מסתבר שלא צריך להיות מומחה כדי להבין, באופן בסיסי אך יעיל, איך עובד הפלא ששומר לנו על האוכל קר. נכון, במקרה של תקלה כנראה שתצטרכו להזעיק טכנאי מקררים, אבל ידע הוא כוח: אם תדעו פחות או יותר מה הבעיה, תקטינו את הסיכויים שיעבדו עליכם.
צביקה אגוזי ממכון התקנים, מסביר לנו על כל התקלות השכיחות שיכולות לצוץ במקרר שלכם, מה אפשר לתקן לבד ומתי חייבים להזמין טכנאי:
אז איך בעצם עובד מקרר?
פחות או יותר כמו מזגן. מערכת שגורמת לאוויר החם לצאת, ומאוורר שמפזר את האוויר הקר. ההבדל הוא שמקרר פועל על חלל קטן ואטום, ככל שהחלל מבודד בצורה טובה יותר – המקרר יעבוד טוב יותר.
שאלתם את עצמכם פעם איך נוצר הקרח? כשאנחנו פותחים את המקרר נכנס לתוכו אוויר. הלחות שבאוויר, אדי המים, קופאים והופכים לקרח. במקררי No Frost , הנפוצים היום, ישנה מערכת שדואגת להפשיר את הקרח ולהוציא את המים המיותרים.
התקלה: מאוורר לא עובד
למה זה קורה ואיך מזהים? כשהמקרר לא עובד כמו שצריך – ייתכן שהמאוורר, שמפזר את הקור, לא עובד. פתחו את דלת המקפיא ולחצו על הפלסטיק הסמוך לציר – כך תדמו סגירה של הדלת. בזמן שהיא כביכול סגורה – אתם אמורים לשמוע את צליל המאוורר.
התקלה: צינור סתום
למה זה קורה ואיך מזהים? מקרר ה-No Frost מפעיל פעם ב-24 שעות גוף חימום שמפשיר את הקרח שנוצר. המים שנוצרים בתהליך ההפשרה יורדים למטה בצינור שעובר לאורך המקרר ונאספים בצלוחית המיועדת לכך. כשהצינור סתום – מלכלוך או שאריות מזון – יכולות להופיע שלוליות של מים. בעלי חוש טכני בסיסי יוכלו לנסות לפתוח את הסתימה בעצמם, בתנאי שהיא נוצרה במקום עם גישה נוחה.
התקלה: גומייה משוחררת
למה זה קורה ואיך מזהים? ככל שחלל המקרר אטום פחות – המקרר "יתאמץ" יותר לקרר אותו. אם המקרר נראה לנו תקין אבל הוא פשוט מקרר טוב פחות, או אם נוצר הרבה קרח במקרר – עשו את הבדיקה הבאה: קחו פיסת נייר דקה והכניסו אותה בין הגומייה לדלת, עברו סביב סביב על דלת המקרר ובדקו – כשהדלת סגורה צריך להיות קשה להזיז את הנייר. אם במקומות מסויימים הנייר חופשי – סימן שהגומייה לא צמודה טוב. שימו לב שיש להקפיד לנקות את הגומיה משאריות שומן ולכלוך.
למה זה קורה ואיך מזהים? טבעי שמקרר ישן ילך וירעיש עם הזמן, אך יש רעשים שצריך לשים אליהם לב. אם יש רעש חריג מהרגיל – יש לבדוק אם אין משהו שחוסם את תנועת הכנפיים של המאווררים. לפעמים קרח, לכלוך או שאריות מזון נתקעות בכנפיים ומונעות תנועה תקינה של המאוורר. אם מדובר ברעש רגיל – נסו לבדוק אם המקרר עומד עקום, ויישרו אותו בעזרת חתיכת קרטון תחת הרגלית. לעיתים זה מקטין את עצמת הרעש משמעותית.
ועוד כמה טיפים חשובים:
מקרר יש לחבר לשקע חשמלי אחד ולא למפצלים למיניהם. חיבור למפצלים ביחד עם מכשירי חשמל נוספים עלול לגרום לקצר במקרה הטוב, ולשריפה במקרה הרע.
בחורף אפשר לכוון את התרמוסטט על כמה מעלות יותר. זה יחסוך בחשמל וגם ישמור על המקרר.
המקרר צריך אוורור. אל תשימו אותו בנישות צפופות מדי. בדקו בהוראות היצרן כמה מרווח המקרר שלכם צריך. זכרו שמקרר עובד על אותו עיקרון של מזגן – הוא דואג להוציא אוויר חם. אם לאוויר לא יהיה לאן להתפזר זה יקשה על המקרר וגם יפגע בו.
היווצרות של קרח מעידה על כך שמשהו לא תקין. גם אם זה לא מפריע לכם ביום יום – כדאי לטפל בבעיה כדי לשמור על המקרר שלכם.
מתי כדאי להחליף מקרר?
כשאנחנו רואים טיפות רבות שמצטברות על דפנות המקרר – צריך לבדוק אם הבידוד שלו לא נפגע. קודם כל – יש לנסות להשאיר אותו סגור לפרק זמן ארוך מהרגיל ואז לבדוק אם עדיין יש טיפות. בשלב השני – לבדוק אם הגומייה תקינה, ואם לא – להחליף אותה. חשוב לדעת שגם בדפנות המקרר עצמו יש בידוד, ואם המקרר ישן עד כדי כך שהבידוד הזה כבר לא תקין – הגיע הזמן להחליף אותו.
דבר נוסף – מקרר מזדקן עם השנים, וצריך להגביר את העוצמה שלו ככל שהזמן עובר. אם מדובר במקרר שליווה אותנו שנים, שהגענו למקסימום העוצמה שלו והוא כבר לא עובד כמו שצריך, האוכל מתקלקל והוא מלא טיפות - ייתכן שהגיעה השעה להיפרד ממנו.
"יצאת צדיק", שני, 21:00