מקום מגורים: האמזונס האקוודורי
שפה: שפתם הראשונה היא הקיצ'ואה ושפתם השנייה היא ספרדית.
סימני זיהוי: גרים ליד המים, חותרים בקאנו, צדים תנינים ודגים. הלבוש שלהם עשוי מעורות של חיות חצאיות עלים או קש. נשים מעל גיל 45 לובבשות חולצה לבנה וצעיף כחול.
במשפט אחד: שבט חזק ומלוכד שלא תרצו להתעסק איתו.
- עושה שרירים: אילן אוספליק לוהט מתמיד
- פרחה או חצרוני: איזה כינוי הייתם מעדיפים לספוג?
- רוצים לזכות בכרטיס זוגי לדרום אמריקה? כנסו
היסטוריה
בני הקיצ'ואה הגיעו בשנת 1562 לטריטוריה של שבט הקואיחוס ועשו מהפכה במטרה להשתלט על האזור. הם מאמינים בארבעת האלמנטים: רוח, מים, אש ואדמה ובגלל זה הם כפו על שבט הקואיחוס לעבוד בצמחייה ובאדמה. שבט הקיצ'ואה גם השתמשו בשבט הקואיחוס כעבדים וכבהמות משא.
אמונות
מאמינים שהם ירדו מהירח וסוגדים לארבעת האלמנטים: רוח,מים אש ואדמה. הדת שלהם מתבססת על המים, אלת הים הקוצ'ה מאמא האלים הם האדונים של כל הדגים בים והם שולטים בכל השינויים בטבע. ההצלחה שלהם בדיג ובציד תלויה גם ביחסים שלהם עם האלים.
שגרה ותעסוקה
הקיצ'ואה הוא השבט הכי מודרני שנחשף לאדם הלבן. הם לא מתבוללים עם שבטים אחרים ומחזיקים מעצמם כעליונים לעומת שבט "הווראנים" שהם יותר נחשבים לנחותים באיזור. הם בקשרים טובים עם השבטים האחרים, מעבירים להם שמן ועושים איתם עסקים.
מבנה המשפחה והשבט
הקיצ'ואה דוגלים במונוגמיה והנישואים עם בין בני דודים מותרים. בתקופת הניסיון שלפני החתונה האישה עוברת לגור אצל הורי החתן ולומדת את סודות הטיפוח הנשיים, בזמן שהבנים לומדים דברים על עבודה משותפת בין בעל ואישה, החלטה וארגון. הגברים בשבט צדים ודגים והנשים עושות יוקה, שומרות על הילדים ומגדלות יבולים. קורקה הוא ראש השבט, איש זקן שמחליט החלטות. בשנות ה- 60 הם התחילו להתפתח לעמותות, ביה"ס, קומונות. צורת השלטון שלהם נקראת- קבילדו ויש להם מועצת הוראה שמתמנה כל שנה בעצרת כללית וכוללת נשיא, סגן נשיא וגזבר.
>>אתם כבר חברים שלנו בפייסבוק?
פרנסה ותעסוקה
הקיצ'ואנים אוספים זהב בנהר למסחר ומכירה. בנוסף, הם החקלאים הכי טובים מכל השבטים באיזור והם מגדלים אורז, תירס, מלפפונים, אבטיחים, בננות ועוד. לטובת הקהילה הם מכינים כלי נגינה כגון תופים שעשויים מעור של קוף, כינור וחליל עם 2 חורים. הם נחשבים לשבט של קדרים מכיוון שהנשים
יחסים עם הנהר
הם מתניידים בקאנו שהם מכינים בעצמם במטלה שנחשבת במיתולוגיה של עמים באמזונס כעונש מאלוהים.
יחסים עם האדם הלבן
שבט הקיצ'ואה מפגין יכולת הסתגלות מדהימה לחיים המודרניים ובו בזמן דואג לשמור על המסורות הנצחיות שלהם. השילוב בין המסורת למודרניות, בין ההמשכיות והשינוי בא לידי ביוטי בצורה ויזואלית בקירות הקרמיקה הדקים שלהם ובדימויים שעולים מהשירים שלהם. הם עושים הבחנה בין כלים שחורים וכלים צבעוניים. סירים שחורים מעושנים מיועדים לבישול של קסווה, בננות ומזונות אחרים, תבלינים ומשקאות. קערות שחורות רגילות מיועדות להגשת האוכל המבושל וכלים צבעוניים ומעוטרים מיוצרים כדי להכין ולהגיש asua וצ'יצ'ה עשויה מקסבה.
מעמד האישה
באמריקה הלטינית נהוג לומר שנשים מקבלות את מה שהן רוצות. נשות הקיצ'ואה נלחמו בגופן ובנפשן בכדי לעצור את חברות הנפט העולמיות, מלקדוח באזוריהם. הקידוחים הללו גורמים לזיהום במקורות המים שלהם, מה שמגביר את הסיכוי לחלות בסרטן. אותן נשים רצו וזעקו ברחבי האמזונס במטרה לעצור את אותן חברות נפט שהגיעו לקדוח והצליחו בכך.
מנהגים ייחודיים
פסטיבל ה"קורפוס קריסטי": מתקיים ב-24 לדצמבר לכבוד הציד. הגברים יוצאים לצוד כמה ימים מראש והנשים יוצאות לקצור קסווה כדי להכין את הצ'יצ'ה.
פסטיבל "לה נגרה מאמא" (אמא שחורה): חגיגה זו הפכה במשך השנים לאחד הפסטיבלים החשובים ביותר, מתקיים בו מצעד עם דמויות צבעוניות, שבו האימא השחורה היא הדמות הראשית והיא מייצגת את הבתולה מריה. האימא השחורה מדביקה ביטויים פופולריים שגורמים לחוגגים להרגיש יפים יותר ועשירים יותר. התושבים עושים מחווה לבתולה כהוקרת תודה. הם מוקירים בטקס את כל הדברים הטובים שקרו להם. הטקס מתקיים פעמיים בשנה - פעם ראשונה בספטמבר כשחוגגים אותו בגלל שחושבים שהבתולה מנעה את התפרצות הר הגעש. והפעם השניה מתרחשת בנובמבר אז חוגגים את העצמאות שלהם. בפסטיבל הם לבושים בקישוטים רבים ובצעיפים צבעוניים, הם מביאים בובות ומרקידים אותן ואחד הדברים שמאפיינים את הפסטיבל זה מכל מלא בחלב ומים- התושבים שמים את הראש שלהם בתוכו ובכך מודים למלאך הכוכבים והשמיים ולמלך מורו.
טקס פאקטאצ'ינה: מסיבת אירוסין, בה שותים צ'יצ'ה חמה וחברותיה של הכלה רוקדות את 'ריקוד הקופים'. ריקוד שורות כשלראשן קשורים קופים מתים מעושנים שלמים שקושטו יפה.
ריקוד מקומי: ריקוד של הבנים והבנות בלבוש מסורתי, כשהבנות אוחזות בידיהן קערות שמגישים בהן את הצ'יצ'ה אותן הן מושיטות לבנים (המשקה האלכוהולי המקומי).
"המשימה: אמזונס", מציגה תרבויות עתיקות של שבטים באמזונס, אשר חלקם נכחדו. לצורך כך שוחזרו המנהגים ואורחות החיים של חלק משבטים אלה, רגע לפני שהם נעלמים מהעולם.
"המשימה: אמזונס": רביעי ושבת ב-21:00