ענת גוב נפטרה ביום ראשון, אחרי שנים של התמודדות עם סרטן המעי. דווקא מתוך תפקידי כיו"ר עמותה הנלחמת להעלאת המודעות למחלה ולמניעתה, היה קשה לי להסביר לעצמי, כיצד כל כך קשה לי להאמין שענת אינה איתנו יותר.
הכרתי את ענת היכרות שטחית, יצא לי ולמספר פעילים בעמותה לשוחח איתה מספר פעמים ואף לשתף פעולה סביב אירוע מודעות, במרכזו עמדה הצגתה "סוף טוב" בתיאטרון הקאמרי. בהזדמנות זו, הפתיעה ענת כשעם סיום ההצגה קראה לנוכחים ללכת ולהיבדק בקולונסקופיה. שיחתנו האחרונה היא שהשפיעה עליי יותר מכל. הרוגע שהיה נסוך על פניה, משולב עם חצי חיוך, מתריס בפניו של המוות, גרמו לי, בן גילה, להרגיש כי יש לי עוד הרבה ללמוד על החיים.
על עף עיסוקי במניעת המחלה, זאת באמצעים פרקטיים ובתוך עולם גשמי, חשתי כי ענת סוחפת אותי אחריה לעולם רוחני. חשתי כי נשמתה רווית ניסיון. אולי מתוך כך חייתי בתחושה כי היא גדולה מהחיים, אולי גם מהמחלה.
מה שלא מסופר בהצגה, הוא שיכול להיות סוף אחר. ענת כמו 1,500 אנשים בקירוב, המתים בישראל מידי שנה ממחלת סרטן המעי, הייתה יכולה לבחור בחיים. אתם יכולים לבחור בחיים. בראיון שנערך איתה לפני כשנה סיפרה כיצד הרופאה שלה לחצה עליה ללכת ולהיבדק במשך שנים. ענת תיארה פחד טבעי שמלווה את כולנו, פחד הגילוי.
יש אפשרות לסוף טוב באמת
לענת כמו לישראלים רבים טעות גדולה בתפיסה, טעות שלעיתים מובילה לסוף טראגי. בדיקת הקולונסקופיה הנעשית בטשטוש, מומלצת לגברים ונשים מעל גיל 50 ואינה מהווה גילוי מוקדם. מכאן שהאדם הנבדק לא עתיד לגלות בגופו את המחלה. קולונוסקופיה היא בדיקה מונעת לאנשים בריאים בכדי שיישארו בריאים. פוליפ קיים במעי של אחד מבין שלושה אנשים שעברו את גיל 50. הפוליפ שקול במידה מסוימת לשומה בעלת פוטנציאל סרטני על העור. הפוליפ אינו סרטני בהכרח אך לאחוזים מסוימים פוטנציאל להפוך לכאלו בגילאים מתקדמים יותר.
בהצגה "סוף טוב" מתוארת התמודדות מרשימה של חולים עם המחלה. אני מבקש מכם, חסכו מעצמכם את הצורך שבלהתמודד, שיברו את המחסום הפסיכולוגי ועברו את הבדיקה. העניקו לעצמכם ולמשפחותיכם שנים של שקט נפשי, בחרו בחיים כי יכול להיות לסיפור שלכם סוף אחר.
ב-28 בחודש, מקיימת "צו מניעה" את מירוץ המודעות השנתי למחלת סרטן המעי ומניעתה בפארק גני יהושוע שבתל אביב. באופן מקאברי, ההכנות למירוץ נצבעו בצבע דמותה של ענת גוב. מתוך היכרותי איתה, אני מאמין כי הייתה מתרגזת אם היה הופך המירוץ לאירוע לזכרה. אני מניח כי הייתה אומרת שכל הפומפוזיות הזו לא מתאימה לה. מתוך כך אנו בוחרים להשאיר את המירוץ כמירוץ לחיים. מירוץ למען המודעות לבדיקה ולפוטנציאל המניעה.
אני וחברי עמותת "צו מניעה" משתתפים בצער המשפחה על לכתה של אישה גדולה מהחיים.
דר' שלמה לבקוביץ' הוא יו"ר עמותת "צו מניעה" הנלחמת להעלאת המודעות לסרטן המעי ולדרכי המניעה.
>> לרשימה של כל מכוני הבדיקה בישראל בקרו באתר צו מניעה: http://www.zav-menia.org