מהו בנק הזרע ומי רשאית ליהנות משירותיו?
בנק הזרע בישראל הוא למעשה "בנקים", קיימים 13 בנקים לזרע המתקיימים במסגרת בתי החולים השונים (עפ"י חוק בנק זרע אינו יכול לפעול באופן עצמאי, וחייב להיות בפיקוח צמוד של בית חולים).
פריחת בנקי הזרע בישראל החלה אחרי מלחמת יום כיפור. אלפי גברים צעירים שנהרגו במלחמה הפרו את האיזון המספרי בין גברים ונשים בישראל, ונשים רבות שנותרו ללא בן זוג ביקשו לקבל תרומת זרע. אבל הפריחה המשמעותית בתחום מתחוללת בעשור האחרון.
מי נהנה משירותי הבנק?
לפי הנתונים שבידנו, כ-2,000 נשים בישראל מגיעות כל שנה לקבל תרומת זרע. הסיבה: הלגיטימציה שקיבלה החד הוריות גרמה לתופעה של רווקות בשנות ה-40 לחייהן. בנוסף, האוכלוסייה ההומו-לסבית החלה לגדוש בשנים האחרונות את בנקי הזרע, עקב הרצון לבנות מסגרת משפחתית שלא נחשבה עד כה לנורמטיבית.
האם כל אחת יכולה לקנות זרע?
בעבר היו בנקי הזרע מחויבים להפנות כל אישה לאבחון של פסיכולוגית או של עובדת סוציאלית, להערכת מסוגלות הורית (כולל רקע כלכלי). אבל לפני שנים אחדות החליטה הכנסת לבטל את ההחלטה הזו. עם זאת, הותיר משרד הבריאות לבנקי הזרע מרחב חופשי לבחינה – הקריטריונים הקיימים כיום הם בחינת עבר (אלכוהוליזם, נרקומנית לשעבר, מחלות נפש מסויימות..) וכן בדיקת נכויות גנטיות קשות - אלה לא תהיינה זכאיות, בעיקר מתוך החשש לתביעת 'הולדה בעוולה', שאותה זכאי להגיש הילד נגד בנק הזרע בשל הסכמתו לקבל להזרעה אישה שלא מסוגלת לתפקד כהורה.
האם כל אחד יכול לתרום?
משרד הבריאות קבע קריטריונים נוקשים לבחירת תורמי זרע: רווקים, בגילאי 35-20. בנקי הזרע מתייחסים גם למראה התורם; מאפיינים כמו עיוורון גנטי או חזות חריגה יביאו לדחיית המועמד, בעיקר משום שרוב הנתרמות דורשות שהתורם יהיה נאה. התורם נשאל גם על רקע משפחתי, כולל מחלות במשפחה, מחלות עבר ורקע סוציאלי. כאן יש לבנקי הזרע יד חופשית להחליט אם המועמד נראה מהימן, בעיקר משום שהבנק משלם לתורם זמן רב לפני שהתרומה הופכת לשמישה, ובתוך כך מממן את עלויות הבדיקות והכשרת הזרע לתרומה.
כמה פעמים מותר לתרום?
אין הגבלה על כמות התרומות (רק על תדירות התרומה). מאחר שגם אין רישום מרכזי, אדם יכול לתרום במקביל בכמה בנקי זרע, כך שמספר המנות מאדם בודד יכול להגיע לאלפים.
כיצד מתבצע תהליך התרומה?
הסינון הראשוני של המועמדים מתבצע בטלפון. תחילה מברר צוות בנק הזרע האם התורם עונה על הקריטריונים הבסיסיים של רווקות וגיל, וכן מקצוע חופשי והשכלה על תיכונית, שהופכים את המנה לאטרקטיבית יותר. תורמים נאים במיוחד עשויים להיות פופולאריים יותר מאחרים.
סינון שני נעשה ע"י בדיקה רפואית. לאחר קבלת התוצאות הוא מוזמן לתת פליטת זרע ראשונה, שנועדה לבדיקות איכות. הבדיקה מתבצעת לאחר שהתורם הפוטנציאלי התבקש לא לפלוט זרע במשך שלושה ימים, כדי להפיק את כמות הזרע האיכותית והמירבית.
אם בשלב זה הגבר נמצא מתאים, הוא מוזמן לתרומות חוזרות ונשנות, תמורתן הוא מקבל 300-400 שקל לתרומה. תורם טוב יכול לתרום גם יותר מ-100 מנות במהלך חייו. אדם שתרם 100 פליטות זרע יכול להביא עד ל - 400 הריונות! בנק הזרע משתדל להזריע באותה אישה מנות זרע מאותו אדם, כך שהאחים יהיו ביולוגיים.
היכן מאוחסנים הזירעונים?
המנות עוברות למיכלים בהקפאה עמוקה (c195-) באמצעות חנקן נוזלי. הזירעונים נשמרים עשרות שנים, כך שתיאורטית אדם יכול להביא לעולם את נכדו מאותה פליטת זרע!
איך בוחרת המקבלת את התורם?
ע"פ קטלוג המפרט: גובה, משקל, מבנה גוף, צבע עור, שיער ועיניים, עיסוק ותחביבים, מוצאם של התורם, הוריו וסביו.
האם יש תורמים שמתחרטים?
הגברים שמגיעים לתהליך תרומת הזרע עוברים שלבים רבים עד להזרעה עצמה. בהתחשב בכך שהתשלום מגיע לאלפי שקלים בודדים עבור שנים של תרומות זרע, סביר להניח שהמניע העיקרי הוא לא כלכלי, אלא בעיקר אלטרואיסטי. כך או כך, בבנקי הזרע כמעט לא נתקלים בתורמים שהתחרטו וביקשו לעצור את תהליך ההזרעה. חשוב לציין בהקשר זה כי לא קיים נוהל חשיפה של התורם (כמו במקרה פתיחת תיק אימוץ), וכן הוא לא מקבל מידע על השימוש שנעשה בזרעו.
והאם ניתן לעשות שימוש בזרע לאחר מותו של התורם?
בהיעדר הוראות מיוחדות לא ניתן כיום לעשות שימוש בזרע של אדם שנפטר אלא על פי בקשת בת זוגו בלבד. הסיפור המפורסם ביותר כיום של תרומת אדם שנפטר, הוא המקרה שטופל על ידי, וזכה לשם המשפטי "צוואה ביולוגית": בצוואתו של החייל קיוון כהן ז"ל, שנהרג בעזה, ביקש החייל, שאם חס וחלילה ייהרג ישתמשו במנת הזרע שלו וכך בכל זאת יהיו לו ילדים. למרבה הצער הוא אכן נהרג וארגון משפחה חדשה ביחד עם הורי כהן ביקשו לממש צוואה זו, ובינואר 2007, חמש שנים לאחר מותו, אישר בימ"ש לאם המיועדת לעשות שימוש בזרעו. מקרה המהווה מהווה פריצת דרך עולמית.
מאז פרשה זו כבר הספיק היועץ המשפטי לממשלה לפרסם הנחיות מפורטות לגבי שימוש בזרע מן המת - בו הוא מגביל את השימוש רק לבנות הזוג.
לארגון משפחה חדשה יש כיום את הבנק היחיד בארץ ל"צוואות ביולוגיות" בו שמורות למעלה מ 200 צוואות של אנשים שביקשו לעשות שימוש בזרעם אחרי מותם. צוואות אלו גוברות על הנחיות היועץ המשפטי לממשלה ולפיכך, מי שמוצא את רעיון הצוואה הביולוגית מושך - יכול לפנות לארגון.