הגענו לעונת הרימון! הוא אדום ובשל וזה הזמן להצטייד במלאי. מחקר שהתפרסם לאחרונה בארה"ב, ודרג את הפירות הבריאים ביותר, מיקם את הרימון בראש הרשימה! האמריקאים מצביעים גם בעגלת הקניות שלהם. רק בשנה האחרונה יצאו שם יותר מ – 200 מוצרים חדשים המבוססים על רימונים.
אז מה יש בו ברימון?
ראשית, אין בו הרבה קלוריות. ב – 100 גר' רימון (ככוס גרעינים) יש 65 קלוריות, המורכבות בעיקר מפחמימות, אבל גם מויטמינים מקבוצה B, אשלגן ומעט ברזל, והרבה מאוד נוגדי חמצון .
מה אומרת הרפואה המשלימה?
למרות תכולת הברזל הנמוכה של הרימון, הוא נחשב לפי הרפואה המשלימה למחזק דם ולמשפר מצב של אנמיה (ברפואה הסינית נתפס כך בגלל צבעו האדום). כמו כן, עפ"י הרפואה הסינית וגם עפ"י מחקרים ערביים עכשוויים, הוא מסייע לטיפול בתופעות של גיל המעבר: המחקרים מראים תכולה גבוהה של פיטואסטרוגנים (חומרים צמחיים דמויי אסטרוגן) ברימון. ברפואה העממית ממליצים על רימון גם לטיפול בזיהומים, כאבי גרון, דלקות פרקים, תולעים וטפילים אחרים במערכת העיכול וגם להבהקת כתמי עור וכיסוי שיער לבן (בעזרת הקליפה).
מה לגבי הרפואה המערבית?
בשנים האחרונות גילתה גם הרפואה המערבית את סגולותיו של הרימון. התברר כי הפיגמנטים האדומים שלו הם נוגדי חמצון חזקים ביותר, וככאלה הם עשויים לסייע בידינו להלחם בכל אותם חומרים מחמצנים אנו חשופים אליהם מידי יום. גם אם אנחנו לא חשים בכך, גורמים סביבתיים כמו זיהום אויר, עישון, פיח חומרי הדברה שונים, מזונות מסוימים וקרינת השמש משפיעים לרעה על גופינו בגלל האפקט המחמצן שלהם. הרימון, כאמור, עשיר בנוגדי חמצון המנטרלים פעילות זו. מחקרים שנעשו בארץ ובעולם (בארץ בעיקר ע"י פרופ' מיכאל אבירם, מנהל המעבדה לחקר ליפידים ויו"ר אגף המעבדות בבית החולים רמב"ם) הוכיחו את תכונותיו החשובות של מיץ הרימונים :
1. הסוג המיוחד של נוגדי החמצון המצויים ברימון קרויים פוליפנולים, טאנינים ואנטוציאנינים והם חומרים פעילים יותר מהחומרים המצויים ביין אדום, מיץ אשכוליות, מיץ חמוציות ובתה הירוק.
2. החומרים הללו הם נוגדי חומרים מחמצנים חזקים ובכך מנטרלים את פעילותם המזיקה של המחמצנים.
3. הם מעכבים את חמצון הכולסטרול הרע – LDL. שתי ½ כוס מיץ רימונים מידי יום הורידה רמות LDL ב – 10%
4. הם מעכבים את החמצון של הכולסטרול הטוב HDL ובכך מאפשרים לו לפעול בצורה אפקטיבית יותר בהוצאת עודפי הכולסטרול מהעורקים.
5. הם מעכבים את ההצטברות של טסיות הדם ויצירת חסימת עורקים המובילים דם ללב ולמוח.
6. הם תורמים להורדת לחץ דם בחולים של יתר לחץ דם ופועלים כמו תרופות להורדת לחץ דם. שתיית ½ כוס מיץ רימונים ביום תרמה להורדה של 5% בלחץ דם סיסטולי.
7. סביר להניח כי לאותם נוגדי חמצון יש גם השפעות רבות אחרות שנחקרו רק בחלקן. ביניהן השפעה נוגדת סרטן ואולי אף מאיטה הזדקנות. מחקרים ראשונים מצביעים על השפעתו המיטיבה למניעת סרטן הערמונית.
איך אוכלים (או שותים) את הרימון - וכמה כדאי לצרוך ממנו?
כמובן שאפשר ומומלץ לאכול את גרגרי הרימון כמו שהם. ניתן גם להוסיפם למאכלים רבים. מאוד מתאים לפזרם על סלטים ירוקים למיניהם, להוסיפם לתבשילי אורז או לתבשילי עוף ובשר. חשוב לצין כי יתרונותיו התזונתיים של הרימון לא אובדים בבישול.
לפי הרפואה הסינית מומלץ למי שסובל מאנמיה לשתות ½ כוס מיץ רימונים או לאכול מידי יום חצי כוס של גרגרי רימון.
ככלל, שתיית מיץ הרימון מאפשרת מתן מרוכז יותר של החומרים ולכן די בחצי כוס ביום. כדי לסחוט מיץ יש להצטייד במסחטה מיוחדת המתאימה לרימון. מיץ הרימון גם נמכר בעונתו בדוכני מיצי הפרי, ברובם ימכרו לכם גם בקבוק מיץ לקחת הביתה. מיץ כזה ישמר במקרר 4 – 5 ימים. עונתו של הרימון קצרה אבל את הרימונים ניתן לקנות בעונה ולשמור בקירור אף מספר חודשים. כמו כן ניתן להקפיא את הגלעינים לאחר הוצאתם מהקליפה. שלא בעונה (החל מדצמבר) אפשר להסתפק בתרכיז רימונים הנמכר במרכולים ובחנויות הטבע. כאשר רוכשים תרכיז כזה יש לוודא שהוא מכיל רכז רימונים טבעי. את התרכיז מומלץ להוסיף כתיבול לתבשילים שונים וכדי לקבל כמות יומית קבועה ומדודה להשתמש בו כמו במיץ מרוכז – לכף תרכיז יש להוסיף ½ - 1 כוס מים. כדי להנות מהשפעתו על הכולסטרול יש לצרוך 1/2 כוס מיץ טרי, 1/2 כוס גרגירים או כף תרכיז. במרכולים ניתן למצוא היום גם נקטרים. אפשר להשתמש גם בהם, ושוב – רק לוודא שהם מכילים רכז רימונים טבעי. לא לשכוח גם כי המיץ, התרכיז והנקטר מכילים סוכר כמו כל פרי. ½ כוס מיץ הוא משמש תחליף לפרי אחד ולא מומלץ לשימוש לחולי סוכרת ללא אישור של מטפל אישי.
לאחרונה יצאו לשוק גם כמוסות רימונים המכילות תמצית של הרימון. הכמוסות חדשות על המדף והניסיון הטיפולי בהן מועט. יתרונן הוא בנוחות הנטילה ובכך שאין מגבלות של סוכר או עונה. המינון המומלץ – כמוסה ביום עם הארוחה.
חשוב לזכור כי גרגרי הרימון (ולעיתים רחוקות גם המיץ) גורמים לעצירות, ולכן אין להגזים בצריכתם.