים וחצי בשבוע חלקם בערב.
מספר התלמידים במסלול – נתון המשפיע על גודל הכיתות
מי הם המרצים - באיזה תארים מחזיקים האנשים שילמדו אותך, כמו גם עם איזה ניסיון מקצועי הם באים
עומס הלימודים - כדאי לבקש לראות מערכת שעות לדוגמה, כדי להבין את כמות הימים והשעות
סביבת לימודים וטכנולוגיה שטחים ציבוריים, קפיטריות, איכות הכיתות, ספריות, אינטרנט, חומרי לימוד.
פרקטיקה במהלך הלימודים - חדרי עסקים , מעבדות , קליניקות , סיורים וכדומה.
השמה עם סיום הלימודים - ישנם מוסדות אקדמיים אשר מחזיקים מרכז השמה וקשורים למקומות עבודה, ישנם מוסדות אשר מגדילים ועושים, בהם יש שת"פ כבר במהלך הלימודים עם חברות וארגונים לשילוב סטודנטים בעבודה.
אז נכון שחשוב שההורים יהיו גאים ומרוצים אך יותר חשוב שנבחר מסלול לימודים שמתאים לנו ולכישורים שלנו, לחלומות שלנו ולשאיפות שלנו - כי הרי העתיד שלנו מתחיל בדיוק כאן .
דורון כהן הוא מומחה לייעוץ בבחירת לימודים ובניית קריירה ומנכ"ל כיוונון