קובי יעקב הוא יזם ותיק ומנוסה שידע הצלחות גדולות, אבל מה שקרה ב"הכרישים" הפתיע אפילו אותו. הוא הציג בפני המשקיעים את החברה שייסד, CleanFlare, שפיתחה מערכת חדשנית שמנטרת עשן שנפלט מבתי זיקוק ואסדות קידוח. קובי ביקש 600,000 שקלים תמורת 3.5% מהחברה, אלא שאורן דוברונסקי זיהה מיד את הפוטנציאל והציע לו חמישה מיליון שקלים תמורת שליש מהחברה. מבלי להסס קובי הסכים - והשניים לחצו ידיים.

העסקה הגדולה ביותר בתולדות "הכרישים" הפכה במהרה לשיחת היום. "כל העולם מתקשר, זה מדהים", מספר קובי, "הלכתי ברחוב ועצר לידי אופנוע, הוא זיהה אותי תוך כדי הנסיעה. הוא אמר, 'אח שלי, כל הכבוד, שיחקת אותה'. כל העולם מתקשר אליי, להורים ולחברים, ומפרגנים. זה ממש כיף".

אם עוד לא הצלחתם לגמרי להבין מה בדיוק עושה CleanFlare, בדיוק בשביל זה אנחנו פה. בתי זיקוק, אסדות קידוח ומתקני קידוח יבשתיים פולטים החוצה, בדרך כלל באמצעות לפידים (ארובות, אם תרצו), רעלים לא חיוניים. הרעלים האלה נשרפים ומתפרקים בתוך הלפידים, כך שמה שנפלט לאטמוספירה זה עשן שאינו מסוכן לסביבה. המערכת שפיתחה החברה מנטרת את העשן הזה ומוודאת שאכן הרעלים המסוכנים לא נפלטים החוצה.

"בבתי הזיקוק נוצרים כל מיני גזים נפיצים, לפעמים בכמויות גדולות, שצריך להיפטר מהם כי אין יכולת לאחסן אותם", מסביר קובי, "השיטה המקובלת זה לשפוך אותם לתוך ביוב, שזו ארובה בתוך הלפיד. שופכים את הגז, שורפים אותו ואז הוא אמור להפוך לפחמן דו חמצני ולהיעלם. אם זה לא קורה, נוצרים חלקיקי עשן, חומצות ורעלים שלא מתפרקים. הרעלים האלה נספגים במים, בצמחייה הקרובה, בקרקע ומסתובבים באוויר. בני האדם והחיות נפגעים מזה: נושמים את זה, אוכלים את הצמחים או שותים מים עם רעלנים".

CleanFlare (צילום: מתוך
עושה מהפכה במניעת הזיהום הסביבתי. CleanFlare|צילום: מתוך "הכרישים", קשת 12

"זאת בעיה מאוד גדולה לאנושות, כמות עצומה של זיהום שמתפרץ", אומר קובי, "פיתחנו מערכת שמסתכלת, מזהה את זה ומדברת אלקטרונית עם המכונות שבקו הייצור, אומרת מה עליהן לעשות כדי שייפלט פחות עשן לאטמוספירה. מעבר לזה, החומרים האלה מזיקים גם לציוד ולמכונות. לארגון יש רצון להגן על עצמו ולהגן על הסביבה, מה גם שכחלק מרישיון העסק המדינה אומרת לך כמה מותר לך לזהם. חריגה מהחוק מייצרת קנס. המערכת עוזרת לארגונים באופן אוטומטי להימנע ממצבים שיחרגו מהחוק".

האמנת שהכרישים יסתקרנו ככה מהמיזם שלך?
"הגעתי לכרישים לא בגלל שחשבתי שאגיע להישג משמעותי, אלא כי רציתי לראות אם אני בעניינים. עברו 10 שנים מאז הפעם האחרונה שגייסתי כסף. רציתי לראות שאני לא חי בפנטזיות, שמישהו בר דעת ירצה לשים כסף על הרעיון הזה. כיוונתי לאורן - והצליח לי. החזון שלו והחזון שלי נפגשו. אני מעריך את כולם, לכל אחד מהם הייחודיות שלו, אבל אהבתי את אורן כיוון שחשוב לי שהאנשים שאני מסתובב איתם יהיו נעימים. איש נעים זה אחד שגם אם יש לך רעיון אחר ממה שהוא חושב, הוא מוכן לשמוע. רק ככה פורצים גבולות. הרבה פעמים אנשים נסגרים, לא שומעים את מה מה יש לצד השני להגיד ומפספסים".

אורן דוברונסקי (צילום: מתוך
זיהה את הפוטנציאל. אורן דוברונסקי|צילום: מתוך "הכרישים", קשת 12

לאילו אפיקים תפנה את כספי ההשקעה?
"אנחנו רוצים להביא חדשנות בהיבט המודל העסקי - מתודולוגיות עסקיות חדשות שנמצאות היום בעולמות תוכן אחרים, לקחת אותן לעולם התוכן של הבקרה התעשייתית. אנחנו רוצים לאמץ שיטות שמקובלות היום בשוק, שלפיהן אם אתה צריך מכונה לקו הייצור אתה לא רוכש אותה אלא קונה 'מנוי' אליה. לשיטה כזאת צריך הרבה כסף כי המכונות האלה לא זולות. הכספים מיועדים גם לפיתוח עסקי, כי אם אשב לחמש דקות הרעים ישיגו אותי".

מה עם חוץ לארץ?
"הרעיון הוא לחדור לשווקים בחוץ לארץ. לצאת מגבולות ישראל זה תהליך יקר מאוד שדורש כמה מיליוני דולרים, אנחנו מכינים כרגע חומרים כדי לגייס כסף עוד יותר גדול. בחיים של חברה יש כמה שלבים, השלב שבו אנחנו נמצאים זה לשים מספיק עוגנים בקרקע. אם יש לנו היום אתר אחד עם מערכת שנמכרה במחיר מלא, לעשות עוד כמה אתרים כאלה. בהתחלה עסקנו בצד הפיתוחי יותר, עכשיו אנחנו מעבים את המכירות".

_OBJ

מה עוד התחדש מאז צילומי התוכנית?
"עשינו הסכם שיתוף פעולה עם קבוצה בשם מפטגון. בחברה יש חטיבה שנקראת IN.P.C. שמוכרת ציוד למשרד לאיכות הסביבה, לאינטל ולגופים נוספים ומתפעלת איכות אוויר בחדרים נקיים. חברנו אליהם לצוות המכירות כדי שיעזרו לנו להיכנס - החל מרשויות עירוניות שמנטרות את המפעלים, דרך מפעלי טיהור שפכים, מטמנות וכמובן התעשייה האורגנית והפטרוכימית. חוץ מזה, קיבלנו הכרה מממשלת ישראל דרך המדען הראשי. אישרו לנו תוכנית הרצה למוצרים שלנו, יש הכרה בחדשנות ואפילו חסות על חלק מהפעילות שלנו".