נשים שעומדות להתחתן, והמחזור החודשי נופל להן בדיוק על מועד החתונה, מעוניינות לדחות את הופעת הווסת – ועושות זאת בקלות באמצעות כדור כימי. השימוש בגלולה הזו הופך לנפוץ, ובדיון סוער ברשת החברתית דיווחו נשים שנטלו את הכדור על תופעות לוואי קשות אחרי השימוש: "אל תעשי את זה לעצמך, אני אחר כך הייתי עם בחילות וכאבי בטן לילה שלם", "לקחתי והיו לי שינויים במצב-רוח וגם הרגשתי נפוחה", "לקחתי וזה היה סיוט ברמה שהגעתי למיון", "עשה לי עצבים מטורפים, המחזור אחרי היה קשה".
ד"ר יעל ברקן, אחראית תחום רפואת נשים במחוז שרון שומרון, התארחה בתכנית הבוקר של פאולה וליאון והציגה את עמדת הרפואה הקונבנציונלית בנושא. לדבריה, אין כל סכנה בדחיית מועד הווסת באמצעות כדור.
ד"ר ברקן הציגה מספר אמצעים שבאמצעותם אפשר לנסות ולדחות את הווסת: הראשון שבהם, והבטוח ביותר לדבריה, היא הגלולה למניעת היריון שנשים שלוקחות אותה יכולות לדחות או להקדים באמצעותה את מועד הדימום. כאשר הן לא עושות הפסקה לפני תחילת המחזור הבא של הגלולות, או לחלופין מוותרות על כמה מהגלולות האחרונות, הן מונעות או מקדימות את הדימום. "זה האמצעי הבדוק והיעיל והכי בטוח שיכול להיות בהקשר הזה", אמרה ד"ר ברקן, וסיפרה שנשים משתמשות בו לא רק לפני חתונה, אלא הוא מתאים גם לנסיעות, לספורטאיות לפני תחרויות ועוד.
הגלולה שמתוארת בפוסטים היא תרופה מסוג פרוגסטרון, ולדברי ד"ר ברקן יש מספר תכשירים כאלה בשוק וצריך לקחת אותם כשלושה או ארבעה ימים לפני מועד קבלת הווסת. הכדורים האלה מעלים את רמת הפרוגסטרון ושומרים עליה גבוהה, וכתוצאה מזה לא מתקיימת נשירה של רירית הרחם ולא מתקיים דימום.
תופעות לוואי מוכרות לכם?
"כן, אבל מה שמתואר בפוסטים האלה הוא מאוד קיצוני. בלקיחה חד פעמית ולא משהו קבוע אנחנו לא מצפים להרבה תופעות לוואי, אולי קצת בחילות, טיפה אקנה או רגישות בשדיים, דברים שמופעים ממילא לפני הווסת. כל מה שקשור בתופעות לוואי הוא אינדוידואלי ותמיד יש גם מקרים חריגים, אבל התרופות האלה בטוחות לפי סקר שבוצע אצל אוכלוסיה גדולה ואין בהן שום נזק לטווח ארוך. יש על כך מידע מוצק מהמון מחקרים".