סקס בגיל המבוגר אינו רק מקור לעונג, הוא אף מתכון לבריאות טובה ולאריכות ימים, אומרת איריס יוטבת בספרה החדש "איש השוקולד, אשת הוונילה" (הוצאת אסטרולוג). כשתוחלת החיים עולה ועולה, היא טוענת, אין עוד טעם לוותר על אלמנט בסיסי ויסודי כל כך בחיי האדם הבוגר. "אל תסגרו את הבסטה מוקדם מדי", היא קוראת לקוראיה, ומסייעת להם למצוא את דרכם אל "המין המקודש" מחדש. בטקסט בהיר ומנומק היטב שופכת יוטבת אור על נושאים שרבים מעדיפים לשומרם באפילה: הזדקנות, עייפות, שגרת הזוגיות, בגידת הגוף והוויתור על חלק מהנאות החיים.
יוטבת מוכרת בישראל ככוהנת הגדולה של הרוחניות הנשית. בשנות ה-90 המוקדמות, אחרי שהייה של שנים אחדות בברקלי שבארה"ב, הקימה את "דרך אם", המרכז הראשון בארץ להריון ולידה טבעית. בהמשך היתה חלוצה בעיסוק בסוגיות כמו הורות ונשיות דרך קורסי הכנה ללידה, יוגה להריון ותמיכה לאחר לידה. מוצרים ושירותים שנראים בעינינו היום שגרתיים ומובנים-מאליהם, כמו מנשאים לתינוקות ודולות (תומכות-לידה), הופיעו בישראל תודות ליוזמתה ולנחישותה.
במשך השנים, לצד מעגלי נשים שהלכו והתרחבו ומוכרים היום בכל עיר, מחוז ושכונה, ופיתוח תחומים של העצמה נשית וריפוי קולי, התמחתה יוטבת בגישת הטנטרה למיניות והפכה לאחת המורות הראשונות בארץ לקורסי טנטרה וטיפול זוגי ומיני על פי עקרונות הגישה.
קל לפטור את פועלה בביטול כ"ניו אייג' להמונים", אך תהיה זאת טעות לעשות כן. שינוי התפיסה, שהביאו יוטבת וחברותיה לישראל, ניכר היום בתחומים רבים של החברה הישראלית, ומי שמיטיב להתבונן יראה ניצוצות שלו אפילו באופני ההתנהלות של המחאה החברתית. ההכרה כי בני אדם והעולם חד הם, כי חובה עלינו לחיות מתוך ערבות הדדית, וכי מעגלים של הקשבה הם חלק חיוני בשיח הציבורי – כל אלה הם תובנות שחילחלו אל חיינו מתוך הקוריקולום ה"ניו אייג'י" הידוע לשמצה.
בספרה הנוכחי, השני במספר, מבקשת יוטבת לפנות באופן ממוקד לקוראים בני גילה. בעשור השביעי לחייה היא פנויה לשמחה הפשוטה והבסיסית שבסקס טוב, מענג, מזין ומרפא. היא חושפת בפני הקורא תובנות ומחקרים שנאספו במשך שנים, כולם מונעים מתוך האמונה כי באדם שלושה יסודות שווים במשמעותם – גוף, נפש ורוח. היא מתעכבת בתבונה על מהלכי חייו של האדם המתבגר, ועל מקומם החברתי והמקצועי של מי שנמצאים בעשור השישי והשביעי לחייהם. הפנאי לטפח את עצמם, את יחסיהם עם הקרובים להם ולהתרכז בעשייה קהילתית חברתית למען האחר מופיע בד בבד עם הוויתור אחר המרדף ההישגי, המאפיין את הגילאים המוקדמים יותר. "התפוררות הצורה בעת זקנה, מחלה או אובדן", היא מצטטת מדברי אקהרט טולה, "נושאת בחובה פוטנציאל להתעוררות רוחנית, להתנתקות התודעה מההזדהות עם הצורה, עם החומר". דווקא כאשר קליפת האגו מתפוררת, מתגלה התכלית הפנימית הרוחנית של האדם.
איש השוקולד, אשת הוונילה, איריס יוטבת. הוצאת אסטרולוג
ספרו לנו על הדמות הספרותית שהשפיעה עליכם ואולי תזכו בפרס
אנשים, ראשון-שלישי ב-18:50