דיקור לחיות בית חדר בעשור האחרון בצורה חזקה לעולם הווטרינריה. דיקור כשיטת טיפול בבע"ח מתועד כבר לפני כ-5000 שנה במזרח הרחוק, ובעולם המערבי החל התחום להתפתח בשנות ה-50 של המאה שעברה.
התהליך
מגיעים לקליניקה ובודקים את החיה פיסית. בניגוד לבדיקה בבני אדם, הנעשית עפ"י הדופק, אבחנה אצל בעלי חיים מתבצעת הן לפי האמצעים מערביים העומדים לרשותנו (דם, צילומי רנטגן...) וכן באבחון סיני המתבסס על בדיקה כללית, תשאול, התבוננות באיברים שונים כגון הלשון והעור, בדיקת דופק ולחיצה על נקודות בגוף (על-מנת לאתר את מיקום הבעיה).
מהות הדיקור הסיני
לכל אבחנה מערבית יש גם אבחנה סינית. לפי האבחנה הסינית בעיות גופניות נוצרות כיוון שיש חסימה במסלול בגוף. מאתרים את החסימה, עושים דיקור וכך מטפלים בבעיה ומשחררים את הכאב.
האם דיקור אצל חיות הוא אותו דיקור כמו אצל בני אדם?
התורה היא אותה תורה, אם כי חלק מנקודות הדיקור בחיות שונות מבבני אדם (יש גם נקודות זהות, לדוגמה ארובת העין – נקודה זהה גם בבני אדם וגם בכלבים).
עקרונית מדובר על אותן תנועות מרידיאנות - 12 מסלולים של זרימה לאורך הגוף. את המסלולים הפגועים ניתן לרפא בעזרת דיקור, וכך לשחרר את החסימות באנרגיה. עפ"י מחקרים מערביים שנערכו על נקודות דיקור: הנקודות השונות מובחנות זו מזו במאפיינים חשמליים, כימיים והיסטולוגיים, לא מדובר בנקודות רנדומאליות על העור אלא בקשר אמיתי בין הנקודות השונות לאברים שונים בגוף.
היתרון המרכזי בדיקור בעלי חיים הוא שאין להם את המחסום הפסיכולוגי שיש לבני אדם ולכן זה יכול לעבוד אפילו טוב יותר עליהם. הם מקבלים את הטיפול ומגיבים לו טוב יותר.
איך זה מתבצע בפועל?
ברגע שמביניים איפה הבעיה (פיסית), מעלים את בעל החיים על השולחן ומדקרים אותו, כאשר הבעלים מחזיק ומלטף אותו במשך לאורך 20 הדקות טיפול. אם בעל החיים בעייתי אז דוקרים אותו פחות או לזמן קצר יותר. בד"כ מתבצעים 3 טיפולים עוקבים בהפרש של יום, במידת האפשר, וממשיכים בהתאם למצב – מחלה כרונית, תגובה חיובית לטיפול וכיו"ב.
את מידת הצלחת הטיפול ניתן לדעת דרך הבעלים (כמי שאבחן כי החיה שלו סובלת מבעיה, כך גם יוכל לשים לב לשינוי לטובה).
באילו בעיות ניתן לטפל, ומהם אחוזי ההצלחה?
באופן כללי ניתן לטפל בכל בעיה. הטיפולים העיקריים מתמקדים בבעיות של שריר ושלד.
כל הקשור לעצמות ושרירים ובעלי אחוזי הצלחה גבוהים. בנוסף, אחוזי ההצלחה הגבוהים במיוחד בבעיות האגן ובבעיות של אלרגיות, בעיות בעור ודלקות פרקים למיניהם.
אחוזי ההצלחה פחות גבוהים כאשר מדובר בבעיות כליה או סרטן. ככלל, במחלות יותר תוקפניות הדיקור נעשה בעיקר כדי להקל על הסבל. דיקור מעורר עצבים ותגובות ברמה המקומית והמרכזית וגורם לשחרור חומרים שונים, כגון אנדורפינים, המסייעים בהקלה על כאבים.
איזה חיות מדקרים?
בישראל נהוג לדקר בעיקר כלבים, חתולים וסוסים. את חיות המשק לא מדקרים בד"כ מסיבות כלכליות: אדם שיש לו חיית מחמד לרוב ישקיע בה, יטפח ויפנק אותה.
מהן התגובות של אנשים לגבי דיקור בעל החיים שלהם?
נחלק לכמה סוגים: אלו שלא מאמינים כלל לעניין הדיקור ולא מוכנים לשמוע על זה,
כאלה שלא מאמינים אך מיואשים ומוכנים לעשות הכול בשביל הכלב שלהם - ואז משתכנעים אחרי כמה טיפולים כשרואים תוצאות טובות; והאחרונים כמובן כאלה שמאמצים את הרעיון בחום ועושים זאת על בסיס קבוע.
חשוב להדגיש כי דיקור בעלי חיים הנו תופעה מקובלת כיום. בישראל אין חובה להיות וטרינר על מנת לבצע את הדיקורים – אלא להיות בעל רקע ברפואה סינית, ולכן השוק נרחב.