כמו כל דבר בחיים גם עוגות ומאפים החלו את דרכם בעת העתיקה. הגלגול הראשון של מה שהיום אנחנו מכנים עוגה, הגיע לאחר המצאת הקמח, והיה למעשה סוג של לחם מתוק שהוסיפו לו דבש. התיעוד הראשון של אפייה מגיע עד לימי מצריים העתיקה וכפרים מהתקופה הניאוליתית (אי שם לפני הספירה).

רעמסס השלישי היה הראשון לזהות את הפוטנציאל, והוא זה שהכניס את העיצוב למאפים, כאשר בשנת 1175 לפנה"ס נמצאו עדויות לכך שבתקופתו היו אופים עוגות (או יותר לחם מתוק), בשלל צורות וקישוטים.

האפייה של עוגות כפי שאנחנו מכירים אותן היום החלה במאה ה-15 באנגליה. בשנים אלו התחילו הבריטים לאפות עוגות בתוספת של קרמים, שוקולד ועוד כל מיני דברים טובים. במאה ה-16, האפייה הפכה לטרנד כלל עולמי. מה שעוד עזר לפתח את התחום הייתה המהפכה התעשייתית שהפכה את משימת האפייה לקלה ומהירה. מהפכה זו הביאה עימה שלל עוגות בצורות וצבעים, כאלו שמלוות אותנו לצד הקפה, עד עצם היום הזה. לקראת מתקפת הסוכר שצפויה לנו עם עליית הפרק הראשון של "בייק אוף ישראל", חזרנו במנהרת הזמן וביררנו מאיפה בדיוק הגיעו לחיינו העוגות שמלוות אותנו עד היום.

קרמשניט

המאפה והמילוי התחיל את דרכו באיטליה של סוף המאה ה-19. על אף ששמו המקורי הוא "עוגת נפוליאון", אין קשר בינו לבין המצביא נמוך הקומה. מה שקרה באמת זה שהצרפתים התקשו להגות את השם "נפוליטני" שניתן לעוגה בנאפולי בה נאפתה בפעם הראשונה וכדי לא לשבור שיניים, הם פשוט קראו לה "נפוליאון". השם המאומץ מטעה עד היום ורבים חושבים שהאיחוד בין דפי הבצק הדקים והקרם העשיר בכלל נולד בצרפת. מאז המצאתה זכתה העוגה לשלל גירסאות שרובן היו על תקן אותה גברת בשינוי אדרת. אלינו הגיע הגירסה האוסטרית שנקראת, בשמה המוכר בישראל, "קרמשניט".

קרם שניט (צילום: wael hamdan, Istock)
עוגת נפוליאון|צילום: wael hamdan, Istock

עוגת בטנברג

מדובר בעוגה צבעונית עם לא מעט צבע מאכל וציפוי מרציפן. בשנת 1884 כאשר נישאו הנסיכה ויקטוריה והנסיך לואיס מבטנברג, אפו לכבודם את העוגה האנגלית הזו. פצצת הסוכר שעשויה מריבועים בצבעים שונים, מייצגת את ארבעת הנסיכים מבטנברג. 

עוגת שוקולד נוזלית

אולי תתפלאו לשמוע אבל עוגת השוקולד החמה, זו עם הנוזל בפנים, הומצאה רק בשנת 1987, או לפחות זה מה שטוען שף אמריקאי צרפתי בשם ז'אן ז'ורז' וונגריכטן. אותו שף מספר שהמציא את העוגה הפופולארית בעת שהיה בניו יורק ואפה את סופלה השוקולד שלו מעט מדי זמן. יש כאלה שחולקים עליו עד היום ומנסים להוריד אותו קצת מהעץ השוקולדי.

