המשרד להגנת הסביבה אחראי על שמירת הסביבה הטבעית בישראל. המשרד אחראי לפיתוח תקנים לשמירה על איכות הסביבה ואכיפתם, ובין תחומי פעילותו: טיפול בפסולת מוצקה, צמצום זיהום האוויר, מניעה של זיהום מקורות המים והעלאת המודעות למיחזור.

כדי לעזור ולשפר את איכות הסביבה ניתן לבצע וליישם מספר דברים קטנים ופשוטים - טיפים ירוקים שכדי לאמץ לחיי היום יום:

החשבון יתייקר (צילום: Dzmitry Held, Shutterstock)
חוסכים במים - להטפלת מים יש מחיר סביבתי|צילום: Dzmitry Held, Shutterstock
1. צמצום בנייר והדפסות  - ייצור נייר הוא בזבזני במשאבים ומייצר זיהום אוויר. ניתן לחסוך ב-50% מההדפסות שלנו על ידי הדפסה משני צידי הנייר.

2. ממחזרים גם אריזות קורנפלקס -  נייר מרכיב רבע מכמות הפסולת, ורובו מגיע מאריזות - כל הניירת, העיתונים, הזבל שמקבלים בדואר, ואפילו אריזות של קורנפלקס והגלילים של נייר הטואלט הולכים לפח למחזור נייר. 

3. העדפת מוצרים מנייר ממוחזר - כיום ניתן להכין חומרים רבים מנייר ממוחזר – דפים להדפסה, נייר טואלט, קרטונים, מחברות ועוד. העדיפו מוצרים מנייר ממוחזר. טון נייר ממוחזר חוסך 17 עצים

4. אופניים – הכלי של כל ערי העולם. היום, זה טרנד בכל הערים הגדולות בעולם - אנשים עוברים לאופניים. יותר מהיר, חסכוני, לא מזהם וזה אחלה ספורט.

5. ניפוח צמיגים ברכב - משפחה ממוצעת מוציאה 1000 ₪ על דלק כל חודש. הקפדה על צמיגים מנופחים חוסכת 10% מהוצאות הדלק ומהזיהום שהדלק הזה גורם כ 100 שקלים בחודש.

6. נסיעה ירוקה וחסכונית - נהיגה במהירות קבועה והימנעות מהאצות פתאומיות יכולה לחסוך עד 25% מתצרוכת הדלק שלנו -  כ 250 ₪ בחודש והרבה מאוד זיהום אוויר.

7. קונים מכוניות המדורגת ירוק במדד הזיהום - היום בכל פרסומות הרכבים יש מדד המצביע על מידת הזיהום של הרכב – מירוק עד לאדום. אז סעו רק בירוק ותחסכו בדלק ובזיהום אוויר.

8. כיבוי אורות וניתוק מכשירים - מכשירים שנשארים פתוחים עלstand by - כל מה שיש לו נורה אדומה גם כשלא משתמשים בו – אוכל חשמל סתם. בזבוז חשמל זה לא רק בזבוז כסף, זה גם זיהום אוויר מיותר. מחברים מטענים, מחשבים, פלזמה, טלוויזיה, ממיר, למפצל אחד עם מתג – ובכל פעם שהמכשירים לא בשימוש – בלחיצה אחת מכבים את כולם.

9. נורות חסכוניות -  לא רק שנורות הליבון רגילות מבזבזות חשמל, גם 95% מהאנרגיה שלהן הופכת לחום ולא לאור. נורה חסכונית חוסכת כ-80% מצריכת החשמל  - תהליך ייצור החשמל מפחם אחראי לזיהום אוויר ולפליטות גזי חממה התורמים להתחממות כדור הארץ.

10. שומרים על ארץ נקיה - כשאתם יוצאים לטבע, לפארקים או לחוף הים, הקפידו לארוז אתכם שקיות אשפה ונקו אחריכם. אם אתם לא תנקו אחריכם יהיה מלוכלך. בסוף, לא יהיה נעים לאף אחד לשבת בחוץ.

11.כוסות רב פעמיות - אנו זורקים לאשפה מיליוני כוסות חד פעמיות בשנה, שמייצרות אשפה שאינה מתכלה לאורך זמן ופולטות גזי חממה. מה עושים? עוברים לכוסות רב פעמיות, ואם מגיעים לאירוע שיש בו כוסות חד פעמיות - מסמנים את הכוס ולא לוקחים חדשה בכל פעם שמתחשק לשתות.

12. לא יפה לזרוק אוכל - רבע מהאוכל שאנחנו קונים נזרק לפני שאוכלים אותו. זה אומר בממוצע למשפחה 400 ₪ ב ח ו ד ש! זה לא רק בזבזני זה גם מזהם את הסביבה בתהליך הייצור של המזון ובעיקר מייצר המון המון זבל שהוא מפגע לסביבה ולבריאותנו. לא חבל? כדאי  לתכנן קניות מראש, קונים לפי רשימה, ושמים לב לפג תוקף.  האריזות, ובמיוחד שקיות הפלסטיק, מהוות שליש מהפסולת בישראל.

13. גינה קהילתית -  בערים שונות ברחבי הארץ ובעולם צצות גינות קהילתיות - זה שאנשים גרים בעיר לא אומר שהם צריכים להתרחק מעבודה עם אדמה, צמחים ועצים. לגינות האלה אפשר לבוא עם כל המשפחה, להנות ממרחב נעים וירוק. בגינות אלה אנו גם לומדים ומתנסים באורח חיים ירוק ומתנסים בעשיית קומפוסט.

14. חסכון במים -  אנחנו חיים במדבר וצריכים לחסוך במים. צריך לזכור כי להטפלת מים יש מחיר סביבתי – מפעל הטפלה הוא מפעל מזהם. משתמשים בחסכמים, סוגרים את הברז כשמצחצחים שיניים או מתגלחים ובכלל - שמים לב לברז. ישראלי ממוצע משתמש ב- 165 ליטר מים ביום, וחסכמים יכול לחסוך חצי מהכמות.

15. קומפוסט -  ב-40% מהפסולת שלנו ניתן להשתמש כדי לייצר דשן. כמו שלקחנו את האוכל הזה מהאדמה ככה אנחנו יכולים להחזיר לה אותו. מפרידים את הפסולת האורגנית – כל שאריות המזון ועושים ממנו דשן, בתהליך פשוט שחוסך המון זיהום ואפילו קצת כסף. הפסולת האורגנית שמגיעה מהמזון מרכיבה 40% ממשקל האשפה שלנו.

אין תמונה
חוסכים בשקיות פלסטיק
16. בקבוק רב פעמי - מים מבקבוקים מייצרים המון זיהום בייצור שלהם, בשינוע שלהם ובאשפה שהם מייצרים. מיליוני בקבוקים חד פעמיים נזרקים בישראל בשנה. העדיפו מים מסוננים או מי ברז איפה שניתן.

17. שקיות פסטיק - ישראלי משתמש בממוצע ב- 2 שקיות ביום, או ב- 58,400 שקיות במהלך חייו. כמות זו שווה לשטח של 14 מגרשי כדורסל אם כל השקיות יסודרו בטור, הן יספיקו להגיע לירח וחזרה 9 פעמים (הלוך ושוב).

 

>> חתמו על האמנה הירוקה