מה היא בדיקת מיקוד ראייה, ואיך היא מתקשרת להפרעת קשב וריכוז?
הוכח קשר ישיר בין הפרעות קשב וריכוז / דיסלקציה, לבין מיקוד ראייה.
בדיקת מיקוד ראייה בודקת את יעילות עבודת שתי העיניים יחד: בו-זמנית לרחוק ולקרוב,
כאשר הדגש העיקרי בבדיקה הוא על הקרוב. הואיל ומקרוב העיניים מבצעות התכנסות והתמקדות יש חשיבות רבה לכך שהן יבצעו זאת במידה שווה ובהתמדה לאורך זמן. כאשר אין תאום בין שתי העיניים המוח מקבל אינפורמציה לא ברורה,הילד יוצא מריכוז, חסר סבלנות, מתחיל להפריע, המורה מעירה לו, הוא מופנה לבדיקת נוירולוג.. ואז קורה לא פעם שהדיאגנוזה היא הפרעת קשב וריכוז והילד מתבקש לקחת ריטלין – שכמובן לא עוזר כיוון שהאבחנה לא מדויקת.
זאת אומרת שלא מדובר בבדיקה השגרתית שעורך רופא העיניים?
נכון, בבדיקה שגרתית בודקים את מצב הראייה לרחוק אשר בסופה מקבלים את הערכים הידועים 6/6 או את תוצאת ליקוי הראייה ולא בודקים את מצב הראייה מקרוב.
אז מה צריך ההורה המודאג לעשות?
התשובה נחלקת לשניים: באופן קבוע וללא יוצא מן הכלל, יש לבצע בדיקת ראייה לילד עד כיתה א' במסגרות הממשלתיות הקיימות. לפני כיתה א' יש לקחת את הילד לאופטומטריסט מוסמך ע"י משרד הבריאות ולבצע בדיקת ראייה. עפ"י ממצאי הבדיקה יחליט האופטומטריסט אם נחוצה בדיקת מיקוד ראייה מיוחדת. יש לחזור על בדיקת הראייה אצל הילדים אחת לשנה. כמובן, שבמידה ויש איזושהי בעיית לימודים דבר ראשון יש להגיע לבדיקת מיקוד ראייה אצל אופטומטריסט אשר מתעסק ומומחה בתחום זה. גם למבוגרים שבינינו, הסובלים מהפרעת קשב וריכוז או דיסלקציה לסוגיה כדאי להגיע לבדיקה – גם בגילאים מאוחרים ניתן להקל על הבעיות באמצעות אימון.
לעיתים לילדים קשה להסביר מה בדיוק כואב להם או מה בדיוק הם רואים. קשה להם לומר שהם מרגישים שהאותיות משייטות ,קופצות, נהיות כפולות לפעמים לכן אתן מספר סימנים אשר ההורים והמורים יכולים לראות ולזהות את הבעיה. סימנים חשודים העלולים להצביע על בעיית ראייה ומיקוד ראייה:
הורים: אם ילדכם סובל מכאבי ראש, משפשף את העיניים, סוגר עין אחת, מטה או מסובב את הראש נרדם בזמן קריאה, מתקרב מאוד לספר או למשחק, הילד פוזל או שעין אחת בורחת מעט ומיד חוזרת, הילד אינו מצליח לבצע פעילויות קואורדינציה,מצמוץ יתר.
מורים: תלמיד שקורא לאט מקצב גילו,לא מספיק להעתיק מהלוח, הופך אותיות ומספרים, מדלג על שורות או מילים בזמן קריאה, מתקשה באיות, מעתיק מהלוח אות אות, כתב לא ברור,קורא עם הראש,חוסר יכולת להשלים צורות גיאומטריות כמו משולש ומרובע,מתקרב מאוד לספר ולמחברת,לא מספיק לסיים מבחנים בזמן ועוד.
מה עושים כשמתגלה בעיית מיקוד ראייה?
הפתרון לעיתים הוא משקפיים, וברוב המקרים הוא תרגילי עיניים - יש מאמן שמדריך את הילד כיצד לעבוד נכון וביתר יעילות עם עיניו. כבר לאחר מספר חודשים ניתן לראות שיפור מדהים בקריאה ובכתיבה.
איפה ניתן לעשות בדיקות מיקוד ראייה?
הבדיקות מבוצעות באופן פרטי. יש לחפש אופטומטריסט שעורך בדיקת עיניים למיקוד ראייה.
עלויות האבחון: יכול לנוע בין 100 ל- 2000 ₪ תלוי בוודאותו - אם לא וודאי ממשיכים בבדיקות מקיפות יותר. הטיפול עצמו נע בין 100-500 ₪ לפגישה.
בדיקה קטנה שיכולה לעשות הבדל עצום
הורים, חשוב שתדעו: במקרים רבים תסמיני הפרעות ראייה עלולים להיות מאובחנים כהפרעות קשב וריכוז, ולקבל טיפול לא מתאים. זה הזמן לערוך בדיקת מיקוד ראייה
אור גץ
|
יש לי שאלה1 |
פורסם 17:09 09.09.08