כאשר הילד מתעורר עם חום באמצע הלילה, התגובה הטבעית של ההורים לרוב תהיה נסיעה למיון. אבל, חשוב מאוד לזכור כי בחדר המיון נמצאים ילדים חולים, ולכן קיים סיכון להידבקות. שנית, טמפרטורת החום של ילדים קטנים גבוהה בממוצע מטמפרטורת חום של מבוגרים: c39 חום, כמעט ולא נחשב חום אצל ילדים. חום גבוה נחשב ל- 40-41, וגם אז לא צריך להילחץ ולרוץ למיון. כדי להגיע למיון צריך לבדוק את הילד ואת הסיבות לחום: האם יש לו חום פתאומי בגלל משהו וויראלי - או שזו אכן מחלה קשה שתקפה אותה. יש סימנים והתרעות להכול, לכן, דבר ראשון יש לבדוק את הילדה והבין מה קרה. חום גבוה לכשעצמו אינו מצדיק הליכה למיון.
אז איך נבדיל בין ילד שחולה סתם לילד שדורש מיון באמצע הלילה?
ראשית נאמר שאין נוסחא מדויקת לדברים האלו. אך יש מספר דברים שכן אפשר לעשות: א. יש לבדוק את חום הילד פעמיים: יכול להיות שבדקתם בדיוק בעליית החום, אך אחרי חצי שעה הוא יכול להעלות או לרדת. לכן חשוב גם לא למהר להוריד את החום: צריך לדעת אם חל שינוי שמצריך מיון. כדאי לחכות שעה בין בדיקה לבדיקה.
שנית, זכרו כי הבדיקה הטובה והאמינה ביותר היא עם מדחום בפי הטבעת. בדיקה רקטאלית אינה טראומטית. לאורך כל התהליך חשוב להסתכל על הילד, לעקוב אחרי מצבו ולראות איך הוא מגיב. חשוב לזכור כי ילד בן שנתיים לא יכול לומר מה כואב לו, קשה לו להתבטא. אם אין משהו יוצא דופן כנראה שאפשר לחכות עד הבוקר.
מה נחשב יוצא דופן? אילו סימנים מעידים, חס וחלילה, על סכנה לילד?
סימנים חשודים: חום גבוה מלווה בצמרמורות, אנחות, חיוורון, אדישות - אפאטיות, חוסר חיות, הקאות. אם קיים השילוב הנ"ל, יש לקחת את הילד למיון בהקדם. אם לילד רק חום, אך ללא תסמינים אחרים - אין טעם להיסחב למיון, כדאי לחכות שעה, לבדוק את החום שוב, ואם אין עלייה משמעותית לתת לו משהו להורדת החום ולחכות עד הבוקר לראות אם יש שינוי.
באמת אפשר לקחת סיכון כשלילד עולה החום? איך אפשר לא להילחץ?
אם נבין בדיוק מהו חום אולי נילחץ פחות: חום הוא תופעת לוואי של מרבית הזיהומים, הווירוסים והחיידקים. בקיץ רוב המחלות הן זיהומים בדרכי העיכול או עקב מזון מזוהם, ואילו בחורף רוב המחלות קשורות לבעיות בדרכי הנשימה.
איך נוצר החום?
המנגנון להיווצרות החום הוא שחרור חומרים שונים מכל מיני מקומות בגוף (התפרקות רקמות, תאים לבנים ועוד) - חומרים שהגוף מייצר כחלק מפעולת המערכת החיסונית שלו. חומרים אלו משתחררים למחזור הדם ויוצרים דלקת (יוצרי חום) המשנה את התרמוסטט שיושב בגזע המוח שלנו, שבמצב רגיל עומד על 36.5-37.5 מעלות חום.
כשיש לנו חום, הגוף שלנו מתנהג כמו גוף שקר לו, ומנסה לייצר חום בכל מיני דרכים: לדוגמה מפעיל שרירים הרועדים כדי לחמם את הגוף (=צמרמורת).