כאבי השיניים אצל תינוקות נובעים בעיקר מעצם צמיחת השיניים החדשות והם למעשה סימן שהכול כשורה! לעומת זאת כאבי שיניים המופיעים אצל ילדים קטנים עשויים לאותת על בעיה - ולכן חובה לבדוק האם הכאב נובע מחורים או מכל בעיה רפואית אחרת, שכמובן מצריכה בדיקת רופא שיניים. כיום גוברת המודעות לחשיבותה של רפואה מונעת בתחום רפואת השיניים, והורים רבים מקפידים על הפחתת כמויות האוכל ממותק, הימנעות מהרדמת הילד כשבקבוק עם שתייה ממותקת (שגורמת לעששת) צמוד לו לפה כמוצץ, צחצוח קבוע בוקר וערב, וביקורת אצל רופא שיניים לפחות פעם בחצי שנה.
מה יכולות הסיבות לכאב?
הסיבות לכאב אצל תינוקות הן כאמור, כמעט בלתי נמנעות ונגרמות מחדירת השן החדשה וצמיחתה לחלל הפה לתוך החניכיים. לעיתים צמיחת השיניים גורמת לחום גבוה, עצבנות, בכי ולתשישות של ההורים, שמרגישים חסרי אונים ולא מצליחים להקל את סבלו של התינוק. במקרה השני, של כאבי שיניים אצל ילדים, ייתכן שכבר נוצרו חורים ואפילו כאלה שעמוקים עד כדי טיפול שורש - ולכן חובה לגשת לרופא שיניים (ולטפל בדרכים הקונבנציונאליות – סתימות, עקירות ועוד).
איך אפשר לטפל בדרכים לא קונבנצליות?
במקרה של תינוקות, אפשר להקל על הכאב במספר אפשרויות:
א. ג'ל רסקיו למריחה על הלחיים באזור החיצוני למקום הכואב, או נתינת טיפות רסקיו במינון של 2-4 טיפות ישירות לתוך הפה (עדיף מתחת ללשון).
הרסקיו מרגיע ומאלחש מעט את המקום. כמו כן, הוא מרגיע נפשית וטוב להרגעת תינוק שבכה יותר מידי והוא היסטרי או מותש מהבכי. את הרסקיו כמשחה מומלץ למרוח גם להפחתת חום - מריחה על כל הגוף לאחר המקלחת.
ב. יש להבחים בין סוגי הכאב, ולתת תרופה הומאופטית שמתאימה. דוגמא: לתינוק שבוכה המון ונשמע לנו "כועס" מרוב כאב (ומכך שהשן לא פורצת), ניתן קמומיל הומאופטי במינון של 30C. את הטיפות מוהלים במעט מים רותחים שציננו לחום הגוף: שלוש-חמש טיפות בכף, ונתינה ישר לפה, או באמצעות בקבוק מים.
עוד דוגמא: לתינוק שבוכה בכי בלתי פוסק ורוצה להיות כל הזמן על הידיים (בכי של תשומת לב ו"רחמים עצמיים"), התרופה המתאימה הינה - פולסאטילה הומאופית (מגיע בטיפות או בסוכריות מציצה). גם הפעם המינון הוא של 30 סי, ושוב באותו אופן השימוש.
* אצל ילדים גדולים יותר אפשר להשתמש באותן התרופות ההומאופטיות לפי הגדרת הכאב, כאב של עצבים או כאב של רחמים עצמיים וצורך בתשומת לב וחיבוק.
ההבדל בשימוש אצל גדולים: מומלץ לבקש מהרוקח את התרופה ההומאופטית בגלובולים שאלה הן סוכריות קטנות למציצה, והילדים מאוד אוהבים אותן ולוקחים בלי בעיה. עוד הצעה לטיפול אצל הרופא היא הארניקה ההומאופטית במינון 30 סי בגלובולים (הסוכריות) אותן לוקחים 3-5 גלובולים למציצה מתחת הלשון על קיבה ריקה לפני טיפול שיניים כירורגי כגון עקירה או כל פעולה טראומטית.
