מה זה עבר פלילי? מהו תיק במשטרה ואיך מתמודדים איתו?
רישום פלילי הוא דבר שלילי - שלא תמיד ידוע לבעליו. הוא ממתין לך בשקט, בתוך מחשב מיושן במשרדי המשטרה, אורב לרגע שבו תרצה לחפש עבודה חדשה, והמעסיק העתידי ידרוש לראות ממך את המסמך המוכיח שהעבר שלך "נקי".
רישום פלילי הוא דבר טורדני מאוד. הליך מחיקת רישום פלילי גם הוא אורך זמן ואינו פועל על סמך קריטריונים מאוד ברורים שניתן מראש לפענח אותם. מה גם שלפעמים אנחנו מגלים שיש לנו רישום פלילי רק כשמעסיק פוטנציאלי מתקשר לומר שבעיקרון הוא אהב אותנו אבל "מסיבה כלשהי" לעבודה לא התאמנו.
איך זה משפיע עלי?
תיקים לא סגורים (או לא סגורים כראוי) מונעים ממך כמה דברים:
1. לקבל "תעודת יושר" מהמשטרה
2. להתקבל לעבודות הדורשות הוכחה לחוסר עבר פלילי
3. להתקבל לעבודה בבית המשפט, במשטרה, בשב"כ, במוסד, במשרד הביטחון, באבטחת אישים, בשירות המדינה, בדיפלומטיה ועוד
4. להוציא רישיון אקדח או נשק
5. להיות ערב או מפקח על קרוב משפחה או חבר שהסתבך בפלילים
6. לקבל לביתך עצור למעצר-בית.
7. להגיש למעסיקים הוכחה שעברך נקי
8. לאמץ ילד
9. לקבל אזרחות זרה בחלק מהמדינות
10. להוציא רישיון למונית, להיות נהג אוטובוס, נהג אמבולנס ועוד כ-80 מקצועות
11. לשמור על רישיון הנהיגה שלך, אשר עלול להישלל אוטומטית
כאמור, אתה יכול לחשוב שהעבר שלך "נקי" ואין ממה לדאוג. אבל כשתגיע למשטרה, אחרי שתשלם כ-30 שקלים כדי לקבל עותק של ה"ר.פ." שלך (גיליון הרישומים הפליליים), עשויות להתגלות בין הדפים הפתעות לא נעימות. חקירה טפשית של כמה דקות לפני שבע שנים, משהו שכבר שכחת ממנו... מתברר שהמחשב המשטרתי לא שכח. הנה לך סיבה מצוינת מדוע לא תתקבל לעבודה, לא תוכל להוציא רישיון אקדח, לא תהיה דירקטור בחברה ציבורית, לא תוכל להוציא "תעודת יושר", לא תהיה מאבטח. הנה לך "עבר", אפילו בלי שיש לך עבר. משהו עתיק שחוזר – אחרי כמה שנים – להציק.
התיק אולי נסגר. דף לאקוני נשלח אליך הביתה ולפיו התיק נסגר – "מחוסר עניין לציבור" ואולי מ"חוסר ראיות". אבל גם כשהתיק נסגר - הכתם נשאר.
דוגמאות לעבירות "קלות":
א. צעיר שעישן סם קל כמו חשיש פעם אחת בלבד לפני שנים רבות, נפתח לו תיק ונסגר מחוסר עניין לציבור. 12 שנה אחרי זה לא יכול היה לעבוד בבנק למרות שניהל חברה בינתיים ועבר מסלול אקדמי יפה ועשיר.
ב. מישהו ששכנו טען שאיים עליו, סתם כדי לפגוע בו, נפתח לו תיק שנסגר מחוסר עניין לציבור בגין "איומים". יכול להיות גם חילופי דברים או בחורה אחת שרבה עם שכנתה והשכנה טענה לאחר מכן כי הבחורה בעטה לה ברכב ובעלת הרכב פתחה לה תיק על "אלימות" ו"קטטה" .
ג. אדם שהתרגז על פקח שרשם לו דו"ח ונחשב כמי שעבר עבירת "העלבת עובד ציבור" ונפתח לו תיק שנסגר בלי משפט, סתם מתוך נקמנות של אותו פקח.
