אחת הבעיות המרכזיות בשימוש במוצרי קוסמטיקה היא החשש מהתפתחות תופעות לוואי, ובמיוחד מתגובות אלרגיות של אקזמה ופריחה עורית.
סימני האלרגיה
התגובה לקוסמטיקה קשורה למגע עם החומר ועשויה לפגוע בעור, בשיער או בעיניים. הביטויים הראשונים עשויים להיות גרד, יובש, צריבה, פצעונים ואודם קל, אך בהדרגה, עם המשך השימוש בגורם האלרגיה, הרי שהדלקת תלך ותתגבר ועמה יתרחשו שינויים קשים בעור: פריחה, אודם רב, שלפוחיות, עיבוי של העור, קמטים והצטלקויות, נשירת שיער - ועד כדי מצב העשוי להדמות לכוויות מפושטות.
האלרגיה אינה תורשתית או מולדת והיא עשויה להתפתח בהדרגה גם לאחר שנים של שימוש באותו החומר. היא נוטה להופיע דווקא כאשר יש שימוש מוגבר ויומיומי בתמרוקים.
מהם הגורמים לאלרגיה קוסמטית?
התמרוקים העיקריים הגורמים לתגובות אלרגיות הם צבעי שיער, לק לציפורנים, בשמים, שפתונים, וקרמים שונים.
כל אזור בגוף עלול להיפגע אך עיקר הרגישות הוא בפנים ובעפעפיים.
התמרוקים השונים שאנו משתמשים בהם הם למעשה תערובת אינסופית של חומריים כימיים מסוגים שונים (כגון שמנים מהחי ומהצומח, חומרי שימור, חומרי צבע וריח, חומרי חימצון, מייצבים ועוד, לכן קשה לדעת לאיזה חומר אנחנו רגישים).
אני חוששת שהתפתחה אצלי אלרגיה - מה עושים?
במידה והתפתחה אקזמה – דלקת עורית החשודה כאלרגית הצעד הראשון היא עבודת בילוש עצמאית: עלייך לשאול את עצמך האם יש משהו חדש בו את/ה משתמש, סובן חדש, בושם חדש או אולי אפילו סבון כביסה חדש.
במידה וקיים גורם חשוד כלשהו יש להפסיק כמובן מיד את השימוש בו, ולזכור שלעיתים עשויים לחלוף שבועות ארוכים עד החלמה של העור.
האיבחון והטיפול
במקביל לנאמר כנ"ל, חשוב לפנות לרופא: זה ינסה לאבחן את הגורם האפשרי על פי מראה הפריחה, הפיזור שלה והנסיבות שבהן היא הופיעה, ובהתאם לכך אנו יחליט על סוג תבחיני העור שבעזרתם ניתן יהיה לזהות את החומר הספציפי שגרם לאלרגיה. .
בשוק הקוסמטיקה יש המון מוצרים היפו-אלרגניים – האם גם הם אינם בטוחים?
למרבה הצער לא – גם תכשירים היפו-אלרגניים וגם תכשירים המוגדרים כ"טבעיים" מכילים חומרי ייצוב ושימור העשויים לגרום לאלרגיה (הם פשוט מכילים פשוט חומרים כימיים מתכשיר רגיל ולכן מקטינים את ההסתברות לרגישות אלרגנית לחומר) .
עצות להימנעות מאלרגיה לתמרוקים
* השתמשי רק בתמרוקים שתכולתם רשומה בפירוט על האריזה
* נסי לבחור בתמרוקים עם כמה שפחות רכיבים כימיים
* יש לשמור את התמרוקים ותכשירי האיפור סגורים היטב ולא באור שמש ישיר, ולהשליכם לפח לפי תאריך הפגות שלהם, או במידה וחל שינוי כלשהו במרקם או בצבע שלהם.
* רצוי להשתמש בסבונים ואבקות כביסה פשוטים ולא מבושמים כמו למשל בסבון לתינוקות
* יש לכבס כלי מיטה ובגדים לפני השימוש בכדי להסיר מהם חומרי שימור והגנה כמו פורמאלדהיד
* כדאי לעשות שטיפה כפולה במכונת הכביסה ולהימנע ממרככי כביסה על מנת שלא להותיר על הבגדים שאריות מחומרי הניקוי
* יש להשתמש בכפפות בעת ניקיונות הבית, שכן חומרי הניקוי עשויים להיות הראשונים שיגרמו לאלרגיה לתמרוקים
*במקרה של עור יבש, פגוע ומגורה יש לנקוט יותר באמצעי זהירות לפני שימוש בתמרוקים כיוון שאז העור רגיש יותר ולכן עלול לפתח אלרגיה בקלות רבה יותר.
* כשמתפתחת אקזמה או פריחה אין להזניח את הטיפול בה, ואם אחרי שבוע של טיפול עצמי אין שיפור מספק יש לפנות לרופא מומחה – ככל שהפריחה תהיה כרונית יותר יהיה קשה יותר להיפטר ממנה.
הליפסטיק שפצע אותי
מי לא מכירה את התופעה - יום אחד קרם העיניים או השפתון האהובים שלנו פתאום מתחילים לגרום לנו לתופעות לא רצויות. מה עושים כדי להימנע מתגובה אלרגית למוצרי
אור גץ
|
יש לי שאלה1 |
פורסם 13:08 30.07.08