סטודנטית על הדשא (צילום: Andrew Rich, Istock)
היא לא תתקבל לקורסי בחירה. סטודנטית (אילוסטרציה)|צילום: Andrew Rich, Istock

לפני מספר ימים קיבלה נרשמת טרייה לאוניברסיטת בר-אילן (להלן אב"א) את האימייל הבא:

סטודנטים יקרים‚
כהוקרה לסטודנטים המשרתים במילואים‚ החליטה האוניברסיטה לתת עדיפות מסוימת במועד הרישום לקורסים בפריא"ל (הרשמה מקוונת לקורסים לשנה"ל תשע"ב) לסטודנטים ששרתו במילואים בשנה"ל הנוכחית תקופה של 21 יום ומעלה.

מה זה אומר? סטודנט באב"א מקבל יום הרשמה. ביום זה המערכת נפתחת עבורו להרשמה לקורסים השונים. עדיפות בימי הרשמה הנה בפועל עדיפות לקורסים, במיוחד לכאלה שמספר המקומות בהם מצומצם. ההודעה תמימה למראה, ותואמת את הטרנד של שוחד מילואים ששוטף את ארצנו הקטנה ולכאורה לא מזיקה מדי.

ובכן, בואו נחשוב על כמה דוגמאות מייצגות לאנשים שלא יקבלו את ההטבה הנ"ל:
1. משתמט משתמטי - מניאק, לא מגיע לו, מה הוא בכלל עושה בבר-אילן.
2. אחמד את סלים - אתה ערבי ישראלי? תראה תעודה.
3. גידם החולני - אתה ציוני אדוק, ימני, גזען אבל לא יכול לשרת בצה"ל עקב מגבלה רפואית מוצדקת? נדפקת פעמיים.
4. נכה המלחמתי - אתה ציוני, לוחם, גיבור, גב-גב-גבר אבל נפצעת במבצע צבאי בעצימות נמוכה ונפסלת משירות מילואים? נדפקת שלוש פעמים.
5. את - כן, כן, את! אין לך זין? חבל. לא משנה אם שרתת את עמך בטיפול בנוער עם תסמונת דאון, הכנת קפה לאלוף או היית קצינת תותחנים, סיכוי טוב שאת מחוץ לרשימת המוטבים. פעם הבאה תיולדי גבר.
6. מילואים מילואימניקי - בל נשכח את אותו מילואימניק שנעדר מביתו רק 20 ימים בשנה. למה הוא לא נתן יותר?

שיצ'פרו גם מתנדבים בבתי תמחוי

אין תמונה
יש עוד דרכים לתרום למדינה. מילואימניק (אילוסטרציה)

חלקכם יאמר שאני לא צריך לצפות לאחרת מבר-אילן, חלקכם יאמר שאני סמאלן מניאק. זה לא משנה. במדינת ישראל אין חוקה, נכון, אבל קיים עקרון השוויון (טוב נו, אני לא משלה את עצמי).

כשמועדון לקוחות "בהצדעה" מעניק לחבריו (אותם אלו שעשו המון מילואים) הטבות כאלו ואחרות - זכותו. ראשית, התקציב שמוענק לו הוא חלק מתקציב המילואים של הצבא\מדינה (איך שתרצו לקרוא לזה) וההטבות רובן הן יותר מהיותו מועדון לקוחות ענק ופחות מתקציבו הרשמי. אני לא מכיר את המערכת מאחורי אותו מועדון לקוחות מטופש (שאני חלק ממנו, מבלי ששאלו אותי) אבל אני מניח שרוב התקציב שלו מממן ג'ובים. אבל זה רק ניחוש.

אבל כאשר אב"א נותנים עדיפות למילואימניקים שעושים מעל 21 יום, הם בעצם מפרים את עקרון השוויון. יש המון אוכלוסיות - מגדר שלם, דתות, עשירונים, עולים חדשים, אנשים בעלי בעיות רפואיות ואפילו חיילי מילואים שנפגעים מהחלטה זו. באוניברסיטה המתוקצבת על ידי הממשלה והסטודנטים שלה, לא סביר שסטודנטית ערביה ששילמה שכ"ל מלא תהיה מאחורי מילואימניק. הוא, המילואימניק, מקבל צילומים חינם, מועדי ג', הטבות, מלגות וכו', הכל בצדק (או שלא, לשיקולכם). הטבות אלו הינן מתוך התחשבות בחוק, בתרומה שלו לאזרחי המדינה ובאי אלו כספי אגודות למען לוחמים. זכותם וזכותו.

אני מאמין גדול בתרומה לאזרחי המדינה (לא תרומה למדינה, אני שונא את הביטוי הזה). ככזה אני רואה במילואים תרומה, אבל לא טובה יותר מהתנדבות בארגון זכויות אדם, סעד, תמיכה באוכלוסיות מוחלשות כאלו ואחרות וכו'. העם שלנו, והגנרלים שהוא שם בכנסת, הם אלה שחושבים שמילואים הם קודש ומגיע לאלה יותר מלאחרים. ניחא, אני לא בא להילחם בצבא העם או בעם הצבא. יחד עם זאת, הפריווילגיה שנותנת אב"א היא בעייתית.

אם יתנו את ההרשמה המוקדמת באימוץ גור כלב נחייה או התנדבות בבית תמחוי או חניכת ילד יתום או מילואים, אזי לרוב הסטודנטים והסטודנטיות באב"א תהיה היכולת להיות זכאים לצ'ופר הזה. במצב הנוכחי רק יחידי סגולה זכאים לה. בתור מילואימניק ביחידה פיקודית והתנדבותית, אפילו אני לא מגיע למספר כזה גדול של ימי מילואים. רק קצינים או אלו שעושים אבט"שים מצליחים לשרת כל כך הרבה.

שנייה, אבטחת שטחים\ישובים? מההיכרות שלי עם מערך המילואים, רוב ה"קוים" של אותם מילואימניקים ברי מזל הם ביהודה ושומרון. נכון, ישנם כמה קווי גבול שנמצא בהם מילואימניקים מן הזן המובחר שעושה מעל 21 יום, אבל בהכללה גסה – אם אתה קצין או שומר על התנחלויות או שניהם – אוניברסיטת בר אילן מצ'פרת אותך. לעומת זאת, אם אתה ערבי, סמאלני, ג'ובניק, חולה, נכה, נכה צה"ל או חס ושלום לא עלינו אישה, עדיף שתלך ללמוד במקום אחר, כי לקורסי הבחירה המועדפים לא תתקבל.

פורסם לראשונה בבלוג "כלום"

>> האם צה"ל הופך למשטרה חשאית?