אומרים שתמונה אחת שווה אלף מילים. באוזניי, כעיתונאית ועורכת לשעבר, ומי שכתבה חמישה ספרי עיון - זו אמירה שנויה במחלוקת, שלא לומר מרגיזה. וכמה שווה סדרה אחת, במקרה זה העונה הראשונה (אני מקווה) של "חולי אהבה"? מבחינתי, כמנכ"לית עמותת "אחת מתשע", הסדרה שווה עשרות אלפי מילים.
אני מניחה כי לערוץ קשת 12, נדרש לא מעט אומץ להעלות סדרה שעוסקת בין היתר בסרטן השד בפריים טיים. עם זאת, כמי שקראה את התסריט מתישהו בקיץ שעבר, היה דיי ברור שאי אפשר יהיה לעמוד בפני קסמה, ועוד עם ליהוק כזה מנצח. בשמונה פרקים, הצליחו יוצרי הסדרה טל גרניט, רונה תמיר ושרון מימון, להעלות את המודעות לא "רק" למחלה עצמה, אלא גם למשימה החשובה מכולן: להעלות את המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם, המציל חיים.
הסטטיסטיקה אומרת שבמקרה של גילוי מוקדם יש סיכוי של 92 אחוזים להחלמה - ומהניסיון המצטבר שלנו, שכבר שנים עוסקות בהעלאת מודעות לחשיבות האבחון באמצעות הרצאות וסדנאות, אנחנו מאמינות שגם "חולי אהבה" הצילה חיים, וכנראה שיותר מנפש אחת. מאות אלפי צופים וצופות ראו אותה, ובסקר שנערך על ידי מכון המחקר "מדגם" בראשות מנו גבע הצהירו כי 96 אחוזים מהנשים בגילי 40 ומעלה אשר צפו בסדרה - מתכוונות להיבדק בשנה הקרובה.
בשנת 1994, כשנורית טולנאי הקימה את העמותה, הסטטיסטיקה דיברה על אחת מתשע נשים שתחלה בסרטן השד במהלך חייה, ומתוך הנתון הזה נגזר שם העמותה. היום, 30 שנה אחרי - הנתון עומד על אחת משבע וחצי. לא פעם שאנחנו מקבלות שיחה נרגשת ממישהי ששמעה במקום העבודה שלה הרצאת סיפור אישי של מתנדבת שלנו, הלכה להיבדק, אובחנה בשלב מוקדם וחזרה להודות שהצלנו את חייה. ואם אנחנו זוכות לכך, כמה נשים מתוך אלו שהצהירו כי ילכו להיבדק יהיו חייבות לד"ר עמליה לוי (איילת זורר) את חייהן?
באותו סקר הצהירו 28 אחוזים מהגברים שצפו בסדרה כי הם מתכוונים להיבדק גם כן. אני בספק אם יעשו זאת, אבל גם אם לא, הנה הישג מרשים נוסף של הסדרה: העלאת מודעות לעובדה שסרטן השד קורה גם לגברים. לאחוז אחד אומנם, אבל כשמדובר בחיי אדם, גם עשירית האחוז משמעותית. ואם מיכה חדאד (עמוס תמם) לא התבייש להגיד שחלה בסרטן שד, יש סיכוי שגם גברים "רגילים" שחלו או יחלו יוכלו להרגיש בנוח יותר לספר שזה מה שקרה להם.
>> לצפייה בסדרה המדוברת "חולי אהבה" ב+12
יתרה מזאת, ועל כך מברכות מן הסתם גם אחיותנו בעמותת "גנים טובים" - העובדה שגברים חולים בסרטן שד אומרת שמוטציה בגן BRCA, אשר מעלה את הסיכון ללקות במחלה, יכולה לעבור גם מצד האם וגם מצד האב. והנה הפרכנו עוד דעה קדומה ועודדנו נשים נוספות לעשות בדיקת דם פשוטה, שנמצאת בסל הבריאות, שיכולה להעיד האם אתם נשאים או לא - ובהתאם לתוצאה להתאים את שגרת הבדיקות הנכונה לכם.
סרטן השד זה לא רק דרמה בטלוויזיה, ולכן אנחנו פה, ומעבר להעלאת המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם, עמותת "אחת מתשע" תומכת ומלווה את המתמודדות, המחלימות, ומי שחיות לצד המחלה. אנחנו מציעות טיפולים רגשיים מסובסדים בפריסה ארצית ובזמינות גבוהה, סיוע במיצוי זכויות על ידי עורכת דין, ללא עלות. קבוצות התמיכה הדיגטליות שלנו מתקיימות בזום ומאפשרות מקום לשתף, לתמוך ולהיתמך בחברת נשים שעברו או עוברות בדיוק את מה שאת עוברת - ובעקבות הסדרה נשמח לפתוח קבוצה ייעודית לגברים חולים ומחלימים.
אנחנו מציעות ליווי רוחני, ייעוץ מיני, טיפול נפשי מרחוק לנשים המתקשות לצאת מהבית, מרחב לנשים עם מחלה גרורתית, מרכז מידע ואתר אינטרנט - וגם הפודקסט שלנו, צעד אחר צעד, שעלה לאוויר בימים אלה, נועד להקל על המתמודדות והוא מביא להן את ניסיונן של נשים שהיו שם בצד דברי הסבר של טובות המומחיות.
תוכנית הדגל של "אחת מתשע" – "לצידך" – "משדכת" בין נשים שמתמודדות עם המחלה לבין מתנדבות שהחלימו ועברו הכשרה מקצועית. התמיכה מבוססת על קשר טלפוני ייחודי שנוצר בין המתמודד לבין מי ש"היתה שם" - ונדמה לי שבפרק האחרון ראינו שגם לד"ר עמליה לוי ליווי כזה יכול היה להועיל.
טלי רוזין, מנכ"לית עמותת "אחת מתשע"