הארניקה מפחיתה דימומים וכאבים ומסייעת לגוף להתגבר במהרה על הטראומה ולהחלים .
בנוסף, ניתן למרוח את משחת הרסקיו גם לגדולים כמשחה מרגיעה לכאב ולחום באם יש, וכמובן לטפטף להם את הרסקיו ישירות לפה. 4 טיפות מתחת הלשון באם הם זקוקים להרגעה ולחיזוק. לילדים הגדולים ניתן להשתמש גם בשמן אתרי ציפורן אותו מורחים באצבע או באמצעות מקלון צמר גפן, ישירות על המקום הכואב והוא פועל כמאלחש טבעי חזק אותו נשים עד שנגיע לרופא השיניים .
חשוב לציין כי השימוש בשמן האתרי מבטל את השימוש בהומאופטיה בשל חריפות הריח שלו.
כלומר, אחד ההנחיות שלוקחים תרופות הומופאטיות היא שאסור לשתות קפה, לאכול בצל או אוכל מתובלן עם ריח חרף וגם לא להשתמש בשמנים אתרים כי זה מבטל את השימוש. כך שזה או זה או זה.
ושוב להדגיש כי הכאבים אצל ילדים שצימחו את כל שיני החלב מחייבים ביקורת של רופא שיניים שכן אין אלה כאבי גדילה טבעיים אלה כאבים הדורשים טיפול מומחה. הטיפול האלטרנטיבי במקרים אלה בעיקר מרגיע ומפחית כאבים.
בעיה נפוצה נוספת אצל ילדים שאינם תינוקות כבר הם פצעונים או אפטות בפה. בתור עזרה ראשונה אפשר למרוח מעט שמן עץ התה או שמן לבנדר אתרי. טיפה או שתים יספיקו. גם כך זה מר והילד לא יאהב את זה. במקרה זה יש לבדוק האם מדובר במחלת הפה והטלפיים שהנה מדבקת ביותר.
עוד תרופת סבתא ידוע הינה טפטוף של חלב עזים מיידית מהעטין לתוך הפה של הילד. רוב המשתמשים שניסו זאת מדווחים על שיפור והחלמה מיידית של הפצעים בחלל הפה.
לעיתים באם הילד קטן מאוד ולא משתף פעולה או כשיש טיפול ארוך טווח ומסובך מעדיפים להשתמש בהרדמה מלאה לצורך הטיפול ובכך מסיימים הכול מהר יותר והילד לא חווה את הטיפול הכואב והארוך לעיתים קרובות משתמשים בגז צחוק להרגעה וסיוע לילד לעמוד בטיפול , לא לפחד ולשתף פעולה.
האם אין סכנה בשימוש בתרופות האלה?
התשובה נעוצה בתופעות הלוואי. התרופות הטבעיות ותרופות הסבתא נמצאות איתנו מזה דורות ומוכיחות את עצמן כיעילות וללא תופעות לוואי. חסרונן הוא בכך שלפעמים אין הן חזקות מספיק - אולם בגיל צעיר הגוף אמור לדעת לחדש את עצמו ולרפא את המקום ולכן אין צורך בכימיקלים ובתרופות אגרסיביות.
לגבי נזק אפשרי: הרסקיו וההומאופטיה הינן תרופות בטוחות לחלוטין בכל גיל ואינן יכולות להזיק בשום אופן. לצורך המחשה - גם אם ילד בולע בטעות בקבוק שלם של ארניקה לא יקרה לו כלום.
* עוד טיפ: טיפול בכאבי אוזניים: תרופת פלא לכאבים שממש עוזרת מיידית היא טפטוף של מספר טיפות שמן לבנדר ושמן זית אותן חיממנו מעט על מחבת על צמר גפן ולשים באוזן. מתאים גם לתינוקות וגם לילדים. אפשר גם לסחוט בצל וגם שום ולשים באוזן עם צמר גפן.

האתר של שירי חבקין
havkin.net