"תיעדתי כמעט כל סכסוך בעולם ולא העליתי בדעתי שיהיו דברים משיקים כאן": איתי אנגל תיעד אזורי קרבות עקובים מדם, אך עדיין מתקשה להאמין שהדברים שרגיל לראות הרחק מישראל מתרחשים גם כאן בבית. הערב (חמישי) ישודר פרויקט מיוחד של "עובדה", ובסרטו "מטולה, מלחמה", אנגל מלווה את חברי כיתת הכוננות של היישוב הצפוני ואף יגיע לחמ"ל הסודי של התושבים עמוק מתחת לאדמה (אחרי החדשות, ערוץ 12).

בריאיון ל"אברי ושרקי", התייחס העיתונאי לאופי המיוחד שזיהה בעיר שהוקמה ב-1896 ולעולם לא ננטשה. "השתמשנו בקטעי ארכיון בסרט, לתת פרספקטיבה, ורואים שזו ממש פנינה. בכל מלחמה נשארו עד הסוף למרות שהיו פגיעות פה ושם, אבל אף פעם לא עזבו", אמר.

אנגל תיאר סיטואציה בה נכח בלוויה בעיר, בצל הקרבות, בה בלטה תחושת הסכנה התמידית שמרחפת. "כולם רואים אותך ואם ירו בך או שלא זו רק החלטה שלהם", הסביר בהקשר לאיום שנשקף ממחבלי חיזבאללה שכל העת צופים.

של מי הייתה ההחלטה שתיסע למטולה?
"של כולנו במערכת 'עובדה'. לא יכולנו לסיים את העונה בלי לעשות משהו על מה שקורה בצפון. זה מתכתב עם מקומות שהייתי בהם כמו אוקראינה המופצצת, התחושה של ההימור, שזה יכול לפגוע או שלא".

מטורף שאתה אומר את מטולה באותה רשימה עם הערים שסיקרת.
"זה מטורף, אני בחיים לא חשבתי את זה. אני עובד 32 שנה, מתעד כמעט כל סכסוך גדול על פני כדור הארץ ולא העליתי על הדעת שהדברים יהיו משיקים גם כאן".

כשמבודדים את הסכנה האישית, כמה הרגשת שהמקום הזה כרגע מפחיד?
"נורא מפחיד ותלוי ביכולת ההדחקה שלך. אם אתה במטולה, חיזבאללה רואים אותך וזה לא איזו דמות עמומה מהלכת. רואים אותך, מכירים את מספר הטלפון, את מספר לוחית הרישוי ואיפה הבית שלך. מדי פעם הם גם ישלחו לך הודעות כמו שהעיד ראש המועצה דוד אזולאי שקיבל הודעות איומים מחיזבאללה. גם החבר'ה מכיתת הכוננות מקבלים הודעות כאלה. הם אנשים סופר מעולים ונמצאים במקום שהמדינה נטשה. אם נ"ט פוגע בבית שלך, אין מכבי אש".

פגיעה בבית במטולה (צילום: מועצת מטולה)
פגיעה בבית במטולה|צילום: מועצת מטולה

אין מכבי אש?
"לא. אתה רואה חבר'ה של כיתת הכוננות באים ומנסים לכבות את זה, מקבלים כוויות. כל הסביבה חוטפת, ומי שנשאר שם הוא בסוג של הימור, אין דרך אחרת להגיד את זה".

ההחלטה לפנות בצורה כל כך נרחבת את גבול הצפון בתחילת המלחמה הייתה החלטה נכונה?
"שאלה נורא קשה. יכול להיות שדווקא בגלל שהם התפנו, חיזבאללה מנצל את זה ומוריד את העיר. זה לא שהם רוצים להביא למצב של מאה אלף הרוגים, אבל כן רוצים לפגוע ולצאת גברים במזרח התיכון בלי להרגיז את ישראל יותר מדי. ברגע שהם יודעים שמטולה מפונה, המוטיבציה אדירה לטווח בתים. אני שם לתעד כמה שאפשר כי זה רגע היסטורי כמו בניר עוז, בעזה. מה שקורה במטולה זה לא אולי תהיה המלחמה, אתה במלחמה. אתה יכול להגדיר אותה, היא יכולה לקבל סדר גודל הרבה יותר אימתני, אבל אתה שם במלחמה".

אם אתה צריך להגדיר את התחושה שלך שם במילה?
"הימור".

אנגל התייחס גם ליוזמה המקומית של התושבים. "אחרי 7 באוקטובר חיזבאללה ירה ועיוור אותנו. כל המצלמות שהיו על קו הגבול לכיוון לבנון נופצו" הסביר. "היוזמה של כיתת הכוננות, תושבי מטולה שהייתה להם הברקה: לפזר במטולה מצלמות, שמקומן משתנה מדי פעם, ומצלמות עמוק לתוך לבנון".

מתי לדעתך התושבים יחזרו?
"מבחינתם צריך מלחמה, פעם אחת ולתמיד. חיזבאללה ממש על הגדר ולכן התושבים אומרים שלא נקבל הסכם. כרגע אנחנו נתונים להסכם שמחייב את חיזבאללה להיות מעבר לליטני. בגלל שהם מצפצפים על ההסכם אז מי שמפונה בהוראת הממשלה זה עשרות אלפים מתושבי ישראל והמרירות שם זה שרצועת הביטחון בשטח ישראל".