אשפה (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
מעורר בחילה. זבל נערם על החוף|תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2
תיבת הדואר האלקטרוני שלי הופצצה השבוע בבשורות משמחות. עיתונאי סביבה הם כנראה האנשים היחידים בעולם שמקבלים חדשות טובות בענייני אשפה ופסולת. אתמול הגיעו שלוש חדשות טובות כאלה בתוך כמה שעות. המיץ של הזבל מעולם לא היה אטרקטיבי יותר.

מדובר בשלושה מתקני ענק שאמורים להיבנות בשנים הקרובות – בירושלים, בחירייה ואי שם באיזור המרכז – ולהפוך את כמויות האשפה האדירות שמושלכות בגושי המטרופולין הגדולים לאנרגיה ולקומפוסט. מצד אחד מכניסים את מה שזרקנו לפח הביתי, מהצד השני יוצא חשמל או דשן לחקלאות. הייטק.

אלה מהלכים חשובים שמהווים המשך למה שבמשרד להגנת הסביבה אוהבים לכנות "מהפכת הפסולת". במסגרת המהפכה הזו ישראל מנסה לסגור פערים של 20-30 שנה בתחום המיחזור וניצול הפסולת לעומת המדינות המפותחות. המתקנים המתקדמים האלה יקרבו אותנו לאירופה, רק שמחוץ להם אנחנו עדיין תקועים עמוק במזרח התיכון.

אני מתכוון, בפשטות, לזה שהמדינה שלנו מטונפת. שבכל מקום שבו משתרע שטח פתוח של יותר מכמה מטרים רבועים, הוא מתכסה במהירות בערימות של ג'יפה דוחה שעם ישראל השאיר מאחריו. זה נהדר שבמטבח יהיו לנו שני פחים (אחד לשאריות מזון ואחד לכל השאר), ומתחת לבניין כלוב למיחזור בקבוקים ופח כחול למיחזור נייר, רק שלא ברור מה כל הקידמה והתיחכום האלה שווים אם בחוץ, בשטחים שאין להם אמא ואבא, הזבל הולך ונערם.

בחילה בחוף

הפער הלא נסבל הזה, בין התוכניות היפות למציאות המכוערת, קיבל השבוע ביטוי כמעט סימלי בתיבת הדוא"ל שלי: בין המיילים האופטימיים המבשרים על שידרוג תשתיות המיחזור, נכנסו בקצב של מכונת ירייה מיילים שמספרים מה קורה בשטח. הם הגיעו מכל הארץ, מלווים בתמונות שחוץ מהריח מעבירות את הכל: סטודנט מהשפלה שעובד בחקלאות בשדות המושב ובכל יום פוגש ערימה חדשה ומכוערת של פסולת בניין שקבלן מנוול שפך שם; אב גאה שלקח את ילדיו לטיול במערות לוזית והתבייש לנוכח כמויות האשפה שקיבלו את פניהם במגרש החניה; סבתא מחדרה שהגבעה מול הבית שלה כורעת תחת משקל הגרוטאות. כולם מצלמים ושולחים. כשהתמונות מסתובבות ברחבי הרשת רבים מזדעזעים ומזדהים, אבל בינתיים רבים עוד יותר ממשיכים לטנף.

קבלן ששופך זבל בשדה פתוח
רק בישראל? קבלן שופך את הזבל שלו באמצע שדה
הטרגדיה היא שהלכלוך שמקיף אותנו הפך למובן מאליו. לסטנדרט. במקרים רבים אנחנו לא מבחינים בו, כמו אדם שעובד במקום מצחין ואחרי זמן מה כבר לא מודע לריח. זה קרה לנו בשבת האחרונה. לקחנו את הילדים לאחת מפיסות החוף המופלאות בישראל, זו שמשתרעת מתחת למצוק של חבצלת השרון. הים היה אגדה, החוף תענוג. לקראת הצהריים ביקשתי לתפוס קצת מחסה מהשמש בצל מצוק הכורכר המרשים. אז ישבתי על סלע למרגלות המצוק, נהניתי מהבריזה והתחלתי לסרוק את סביבותיי. רק אז קלטתי שאני יושב בתוך מזבלה מאולתרת. שאריות מזון, ניירות מתעופפים, קרעי פלסטיק, ושקיות, שקיות, שקיות. בבת אחת פיסת הטבע הקסומה והטהורה הפכה לתרכיז של גועל נפש. נמלטתי משם רגע לפני שאקיא.

קצה הקרחון

חוף חבצלת הוא משל מדוייק למפלס האשפה הלאומי: רצועת החוף היפהפיה הזו שייכת למועצה האיזורית עמק חפר. מועצה מבוססת, שמתגאה בכך שכמעט כל היישובים בתחומה כבר מבצעים הפרדת פסולת במקור (שני פחים במטבח) ומהווים דוגמה ומופת למהפכת המיחזור. המועצה גם מתהדרת במתקן גדול ומתקדם שהופך זבל רפתות לאנרגיה ירוקה. כולם נורא ירוקים, מפרידים וממחזרים, ורק חוף הים נראה כמו אתר פסולת שאותו אף פעם אין זמן וכסף לנקות.

גלעד ארדן (תמונת AVI: ערוץ 1)
מנהיג "מהפכה", אבל המדינה עדיין מטונפת|תמונת AVI: ערוץ 1
כאמור, זה רק קצה הקרחון: בכל רחבי הארץ המשרד להגנת הסביבה מקדם במרץ את מהפכת הפסולת, הרשויות המקומיות מתגייסות, הפחים במטבח מקבלים טיפול חמישה כוכבים ורק על הפח הענק שבחוץ – הפח הלאומי – איש לא לוקח אחריות. הנסיונות הקלושים לחנך נופלים על אזניים ערלות, האכיפה היא בדיחה, ונקיון השטחים הפתוחים נמצא בתחתית סדר העדיפויות. אז ב-2016 אולי יפעלו כאן מתקנים אולטרה משוכללים, ממש המילה האחרונה, שיהפכו את קופסת הקוטג' שזה עתה אכלתם לאנרגיה שתדליק את פנסי הרחוב. במחשבה שנייה, אולי מוטב שנשב קצת בחושך. בחושך אפשר עדיין לדמיין, כמו בשיר, שארץ ישראל יפה, פורחת ונקייה.

Aviv67@gmail.com