מה הקשר בין סוג הדם לתזונה?
שיטת סוג הדם טוענת שסוג הדם מצביע על עוד מאפיינים יחודיים של הגוף שלך, לדוגמא יכולת עיכול, רגישויות חיסוניות, רמת חומציות, נטייה למחלות מסויימות ורגישות למזונות מסויימים.
סוג הדם הוא נתון מולד שנקבע ע"י הגנים. היות והגן שקובע את סוג הדם נמצא בסמוך ובצמוד לגנים אחרים הקובעים את כל התכונות הנ"ל, מתקבל מקבץ תכונות, כעין "עיסקת חבילה גנטית". סוג הדם הוא למעשה סמן גנטי שמספר לנו איזו עסקת חבילה של תכונות ירשנו מהורינו.
בשנים האחרונות גייס ד"ר פיטר דאדאמו כספים ואנשי מדע על מנת לחקור באופן מדעי את ההיבטים של שיטת סוג הדם (ביבליוגרפיה עדכנית שכוללת כ- 1500 מאמרים ניתן למצוא באתר האינטרנט). אחד הנושאים שנחקרו בהרחבה הוא נושא התגובה ללקטינים. לקטינים הינם חומרים חלבוניים שנוטים להיקשר לסוכרים הבולטים מפני השטח של תאים בגוף. בטבע יש מגוון לקטינים גדול, שאנחנו מקבלים דרך המזון שאנו אוכלים. בגלל נטייתם להיקשר לתאים, לקטינים עלולים לשמש כעין "דבק ביולוגי" ולגרום צרות צרורות. דוגמאות: הפרעות עיכול -כשהם נקשרים לתאי רירית המעי; קרישת דם מוגברת- כשהם נקשרים לכדוריות הדם ; שיבוש המטבוליזם -כשהם נקשרים לקולטנים לאינסולין ; היפראקטיביות- כשהם נקשרים לתאי עצב ; אלרגיות ומחלות אוטואימוניות- כשהם מגרים את תאי מערכת החיסון ליצור נוגדנים נגדם. המולקולות הקובעות את סוג הדם מורכבות מסוכרים בולטים משטח הפנים של התאים וזאת הסיבה שלקטינים שונים נוטים להיקשר במידה שונה לתאי בעלי סוגי דם שונים. לדוגמא: בשרירי התרנגולת (עוף) יש לקטין רב עוצמה שנקשר לכדוריות דם אצל בעלי דם B ו- AB. התוצאה היא קרישת דם מוגברת, ועם ההתקדמות בשנים עליה בסיכון למחלות קשות כמו שבץ והתקפי לב. לעומתם, בעלי דם O ו- A, נעדרים את המולקולה הנקשרת ללקטין, ויכולים לאכול עוף ללא חשש. לחילופין, מוצרי חלב מכילים סוכר(גלקטוז) שדומה למולקולה של סוג B. אי לכך בעלי דם B, יכולים בדרך כלל לקבל בסובלנות את מוצרי החלב, בעוד שבעלי דם O ו- A, מפתחים תגובה אלרגית ועודפי ליחה בעקבות צריכת חלב.
יתרה מזו: מתברר שלבעלי סוגי דם שונים, נטייה לרמות שונות של הורמונים ומעבירים עצביים במוח. דבר זה יכול להסביר הבדלים אישיותיים כלליים בין סוגי הדם, כמו למשל הנטייה לאימפולסיביות או לדיכאוניות של סוג דם O, אי- שקט פנימי של סוג A, או רגישות היתר.
איך התחיל המחקר בתחום?
ד"ר דאדאמו ישב במרפאתו הנטורופתית בארה"ב בשנות ה- 50 ושם לב שאנשים בעלי סוגי דם שונים מגיבים באופן שונה לאותו תפריט. הוא גם שם לב לקשר בין סוג הדם לסוג הבעיות הרפואיות שאנשים הגיעו עימן. תצפיותיו פורסמו אך לא זכה לתהודה. 30 שנה לאחר מכן, בנו, פיטר ד'אדאמו, גם הוא רופא נטורופת, עושה את עבודת הדוקטורט שלו לאוני' ג'ון בסטיר בסיאטל, ומחליט לבדוק את טענותיו של אביו. לתדהמתו , כשהחל באיסוף הידע הקיים בעולם על נושא זה, גילה "ים" של מידע על הקשר בין סוג הדם, תכונות נוספות בגוף, תגובה למזונות ונטייה למחלות. הוא מוסיף לנתונים את מחקרו שלו על לקטינים במזון ותגובת סוגי דם שונים למזונות שונים ומפרסם (מוץ מהעבודה האקדמית) גם ספר פופולרי בשם "אכול נכון לפי סוג הדם שלך", בשנת 1997. הספר זכה להצלחה מסחררת, תורגם ללמעלה מ50 שפות והפך לרב מכר עולמי: גם בישראל. הספר דורג ע"י הניו יורק טיימס כאחד מעשרת הספרים המשפיעים במאה ה-20 בתחום התזונה והבריאות.
