רגע לאחר הלוויה הגדולה בתולדות ישראל, קל לדבר על חגיגת הצביעות. בישראל של 2013 אנחנו משפילים ומרימים ברגע. מחבקים את מי שביזינו ומבזים את זה שאך לפני רגע חיבקנו. בישראל של 2013 אנחנו מבזים את קשישינו אבל אוהבים להעריץ מנהיגים שמגיעים לגיל מופלג. גם לרב עובדיה יוסף הייתה עדנה על ערש דווי. וכך נמחקו כלא היו בדיחות "החרצופים" והזלזול החילוני מול מי שהיה במשך עשורים המנהיג ההלכתי הבלתי מעורער של עדות המזרח והסמל הפוליטי של לא מעט מהם.
זו עת להספד וכבוד המת. אבל זו גם הזדמנות לערער על המובן מאליו. והמובן מאליו החילוני הוא ללעוג לזקן עם גלימת הראשון לציון. לצעוק "עיזה עיוורת" ולהרגיש נאורים להפליא. כפי שאמר ראש ממשלתנו, כולנו לבושים בג'ינס ומאזינים למוזיקה מערבית..
אז "אחרי מות קדושים אמור" ובימים הקרובים תהיה לנו הזדמנות ללמוד ולדבר על ההכשר שנתן ליהודי אתיופיה, מה שאיפשר התגייסות מדינתית לטובת סיוע לעלייתם ארצה. נלמד על מבצע התרת העגונות שלקח על עצמו לבדו, כרב ראשי ספרדי טרי, מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים. ניזכר על הפסק המעדיף חיים על שטחים ומנקה אותם מן "הקדושה" של חסידי הרב קוק (בעיקר הבן). ועוד ועוד.
זו תהיה גם הזדמנות להבין את העיקרון ההלכתי שנשא את דגל "כוחא דהיתרא עדיף", מבקר כל מי שמבקש להחמיר ומחפש כל דרך להקל ולאפשר חיים לקהילתו.
אני חלוק על החזון הפוליטי של הרב עובדיה, שגם בימים עברו מילא מעט מאוד משגרת יומו התורני. על הרצון להכפיף את המדינה לחוקים תורניים. אני חלוק על ההשתלחויות הנמוכות והמסיתות שהשתמש בהם. אני מתוסכל מן הדרך בה תועלה הפוליטיקה המזרחית לדרך דוגמטית אחת, החומקת מהמסר הרחב והאוניברסלי של המסורתיות והמתינות. אבל אני מכיר אינספור אנשים שזקפו את גוום בשל רוחו של הרב עובדיה. יוצאי אתיופיה, מזרחים קשי יום, נשים בפריפריה. מקובל לקבול על הדרך בה "מנצלים" אנשי ש"ס את המצוקה בשכונות. ועדיין, אין חלופה למוסדות החינוך, הצדקה והתעסוקה שיצרה התנועה. נחוצה חלופה, אבל האתגר עלינו. מי מאיתנו המבקר ממרחק, בלי להתקרב ולסייע, מכלה זמנו לריק.
לפני כארבעים שנים העביר הרב עובדיה שיעור שבועי בדרך לוד, שכונת התקווה. במשך שנים הוא הגיע, כרב העיר ואחר כך רב ראשי, ולימד תורה לבעלי הבתים שנדחקו לשכונות דרום העיר. אני יכול לדמיין כיצד מדי שבוע קומתו של סבי, שלא החסיר שיעור, גבהה בכל שיעור. הדמות שהציצה אלי מהמסגרת בבית בשכונת התקווה החזירה את עטרת נפשו ליושנה, ובסופו של עניין דחקה במשפחתי לצרף להערצה התורנית גם פתק פוליטי.
פרק חדש בפוליטיקה החרדית-מזרחית מתחיל. ללא ספק. כל הרוצה להשפיע באמת על החברה הישראלית, ראוי שילמד לעומק את הפרק המיוחד שיצר הרב עובדיה יוסף ז"ל.