עוגת שוקולד חמה במילוי ממרח לוטוס (צילום: אולגה טוכשר, mako אוכל)
עוגת שוקולד חמה במילוי ממרח לוטוס|צילום: אולגה טוכשר, mako אוכל

עוגת חתונה

גם המקורות של העוגה הסמלית הזו הגיעו מאנגליה של ימי הביניים. המנהג בימים ההם היה שכל אורח היה מביא עימו עוגה לחתונה וכל העוגות היו נערמות יחד אחת על השנייה. כיום, העוגה הסטנדרטית מצופה לרוב בבצק סוכר, בדרך כלל בנויה בקומות ומקושטת בבובות של חתן וכלה בקצה. המבנה שלה אמור להזכיר את צריח כנסיית סט מרי לה שבלונדון. בימינו, עוגות חתונה מככבות בלא מעט חתונות מפורסמות ביניהן: חתונתם של הנסיך צ'ארלס והנסיכה דיאנה שחתיכה ממנה אף נמכרה ב- 1375 דולרים, לאחר יותר מ-30 שנים. בקרוב אצלכם. 

עוגת חתונה של נוגט (צילום: התמונה באדיבות נוגט)
עוגת חתונה של נוגט|צילום: התמונה באדיבות נוגט


>> בואו להיות חברים של "בייק אוף ישראל" בפייסבוק

קאפקייק

הקאפקייק, אותה עוגה אישית, נולדה בארצות הברית של המאה ה-19. השינויים הדרסטיים בטכנולוגיות הבישול הובילו לחיסכון בזמן האפייה, וההכנה שלו נהייתה מאוד קלה ומהירה, מה שהביא לפופולריות הגדולה. לגבי מקור השם ישנן שתי תיאוריות. האחת אומרת שהעוגות היו נאפות במקור בתוך כוסות והשנייה היא שהיו מודדים את המרכיבים בגביע.

פינוק חורפי ליום קריר (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
קאפקייק עם מטרייה|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

עוגת גבינה

התענוג הזה הוא לא רק פינוק מדהים אלא גם אחת מהעוגות הראשונות בהיסטוריה. המקורות אומרים שהעוגה הנפלאה הזו הגיעה אלינו מיוון העתיקה. כשהרומאים כבשו את יוון, בין יתר הדברים שהם ניכסו לעצמם, הם גם גילו את המתכון ומשם הכל היסטוריה. הרומאים נתנו לה את השם הלא קליט, פלנצ'טה אבל השינוי האמיתי קרה כשהמתכון היה לידיים של הבריטים. בשנת 1872 חוקר חלב מצא את הנוסחה הנכונה בין גבינה שמנה לאפייה. כולנו מודים לו על זה עד היום. 

עוגת גבינה ב-3 מרכיבים (צילום: food52.com)
עוגת גבינה ב-3 מרכיבים|צילום: food52.com

טרימיסו

הטירימסו נאפה לראשונה בסיינה שבאיטליה, לכבוד הביקור של הדוכס קוסימו דה- מדיצ'י השלישי. הדוכס הביא איתו את המתכון לפירנצה, והעוגה הפכה להיות קינוח נפוץ בקרב האנגלים והאמנים הרבים ששהו בעיר. משם היא המשיכה לאנגליה ולצלחות שלנו היום.

טירמיסו (צילום: אולגה טוכשר, mako אוכל)
טירמיסו ליום חורף קר|צילום: אולגה טוכשר, mako אוכל

עוגת יום הולדת

כמו עוגות החתונה, גם פינוק בדמות עוגה ביום הולדת לא נולד אתמול. המנהג התחיל בימי יוון העתיקה, אז נהגו לאפות עוגות דבש לכבוד האירוע וביומולדת 50 גם הגזימו עם עוגות מורכבות יותר. מקורות אחרים מספרים שהכל בכלל התחיל בגרמניה של ימי הביניים, אז היו מכינים לחם מתוק לכבוד יום ההולדת של ישו. מקור הנרות על העוגה אגב, מבוסס על אמונה עתיקה שהעשן בכיבוי הנרות נושא את המשאלות לאלים. 

"בייק אוף ישראל"- בקרוב בקשת, ערוץ 2