אם הסתובבתם לאחרונה בפייסבוק, בטוויטר, או במה שמכונה "העולם החיצון" - ודאי שמעתם על "חמישיית סנטרל פארק", החבורה שסיפורה מובא עכשיו במיני סדרה החדשה של נטפליקס כשהם רואים אותנו (When They See Us). מדובר בקבוצת נערים, כולם בני מיעוטים משכונת הארלם, שהואשמו באפריל 1989 בתקיפה ואונס של אישה לבנה בשם טרישה מיילי, שיצאה לריצה בסנטרל פארק בניו יורק: קורי וויז, יוסף סאלם, אנטרון מק'ריי, ריימונד סנטנה וקווין ריצ'רדסון (לא, לא ההוא מהבקסטריט בויז) הורשעו במעשה אחרי תהליך משטרתי ומשפטי שערורייתי בכל קנה מידה, כפי שניתן ללמוד מהסדרה, וריצו עונשי מאסר (בין אם במתקני נוער או בבית כלא) של עד 13 שנים. רק בשנת 2002 זוכתה החבורה, אחרי שמאטיאס רייס, עבריין מין ואנס מורשע, החליט להתוודות שהוא זה שאנס את טרישה מיילי - כשבדיקות ה-DNA שעשו לו הוכיחו שהוא דובר אמת.
אז לצד דמעות, מחנק בגרון וזעם עצור, תקפה אותנו גם הסקרנות: איך נראים האנשים האמיתיים מאחורי הסדרה העלילתית, ומה הם עושים היום - 17 שנים אחרי יום הזיכוי המאושר? בעין הציבורית והתקשורתית, הם נתפסו כמקשה אחידה של 'הילדים מהגטו', אך מאז שחרורם הם פנו, איש איש, לכיווני התמודדות מגוונים ואחרים לחלוטין, כשחלקם בחרו להעלם ולחיות את חייהם בפרטיות, וחלקם, הפכו בדווקאיות מדהימה לעורכי-דין ואקטיביסטים.
קורי ווייס
מי ששבר לנו את הלב במיוחד הוא קורי (המגולם בסדרה ע"י ג'ארל ג'רום הנהדר), שהסיפור שלו הוא אולי הטראגי ביותר - כיוון שהורשע, בחיים ובסדרה, אף שכלל לא נכח בפארק באותו הערב. קורי "זכה" להכלל בחמישיית הנאשמים אחרי שליווה את חברו, יוסוף סלאם, לתחנת המשטרה, עד שלבסוף נעצר גם הוא. קורי, היום בן 46, היה בן 16 בלבד כשהואשם בתקיפה ואונס, ועל כן, בניגוד לחבריו הצעירים ממנו, נכנס לכלא בגירים שזימן לו שהות אכזרית במיוחד.
היום, קורי עדיין גר בניו-יורק, לאחר שהקים את "פרויקט החפות של קורי וויס" שמציע ייעוץ משפטי חינם מטעם אוניברסיטת קולורדו עבור אלה, שכמו קורי, מואשמים בעבירות ללא עוול בכפם. לפני שהפך למיליונר (בעקבות הפיצויים שקיבל), ווייס חי מקצבת נכות והשלמת הכנסה. לאחרונה הוא התראיין לעיתון הניו-יורק טיימס, וסיפר שהוא נהנה מהסדרה, "אבל באותו הזמן – זה מכאיב".
ריימונד סנטנה
כפי שאפשר היה ללמוד מסופה של המיני-סדרה של נטפליקס, סנטנה מתגורר היום עם בתו בג'ורג'יה לשם עברו בשנים האחרונות, כשאופן ההתמודדות שלו עם העוול שאירע לו בנעוריו יצירתי במיוחד: האסיר לשעבר הוא בעלים של חברת אופנה בשם "Park Madison NY", שמוכרת בין היתר חולצות מחאתיות עם צילום המעצר (פוטו רצח) שלו עצמו, וחולצות עם שמות חמשת הנערים (והאמת, הן ממש שוות). האקטיביסטיות הזאת מצידו של סנטנה לא מפתיעה – בראיון שלו ל-CBS הוא הודה שהוא "עדיין חושב על התקופה בכלא בכל יום", הוא תמיד נחשב לקולני יותר מבין החמישה, וממש לאחרונה התראיין גם לאתר TMZ, שם גינה את לינדה פיירשטיין - הפרקליטה מטעם התביעה שלחצה על הרשעתם של הנערים בינהם סנטנה - וקרא להחרים את ספריה.
יוסוף סלאם
גם סלאם, כמו סנטנה, גר בג'ורג'יה עם אשתו וילדיהם, והוא כיום סופר ועורך דין פלילי. מעבר לזה, סלאם, שאת דמותו בסדרה משחקים אית'ן האריס וכריס צ'וק, הוא פעיל חברתי לזכויות מיעוטים ברשתות החברתיות ומחוץ להן, שם הוא עוסק לא מעט במקרה המזעזע שקרה לו ולחבריו, קורא להחרמת ספריה של הפרקליטה פיירשטיין, ומגנה את מדיניותו של הנשיא טראמפ - שבזמן המקרה ב-89' ניצל את הונו כדי לקנות מודעת ענק בעיתון הקוראת להחזרת עונש המוות, וליישומו על "חמישיית סנטרל פארק", וגם היום, יש שיגדירו את מדיניות הפנים שלו כגזענית.
אנטרון מק'ריי
מק'ריי היה הראשון מבין החמישה לעזוב את העיר ולהתנתק מעברו. הוא עזב את ניו יורק מיד עם שחרורו, וכיום הוא מתגורר באטלנטה עם אישתו וששת ילדיהם, הרחק מעין התקשורת (הוא אפילו סרב להצטלם לסרט הדוקומנטרי על המקרה שיצא ב-2012 – "חמישיית סנטרל פארק"). מאז מק'ריי שינה את שמו ומצא עבודה כמפעיל מלגזות, שלאחרונה עם יציאת המיני-סדרה עליו, הוא כן נענה מעט לסקרנות הציבור, והסכים לומר שהוא עדיין מתמודד עם בעיות זעם וכעס שמלווים אותו מאז המקרה השערורייתי, והוסיף: "האנשים שהביאו לכליאתנו... אני פשוט שונא אותם. אני מצטער להגיד – אבל אני מאחל להם סבל ומוות".
קווין ריצ'רדסון
הצעיר מבין חמשת הנאשמים-לשווא, ריצ'רדסון, עבר לגור בנין ג'רזי עם אשתו ושתי בנותיו, וכמו שסופר בסדרה – מצא עבודה בבתי אבות כגנן. כמו מק'ריי, גם ריצ'רדסון השתתף בפאנל בעקבות כשהם רואים אותנו, וסיפק עדות מצערת על החיים שאחרי השחרור במטאפורה שלא תצא לנו בקרוב מהראש: "דמיינו שאתם בקבוק סודה מנוער שנשמר במשל 30 שנה, ורק עכשיו אתם נותנים לגז קצת להשתחרר".