איך יכולה לשפר תזונה עפ"י סוג דם את הבריאות שלנו?
תוצאה ראשונה- שיפור כמעט מיידי בעיכול. יכולות להיעלם נפיחויות וצרבות של שנים. שיפור ביציאות והקלה בתחושת הבטן לאחר ארוחות.ובהמשך (מהיר): עלייה ברמת האנרגיה. עם הזמן (החל מהחודש הראשון ולאורך 8 חודשים אחר כך): ירידה הדרגתית במשקל, שיפור משמעותי בחוזק המערכת החיסונית, שיפור בכל מדדי בדיקות הדם (כולסטרול, סוכר, המוגלובין וכו'), הפחתה באלרגיות ובדלקות והרגשה כללית טובה ו"צעירה" יותר.
אם מישהו רוצה לדעת מה סוג הדם שלו, איך אפשר לברר?
לרוב רופאי משפחה יתנו הפניה לבדיקת סוג דם רק כשיש צורך רפואי - הריון, צורך בעירוי וכו'. נשים שהיו הרות יכולות למצוא בדיקות דם מתקופת ההריון- שם מופיע סוג הדם. לעיתים על פנקסי שבי של חיילים מופיע סוג הדם.
עוד דרכים לבירור:
1. אם תרמת דם בעבר, ניתן להתקשר ולברר עם מספר ת"ז לבנק הדם: 03-5300400 בין השעות 14:00 – 15:00
2. בסדנאות "לחיות נכון לפי סוג הדם שלך": 03-5749046 באזור המרכז
3. אצל המטפלים המוסמכים לטיפול בשיטת סוג הדם, ברחבי הארץ. טלפונים ניתן לקבל ב"מרכז הישראלי לבריאות ותזונה לפי סוג הדם": 03-5749046

אפיונים לפי סוג דם

חוסן כללי: O - חזק, A - יחסית חלש, B - חזק אך רגיש לשינויים, AB - בינוני
עיכול של חלבון מהחי: O - יעיל מאד, A - לא יעיל, B - בינוני, AB - רק בכמויות קטנות
פירוק שומן מהמזון: O - יעיל מאד, A - לא יעיל, B - יעיל, AB - לא יעיל
רגישות לזיהומים במערכת העיכול: O - רגישות לחיידק הליקובקטר פילורי, A - רגישות לפרזיטים וקנדידה, B - רגישות לחיידקי קולי והרעלות מזון, AB - רגישות לפרזיטים וקנדידה, לא מפרישים - רגישות מוגברת לכל הזיהומים
סיכונים מוגברים במערכת העיכול: O - כיבים, צרבת, דלקות קיבה, מחלות מיעיים דלקתיות, A - סרטן הושט, סרטן הקיבה, אבני מרה, "מעי דולף", צליאק, B - "מעי דולף", AB - סרטן הקיבה, אבני מרה,"מעי דולף", צליאק, ללא מפרישים - כיבים, "מעי דולף".
חילוף החומרים: O - תפריט עתיר פחמימות (ובמיוחד חיטה, תירס ותפו"א) גורם להשמנה, בצקות
ותת- פעילות בלוטת התריס, A - נטייה לסוכרת, B - לקטינים מאיטים את חילוף החומרים, השמנה, היפוגליקמיה, AB - נטייה לסוכרת, לא מפרישים - נטייה לסוכרת, סיבוכי סוכרת
לב וכלי דם: O - תפריט עתיר פחמימות גורם לעליית טריגליצרידים, סינדרום X, מחלת לב עקב לחץ,
שטף דם במוח, A - כולסטרול בדם, טרשת עורקים, סינדרום X, מחלת לב,שבץ עקב קריש דם, B - שינויים קיצוניים בלחץ הדם, AB - כולסטרול בדם, טרשת עורקים, מחלת לב עקב לחץ, שבץ עקב קריש דם, יתר לחץ דם, ללא מפרישים - נטייה למחלות לב.
קרישת דם: O - דם דליל, A - דם סמיך, B - תקין, AB - דם סמיך.
הפרעות חיסוניות: O - אלרגיות, מחלות דלקתיות, מחלות אוטואימוניות- במיוחד של המעיים, המפרקים ובלוטת התריס, A - פגיעות לסרטן, זיהומים בדרכי הנשימה, B - נטייה למחלות אוטואימוניות, סינוסיטיס,
זיהומים בדרכי השתן, שפעות חמורות, זיהומים ויראליים כרוניים, AB - זיהומים ויראליים כרוניים, פגיעות לסרטן, ללא מפרישים - מחלות אוטואימוניות, זיהומים בדרכי השתן ודלקות בכליות.
