סכסוך חריף בצמרת חברת ההפקות אנדמול, המפיקה את "האח הגדול" ועוד שורת תוכניות עתירות רייטינג בישראל, חושף עוד נדבך הנוגע למצבו העגום של שוק הטלוויזיה - ובעיקר את החששות האמיתיים מאחורי הקלעים מפני קריסת רשת 13. הסכסוך הוא בין מייסד החברה ואחד המפיקים הבולטים בישראל, אלעד קופרמן, לנציגיה של חברת אנדמול־שיין בישראל, והצדדים משמיעים טענות חריפות זה נגד זה.
מהתכתובות בין הצדדים עולה כי חברת ההפקה נקלעה למצב תזרימי קשה בעקבות הודעה על עיכוב תשלומים מצד רשת, הספקית הגדולה ביותר שלה. אנדמול־שיין צופה רווח של 2 מיליון שקל ב-2018, מתוך מחזור של כ-120 מיליון שקל.
במסגרת סכסוך משפטי בין בעלי המניות באנדמול ישראל, התברר כי רשת ביקשה לדחות תשלומים לחברה. סמנכ"ל הכספים באנדמול, עמי קמחזי, כתב במייל לדירקטוריון: "אני מודאג מהאפשרות שבנקודה מסוימת לרשת לא יהיה כסף לשלם, סכום כזה שאנדמול ישראל לא תוכל להתמודד עמו. זה יכול לקרות בחודש הנוכחי או בעתיד".
ליאור עמית, דירקטור באנדמול הפקות, השיב במייל לדירקטוריון: "המצב מדאיג. אני מתריע על העניין אבל נראה שאתם מסרבים להקשיב.... חייבים לפנות לעורכי דין ולהתארגן למצב של חדלות פירעון ברשת". עם זאת, ברשת ובאנדמול אמרו אתמול כי כל התשלומים הועברו.
אנדמול נכנסה לישראל באפריל 2013, אז רכשה את השליטה בחברת קופרמן הפקות שהקים אלעד קופרמן, מפיק ידוע ומוכר בשוק המקומי. אנדמול, שהחזיקה בפורמט "האח הגדול" ושורה של פורמטים כמו "אפקט הפחד", "אחד נגד מאה", "מי רוצה להיות מיליונר", "דיל או לא דיל" ו"אקסטרים מייקאובר", רכשה 50.5% מקופרמן הפקות - שהיו עד אז בידי איש העסקים הישראלי ינון קרייז - ויתרת המניות נותרה בידי קופרמן. המהלך נתפש אז כהבעת אמון בשוק הטלוויזיה הישראלי וביכולות הפיתוח המקומיות.
באותה שנה רכשה אנדמול גם 33% מרשת, שהחזיקה אז בחצי מזיכיון השידור של ערוץ 2, תמורת 100 מיליון שקל. התוכנית, שלא מומשה לבסוף, היתה לשלב בין היכולות של חברת ההפקות לבין המסך העוצמתי של ערוץ 2 כדי לפתח פורמטים מקוריים לשידור בישראל - ואז למכור אותם לחו"ל. ואולם בגלל האחזקות החופפות, נאסר על אנדמול לעבוד עם גופים בשוק הטלוויזיה פרט לרשת.
אחרי ביטול המיזוג: מה יקרה בערוץ עשר? כל התרחישים
ב-2016 עזב קופרמן את ניהול החברה, ותחתיו מונה כמנכ"ל עמיר גנור. קופרמן גם עזב את הדירקטוריון ומינה במקומו את רו"ח ליאור עמית, ששימש בעבר מנכ"ל חברת החיתום של בנק מזרחי טפחות. שני הדירקטורים הנוספים הם נציגי חברת אנדמול העולמית: פיטר סלמון אנדרו וניקולה מארי במפורד, שמשמשים גם דירקטורים ברשת.