ד. אדם שהיה לו רישיון לאקדח והיה איש מאוד אחראי ושכח את האקדח בטעות בשירותים של מסעדה לכמה דקות, מיד כשנזכר רץ בחזרה אך המשטרה כבר לקחה את הנשק ונפתח לו תיק על "הפקרת נשק", שזו עבירה פלילית למרות שמדובר ברשלנות בלא נזק .
ה. מאוד נפוץ: אישה בהליכי גירושין טוענת שבעלה הרביץ לה או איים עליה. המשטרה לא לוקחת צ'אנס ועוצרת אותו או לפחות מוציאה לו צו הרחקה שמונע ממנו להגיע הביתה או לעיר בה הוא גר. בסוף מתברר שאין דברים בגו אך בינתיים נפתח לו תיק משטרה על אלימות במשפחה, בהמשך התיק נסגר מחוסר ראיות. ו. אפשרות נוספת - יכול להיות שחקירה שהתקיימה בעבר הניבה תיק, והמשטרה החליטה שהתיק יתנהל בבית משפט - קיבלת זימון למשפט, ומסיבות שונות - לא תמיד מהסיבות הנכונות, הודית בביצוע העבירה. שופט חסר סבלנות רמז לך שזה עדיף לך, באותה עת לא היית מיוצג על ידי עורך דין מאלף ואחת סיבות... אולי לא היה לך כסף ואולי חשבת שזה כבר "יסתדר איכשהו". בסופו של יום – הודית בביצוע העבירה והיא נרשמה לרעתך כ"תיק פלילי" ברישום הפלילי שלך. עכשיו – מבחינת מעסיק עתידי – יש לך עבר פלילי.
מה אפשר לעשות בכל אחד מהמקרים הנ"ל? אפשר לעשות משהו בכלל?
1. מחיקת רישום פלילי באין הרשעה: אדם שנחקר במשטרה, חקירה קצרה או ארוכה, אשר בגינה נעצר או עוכב (אפילו עוכב רק לכמה שעות והמתין לחקירה, בסופה עזב את המשטרה ולא זומן יותר מאז), חושב אולי שהעניין מאחוריו. אבל גם אם עברו שבועות, חודשים או שנים מאז אותה חקירה בודדה – יש רישום בתיק האישי שלו במשטרה!
בתחילה התיק מוגדר כ"מב"ד". כלומר – "ממתין לבדיקה". כשעוצר אותך שוטר לבדיקת רישיונות סתמית בנקודת ביקורת אקראית הוא מתקתק את מספר תעודת הזהות שלך במחשב והמידע על המב"ד קופץ לנגד עיניו. זה גורם לו להיות קצת חשדן ולעכב אותך מעט מעבר לרגיל. הוא מתחיל לעשות שיחות לכל מיני מקורות. הנוסעים איתך ברכב כבר מבינים שאתה לא אדם "רגיל". אתה מישהו שמהמשטרה "שמה עליו עין" ומעכבת אותו, בניגוד לסתם עובר אורח מקרי. אתה איש "בעייתי".
מעבר לאי-הנעימויות הקטנות כנ"ל, עובר זמן (אפילו שנים) ואז לפתע מחליטים במשטרה שהתיק ייסגר ולא יגיע לבית המשפט, משום שהחקירה הסתיימה ואין עוד מה לחדש בעניין הזה - עכשיו חשובה מאוד עילת הסגירה! כלומר – מאיזו סיבה נכתב במחשב שהתיק נסגר?
הנה כמה מהאפשרויות:
א. התיק נסגר מחוסר ראיות = כתם בעבר! המידע הזה הינו נקמני ביותר. לכאורה התיק נסגר, אלא שהסיבה שבגינה הוא נסגר היא סיבה לא טובה: לא משום שאתה או את נמצאתם נקיים, אלא משום שלא הוכיחו את אשמתכם. כלומר – מבחינת המשטרה, מבחינת מעסיק עתידי פוטנציאלי, מבחינת אדם שלישי – אינכם "נקיים" אלא סוג של "חמקנים". זו סגירת תיק מאוד לא מוצלחת והיא נוקמת בבעל הרישום הפלילי גם שנים רבות לאחר מכן. מקומם לדעת שרק משום שהמשטרה לא הצליחה להוכיח שמישהו אשם, משאירים אותו במעין סימן שאלה כזה.
