מחאת העדה האתיופית בעקבות הריגתו של סלומון טקה לא פסחה על האולפן של אופירה וברקו. לדיון בנושא הוזמנו עדי מאירי, פרשנית לענייני משטרה וחברת הכנסת פנינה תמנו שטה. הדיון מאוד מהר התפתח לעימות קולני בין כל המשתתפים, שנגמר בעזיבה דרמטית של חברת הכנסת את האולפן.
המחאה עזרה במשהו?
פנינה: "אנחנו עדיין בתוכה. אם היא עזרה אנחנו נדע רק בהמשך, למשל מחאת 2015 כן עזרה. מאז ועד 2018 ראינו שיש ירידה של 20% בפתיחת תיקים ו-50% במעצרים. אי אפשר לבוא ולומר שהן לא עוזרות. ולצערי אני חייבת לומר לך שכאשר מעמידים את האזרחים עם הגב לקיר, ולא נותנים להם כתובת. במדינה מסודרת יש הבנות בין המדינה לבין האזרח".
מי הכתובת?
פנינה: "הכתובת היא קודם כל הממשלה חד שמעית".
אז למה אתם לא מפגינים מול הממשלה? למה לעצור מדינה שלמה ולהכניס אותה לכאוס? מעל 60 אלף איש עומדים בפקקים.
עדי: "לפני שהגענו לאלימות הבלתי נסבלת, עכשיו את קוראת להם מפגינים, אני קוראת להם פראי אדם, חיות".
פנינה: "תתביישי לך".
עדי: "אני לא מתביישת בכלל".
מכאן, הדיון שלא התחיל שקט מלכתכילה להעלה הילוך. "את צריכה להתבייש, כל השבוע שמעתי אותך" תקפה חברת הכנסת את הכתבת. "פראי אדם, אומרת לה בצורה מפונפנת. הגברת הזאת שקוראת לעצמה כתבת משטרה, אני בטוחה שלשטח ולקריית חיים לא הגעת, העיקר שהיא ישבה כל היום באולפנים ומצטטת את אותן מודעות דוברות שקיבלה מהמשטרה. למשפחה הזאת שיושבת עכשיו שבעה על סלומון טקה שהוא אפילו לא היה בן 18, על אותה משפחה אין דוברות ואת אפילו לא ניסית לדבר איתם. פראי אדם את לא תגידי עליינו".
עדי: "ככה את חושבת שצריך להתנהג? אני נגד אלימות".
פנינה: "התפיסה שלך היא גזענית. אני באתי הפעם לתוכנית מתוך אמונה שגם אתם ראיתם את התמונות ותרצו לנהל שיח אמיתי כי זה כואב לכולם. אבל אם אתה דקה אחרי שהיא אומרת פראי אדם, מוכן לשבת פה ולצדד בזה במקום להקשיב".
כולנו מצדיקים את המחאה, לכולנו כואב, אבל זאת לא הפגנה זאת אלימות.
פנינה: "אנחנו מגנים כל סוג של אלימות רק שיובהר כאן, אני נגד תקיפה של האזרחים של הציבור".
עדי: "אז תגידי את זה. יש לך אחריות".
פנינה: "את תתני לי להשלים את דברי. המאבק של בני הקהילה שלי זה לא הציבור, תבינו את זה, הם מפנים את כל הכעס והזעם שלהם לממשל".
למה אנחנו אשמים? למה אישה זקנה צריכה לשבת שש שעות באוטו?
פנינה: "אתה חושב שהם יצאו לפסטיבל? אתה חושב שאם הינו עומדים על המדרכה מישהו היה מסתכל עליינו?".
מה עשיתי לך? למה אישה מסכנה בת 80 צריכה לשבת בפקק?
פנינה: "אני אשב ואשתוק. פעם שעברה ישבתי פה ואמרת לי שאין גזענות, אתה מקיסריה. בטוח אין בקיסריה גזענות".
אני רוצה לשאול את עדי, המקרה זה לטעמי זה לא גזענות.
עדי: "הוא לא נרצח, זה אפילו לא הריגה".
לפי מה שהבנתי לבחור ז"ל יש עבר פלילי של 14 תיקים.
עדי: "יש לו עבר פלילי".
הוא היה במעצר בית?
עדי: "נכון".
פנינה: "אתה מאיפה אתה יודע? זה לא נכון".
עדי: "אין לו הרשעות, זה נכון".
חברת הכנסת כעסה על כל מהלך הריאיון וקמה מהכיסא. "טוב תנהלו את הדיון ביניכם לבין עצמכם" מסרה לחברי הפאנל תוך כדי שמתנתקת המקרופון. "תתביישו לכם, זה מה שיש לי הגיד לכם. אתה בשביל הרייטינג שלך, אני לא אמכור את הקהילה שלי בשביל הרייטניג שלך. מישהי שקוראת ליוצאי אתיופיה פראי אדם, את עיתונאית שלא יורדת לשטח. את פשוט מלטפת את המשטרה".
לאחר עזיבתה של ח"כ תמנו שאטה את האולפן, הגיבה עדי מאירי על הדברים שאמרה קודם לכן: "אני חושבת שאנחנו מדינת חוק וסדר, צריך להתנהג כאן לפי החוק. תמחו כמה שאתם רוצים במסגרת החוק. בלי להפעיל אלימות, בלי לתקוע אלפי אנשים בכבישים, אנשים עם ילדים ומבוגרים. יש גבול".
ככתבת לענייני משטרה, את מרגישה שיש שיטור יתר כלפי העדה האתיופית?
עדי: "אני חושבת שכן, המפכ"ל היוצא אלשיך גם אמר את זה. זאת טענה נכונה. יש שיטור יתר לאורך שנים, לא מעכשיו. לא צריך לעשות הכללות, שיטור היתר, זה שאלשיך הודה בזה, זה מטופל. אבל צריך לבדוק כל מקרה לגופו. האירוע האחרון, אם האדם היה לבן זה לא היה מסתיים כך? זה היה מסתיים אותו הדבר".
עדי מאירי במסר אחרון אל ח"כ פנינה תנו שאטה: "לי ברמה האישית מאוד צר, את פנינה ברמה האישית אני מאוד אוהבת. חבל נורא שהלכת ולא שמעת את הדברים".