לאחר עזיבתו, הקים קופרמן חברת הפקות חדשה עם שירה מרגלית, ואנשי אנדמול טענו כי בכך הוא מתחרה בהם. הצדדים התחילו להתכתש בצורה חריפה גם על רקע המשבר שגרם פיצול ערוץ 2, והשבוע פנה עמית בעניין לבית המשפט לעניינים כלכליים בתל אביב. עמית דורש מבית המשפט להורות לדירקטורים מטעם אנדמול להציג בפניו מסמכים ודו"חות כספיים של החברה ולהצהיר כי הם נמצאים בניגוד עניינים, וכן ולאסור עליהם לקחת חלק בדיונים הנוגעים לרשת, שהיא למעשה הלקוח הגדול ביותר של החברה. בבקשה טען עמית כי הדירקטורים מטעם אנדמול ממדרים אותו ופועלים בניגוד לכללי הממשל התאגידי.
בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד דודי זילברבוים ממשרד זילברבוים אורבך הרפז, נכתב: "הדירקטור (עמית; נ"ט) מבקש למלא את תפקידו, אך נחסם על ידי יתר הדירקטוריון ונושאי המשרה בחברה, עד שנאלץ לפנות לבית המשפט".
רשת מקצצת עובדים
כמה חודשים אחרי כניסתו לתפקיד ב-2017, פנה עמית לייעוץ המשפטי בחברה בדרישה לקבלת מסמכים, ובהם רשימת בעלי המשכורות בחברה, דו"חות כספיים וכדומה - אך נדחה שוב ושוב. בקשתו לדחות את ישיבת הדירקטוריון עד לקבלת מסמכים שיאפשרו לו לקחת חלק בדיון נדחתה על ידי הדירקטורים מטעם אנדמול, ואלה דרשו הסברים למה נחוצים לו מסמכים אלה.
יו"ר הדירקטוריון במפורד טענה באחד המכתבים כי החברה מתמודדת עם "בעיה רצינית" בשל הפעילות החדשה של קופרמן - שמתחרה ישירות באנדמול ישראל - לשטענתה אינו עומד בתנאי ההסכם עמו. מצדו של קופרמן טענו כי פעילותו כלל לא מהווה תחרות, מכיוון שממילא אנדמול לא יכולה לעבוד עם גופי שידור מסחריים שאינם רשת. עוד נטען בבקשה כי "להאשמה כאילו עמית פועל בשם קופרמן אין כל בסיס. עמית אינו מקבל הנחיות מאיש. טובת החברה היא זו שעומדת לנגד עיניו".
המהפכה מתקרבת: אתם מוכנים להגיש קוד סודי בסופר?
בשלב מסוים נודע לעמית כי שני חברי הדירקטוריון מטעם אנדמול־שיין מכהנים באותו תפקיד גם ברשת. עמית דרש מחברת ההפקות אנדמול את ההסכם של אנדמול העולמית עם רשת, המכונה בבקשה כ"ההסכם המהותי ביותר של החברה". בתחילה סורב, ולאחר מכן הועבר לו ההסכם באופן חלקי בלבד.
בכתב הבקשה נטען כי תפקידם הכפול של במפורד ואנדרו נוגע כיום למארג היחסים עם רשת - זאת, כאמור, בשל הניסיונות של רשת לדחות תשלומים והדאגה לעתידה של אנדמול ישראל. בבקשה מצוטט קמחזי, שאמר ב-12 באוקטובר כי רשת אישרה לו דחייה נוספת בתשלומי אוקטובר מכיוון שלא קיבלה תשלומים מלקוחות (ככל הנראה משרדי פרסום; נ"ט). לפי קמחזי, הוא הודיע לרשת כי מצב זה אינו מקובל, וכי הוא יפגע ביכולתו לשלם לספקים ועובדים.
ברשת אישרו כי הם אכן נמצאים בסבב התייעלות וקיצוץ של 60-50 עובדים. בחברה אומרים באופן לא רשמי כי כל התשלומים לאנדמול ישראל הועברו. עם זאת, ברשת סירבו למסור תגובה רשמית בטענה כי ההליך המשפטי אינו נוגע אליהם.
גם מצבה של אנדמול ישראל אינו שפיר. במכתב ששיגר עמית למנכ"ל בתחילת 2018 הוא דרש "הסבר לרווח (נמוך באופן חריג) של כ-2 מיליון שקל שהחברה אמורה להרוויח ב-2018".
מאנדמול־שיין ישראל נמסר: "איננו מגיבים לנושאים פנימיים בתקשורת. הנושא יתברר בבית המשפט".