ב. התיק נסגר מחוסר עניין לציבור = הכתם דהוי יותר אבל גם הוא מטריד את בעליו. המשטרה אומרת בעצם כך: סביר להניח שאתם אשמים בעניין הזה שבשבילו זומנתם לחקירה אבל בגלל חוסר תקציב ובגלל שאין לנו זמן להתעסק עם כל שטות, אנחנו מוותרים לכם. בדרך כלל מדובר בעבירות שוליות יחסית, משהו שהשכן התלונן עליו, עניין פעוט שהתחיל כהלשנה, והמשטרה מוצאת שחבל להשקיע בו כי אם הוא יגיע לבית המשפט – השופט יסתפק בעונש "על תנאי". לכן מעדיפים במשטרה לסגור "מחוסר עניין לציבור". אבל גם אם לציבור אין עניין, לכם צריך להיות עניין רב. כי אחרי הכול, לא אמרו שלא עשיתם את העבירה, רק אמרו ש"ויתרו לכם" כי החליטו שזה לא מצדיק חקירה. זהו רישום פוגע גם כן, בהווה ובעתיד שלכם. בסופו של דבר, בשורה התחתונה, שוב נקבע שהעבר שלכם אינו "נקי".
ג. התיק נסגר מחוסר אשמה – זוהי הסיבה האידיאלית לסגירת חקירה. תיק כזה נמחק (!!) מהרישום הפלילי ולא מופיע בו יותר. זוהי מחיקה אמיתית משום שבתדפיס עתידי של הרישום הפלילי – העבירה הזאת, כל החקירה הזאת, פשוט לא תופיע, תעלם ללא זכר. אנו שואפים לתשובה הזאת, הניתנת בקמצנות רבה (כי גם המשטרה לא רוצה להודות שסתם נחקרת ללא אשמה).
אם כן, עלינו להגיש בקשה לשינוי עילת סגירה למשטרה - בקשה המהווה תחילתו של הליך דרישה לכך שיוכר לך שאין אשמה במעשיך. בכך אנו מבקשים לטעון שסתם נחקרת. הנה ההזמן חלף ולא הוכח דבר, נהפוך הוא: התיק נסגר.
בדרך לעבר נקי ללא רבב יש להגיש אם כן בקשה, הנדונה על ידי הגורמים המוסמכים במשטרה, וסופה יכול ויהיה חיובי, וגם אם לאו – פתוחה הדרך, בהיעדר נימוק של ממש לסירוב, להגשת עתירה בפני בג"צ כנגד המשטרה בגין אי-שינוי עילת הסגירה. זהו קרב שנמשך מספר חודשים, כפי שבדרך כלל נמשכת התעסקות מול גוף ציבורי ובירוקראטי. המשטרה זריזה אולי בעיכוב אנשים לחקירה אך מגלה איטיות-מה בהליך של שינוי עילת סגירת התיק.
2. מחיקת רישום פלילי לאחר הרשעה (בקשת חנינה): במקרה של אישום פלילי, כלומר – חקירה שהניבה הגשת כתב אישום, שהוליד הליך משפטי שבסופו הוכחה האשמה (אם בדרך של משפט ואם באמצעות הודאה של הנאשם באשמה), אין חולק על כך שלמבקש יש רישום פלילי.
איך בכל זאת מוחקים רישום פלילי כזה?
ניתן להגיש חנינה מנומקת ומגובה לנשיא, המביאה בחשבון את עברו הכולל של האיש, את הסבל שעבר, את דרכו הנורמטיבית מאז ביצוע העבירה (בתנאי כמובן שהמקרה לא חזר על עצמו ולא נוספו מקרים אחרים), הסיבות בגינן הודה וכיו"ב. במקביל, ניתן לפנות למשטרה או לגורמים המתאימים במקרה שבו היה על העבירה להתיישן בשל חלוף הזמן.
חשוב לציין כי לרגל חגיגות ה-60 למדינת ישראל הוחלט להקל במתן חנינות במהלך השנה הקרובה, תוך מתן דגש על עבירות קלות ועל עבירות שנעשו בידי אנשים מבוגרים או חולים. תזמון זה יכול להיות טוב להגשת הפניות כאמור.