הפרעות נפשיות: O - מניה- דפרסיה, סכיזופרניה, נטייה להתמכרויות, ילדים-היפראקטיביות, A - הפרעה אובססיבית- קומפולסיבית, חרדה, היסטריה, שיבושים בשינה, קשישים- דמנסיה ואלצהיימר, B - דיכאון,
קשישים- דמנסיה ואלצהיימר, ילדים- אוטיזם, AB - מניה- דפרסיה, סכיזופרניה, נטייה להתמכרויות
נטיות למחלות נוספות: O - פרקינסון, A - אבני מרה, צהבת, קדחת שגרונית, מחלות כליה, אוסטאופורוזיס,
במתח מתמשך- תת פעילות בלוטת התריס, לחץ יחמיר כל בעיה בריאותית סוכרת נעורים, B - תסמונת העייפות הכרונית, לחץ יחמיר כל בעיה בריאותית, AB - אבני מרה, צהבת, קדחת שגרונית, מחלות כליה,
אוסטאופורוזיס, ללא מפרישים - עששת שיניים, אסטמה, נחירות, קדחת שיגרונית.

התזונה המתאימה לכל סוג דם

המזונות המזיקים ביותר: O - חיטה, תירס, שעועית אדומה, בוטנים, תפוחי אדמה, A - שעועית אדומה, שעועית לימה, תפוחי אדמה, כרוב, חצילים, בננות (לרוב), עגבניות, בשר אדום, B - עוף, תירס, כוסמת, עדשים, בוטנים, שומשום וטחינה, עגבניות, AB - עוף, תירס, כוסמת, שעועית לימה, שעועית אדומה.
המזונות המועילים ביותר: O - כבד, בשר רזה ואיכותי, דגי מים עמוקים, אצות, ירקות עלים ירוקים, ברוקולי, שזיפים, תאנים, A - סויה, עדשים, שעועית אזוקי, כוסמת, ירקות כתומים וירוקים, בצל, זרעי פשתן, שמן זית, בוטנים, גרעינים, גרגרי יער, אשכולית, אננס, לימון, תה ירוק, B - מוצרי חלב, ביצים, כבש, דגים, שיבולת שועל, אורז, בצל, ירקות עלים ירוקים, כרוב, סלק, ברוקולי, גזר, זנגוויל, אננס, אבטיח, שזיף, חמוציות, לציטין AB - סויה, דגים ופירות ים, עדשים ירוקות, שעועית מנומרת, זרעי פשתן, אגוזי מלך, אמרנת, שיבולת שועל, אננס, דובדבנים, גרגרי יער, מרבית הירקות, בצל.
פעילות גופנית מומלצת: O - פעילות אירובית נמרצת, פעילות סיבולת (חדר כושר), A - יוגה, פעילות אירובית מתונה, B - אומנויות לחימה, טניס, גולף, טיולי אופניים, טיולים רגליים, AB - יוגה, פעילות אירובית אינטנסיבית.
הרגל חשוב לבריאות הגוף: O - להימנע מקפה ועישון, במיוחד בעיתות לחץ: רמות האדרנלין שלכם גבוהות בלאו הכי, A - להיזהר מתזונה עתירת פחמימות: זה מתכון בטוח להשמנה אצלכם. לאכול ארוחת בוקר טובה עם חלבונים, ארוחות קטנות לאורך היום, ולהימנע מאכילת לילה - העיכול שלכם לא אופטימלי ובמיוחד לא בשעות הערב, B - להקפיד לאכול רק מזון טרי, או שהוכן בתנאי היגיינה טובה- אתם חשופים במיוחד לזיהומים, AB - להימנע מקפאין ואלכוהול- מערכת העצבים שלכם רגישה ואתם מתמכרים יחסית בקלות. להשתדל להפריד פחמימות וחלבונים לארוחות שונות.
הרגל חשוב לבריאות הנפש: O - כשמרגישים שהכעס עולה, לשתות כוס מים ולצאת לצעידה קצרה בחוץ.
A - להקדיש זמן לנשימה ותרגילי הרפיה: רמות המתח הבסיסי שלכם גבוהות בינכה. B - לעסוק כל יום לפחות 20 דקות בפעילות יצירתית. להשתמש במדיטציה ובהדמיה לצורך הרפיה, פתרון בעיות והשגת מטרות. AB - לשתף אחרים ברגשות , ולמצוא את הדרך לבטא רגשות. הפנמת רגשות כמו כעס ועוינות מזיקה לכם במיוחד.