מהם הגורמים להיווצרות כתמים בשיניים?
ראשית נבחין בין כתמים חיצוניים לבין כתמים פנימיים.
הכתמים החיצוניים יכולים להיווצר משתיית מרובה של קפה, תה ירוק או יין אדום, וכן מעישון. גם אנשים ששוחים בבריכה באופן קבוע לעיתים יסבלו מהכתמה עקב כמויות הכלור במי הבריכה. גם שימוש תכוף במי פה עלול להכתים את השיניים. לעיתים תרופות שלוקחים באופן קבוע כמו אנטיביוטיקה יכתימו את השיניים, או ויטמינים עם ריכוז גבוה של ברזל. נקודות שחורות על השיניים אצל ילדים נוצרות מפיגמנטציה. ניקוי לא נכון של השן יוצר אבן שנספחה אל השן והופכת את השן לצהובה. חשוב לזכור שכתמים על השיניים עשויים גם להעיד על נוכחות של חיידק או פטרייה בפלורה הנורמאלית של השיניים.
הכתמים פנימיים הם חלק אינטגראלי מהשן, והם מופיעים על השן בצורת פסים או נקודות, שינוי צבע של השן ומרקם שונה. בדרך כלל נוצרים בזמן התפתחות השן ויש להם מספר גורמים, לרוב אנטיביוטיקה שנצרכה בזמן ההריון או אחרי הלידה. עוד גורמים: מחלות חום גבוהות בילדות, שינוי דראסטי של תזונה. שינוי צבע בשיניים נראה בשיניים קבועות, ז"א כל הכתמים פנימיים יופיעו בשן הקבועה, גם אם יצאו בגיל שנה.
כיצד ניתן להסיר כתמי שיניים?
קודם כל יש לאבחן אם הנזק חיצוני או פנימי. את הכתמים החיצוניים אפשר להסיר בניקוי פשוט אצל שיננית, (גם במקרה של ילדים). במקרה של כתמים פנימיים צריך לאבחן מה הגורם לכתם ואז טיפול של הלבנה או ציפוי יעלימו את הכתם (טיפול ע"י רופא שיניים).
כיצד ניתן למנוע היווצרות כתמים בשיניים?
כדאי להימנע מהגורמים שיוצרים כתמים חיצוניים (קפה, תה, יין וכד') ולמי ששותה קפה ומעשן באופן קבוע מומלץ להשתמש במשחת שיניים מלבינה. גם לנשים שלפני הריון או לאנשים שלוקחים חומצה פולית מומלץ להשתמש במשחת שיניים מלבינה.חשוב להשתמש במי פה שלא מכתימים שיניים.
ניפוץ מיתוסים
אם אין כאב - הכל תקין: לא נכון. מחלת חניכיים בשלביה הראשונים, וכמו כן עששת השיניים, אינן מלוות בכאב. כך לדוגמא חור בשן יורגש רק כשיגיע לשכבות הפנימיות של השן ואז הכאב יהיה חד והטיפול בו יהיה קשה יותר ויקר יותר.
אין צורך לטפל בשיני חלב, הן נושרות במילא: לא נכון. שיני חלב מהוות תפקיד חשוב בשמירת מקום לשיניים הקבועות, ונזק בשן חלבית יכול לעבור לשן הקבועה.
הריון הורס את השיניים: לא נכון. הריון לא מוליד צרה הוא רק מחריף אותה, אם למישהי הייתה בעיית חניכיים קלה לפני ההיריון, בזמן ההיריון היא תחריף יותר. לכן מומלץ לעשות בדיקת שיניים שגרתית לפני שנכנסים להריון
דימום בזמן צחצוח שיניים הוא תקין: לא נכון. גם אם אין כאב, אסור להתעלם מהדימום שכנראה מעיד על מחלת חניכיים בשלבים ראשונים או מתקדמים. מומלץ לבדוק אצל השיננית או רופא השיניים מה הגורם לדימום.
מברשת שיניים חזקה מנקה יותר טוב: לא נכון. מברשת חזקה או צחצוח אגרסיבי יכול לגרום נזק אף בלתי הפיך לחניכיים הפה שלנו הוא לא אסלה אין צורך בקרצוף יש לצחצח בעדינות וביסודיות, עדיף לצחצח במברשת שיניים עם ראש קטן (דוגמאות) עם סיבים רכים. כך אפשר להגיע למשטחים רחבים בפה והסיבים הרכים לא פוגעים בחניכיים שמחזיקים לנו את השיניים בפה.
ריח רע נובע מבעיות בקיבה: לא נכון. ריח רע יכול לנבוע גם מדלקת חמורה בחניכיים או מריקבון בשן.
קריוס ובקטוס
מהם הגורמים להתכהות השן, ואיך אפשר לטפל בתופעה?
אור גץ
|
יש לי שאלה1 |
פורסם 10:48 30.07.08