ללכת על בטוח
השווארמה שלכם מדויקת, הטחינה במרקם הנכון והסלט מגוון ורענן. כל הכבוד, אבל זה לא מה שיביא לכם את הניצחון ב-MKR המטבח המנצח. לא מספיק לפתוח את ספר המתכונים של סבתא, להכין מנות מושלמות ומשעממות ולהביא אותן לשולחן, כי בתחרות הזאת אתם חייבים לחדש, לגוון ולמצוא את הטעם הבא שיכבוש את עולם הקולינריה הישראלי.
רק תראו את הסופלקי לוקוס של מוטי ורונן מהעונה הקודמת, שישב על פיתה שהם אפו בעצמם לצד סלט רענן וירקות קלויים. חיים כהן נגס בהנאה, רותי ברודו ליקקה את האצבעות וכל האורחים חילקו מחמאות על ימין ועל שמאל. אבל טעים זה דבר אחד והמטבח המנצח זה דבר אחר לחלוטין.
"זה קל מדי לעשות כזאת מנה", ציננה ברודו את ההתלהבות, "המנה טעימה, אבל זה ברור, אין כאן שום חידוש. אתה לא יכול לעשות את זה כל הזמן, אתה מחפש את הטעם הבא שיעשה לך את זה. זה דיון הקשור למהות האוכל, מה אתה אמור לעשות ולהגיד במסעדה. אין ויכוח על הטעם, יש ויכוח על החלק היצירתי במנה. הציפייה שלי היא שהמסעדה תעז לחדש, שתחפש את הטעם הבא שיעיף אותי ויצלצל לי באוזניים".לריב במטבח
זאת באמת עבודה לא פשוטה. החום, המתח, הלחץ, הצורך להישאר בפוקוס ולנהל כמה משימות במקביל עלולים להוציא מכולנו את תמצית הרוע האנושי, אבל חשוב לזכור שברגע שהטונים מתחילים לעלות במטבח אתם מפזרים ערימות של אנרגיה שלילית על האוכל ומתחילים לאבד נקודות חשובות. התבלין הכי גרוע לאוכל הוא כעס - יש לו טעם מריר שנשאר בחלל הפה שעות ואפשר להרגיש אותו בכל ביס וביס.
באותה נשימה, חייבים להגיד שזה כמעט בלתי אפשרי להעביר סרוויס כצמד מבלי להרים את הקול, אף על פי כמה וכמה כשעושים את זה בן אדם קרוב. בעונה הקודמת הראו לנו עדן ועומר, בני זוג שמגיעים מעולם הקולינריה, בדיוק כמה חם יכול להיות במטבח. הטונים התגברו ככל שהסרוויס נמשך ואת הויכוחים היה אפשר לשמוע היטב גם במסעדה עצמה, עד כדי כך שרותי וחיים נאלצו לקום מהשולחן כדי לקרר את הרוחות.
הריב הראשון של הזוג בתוכנית אמנם הסתיים בהתנצלות ונשיקה, אבל חילוקי הדעות והמתח ליוו אותם במשך כל העונה. היו להם את כל הפרמטרים כדי לזכות, אבל ההתנגחות האינסופית במטבח גרמה להם לאבד נקודות יקרות ערך שבסופו של דבר שהשאירה אותם מחוץ לשלב האחרון בתחרות.לא לדייק
הרכבת טעמים ויצירת איזון מושלם ביניהם היא לא משימה מורכבת שמצריכה ידע, ניסיון וטאץ' מיוחד. כל טיפה מיותרת של לימון עלולה להרוס את האיזון של המנה ויחס לא מדויק בין מלח לסוכר עלול להרוס את כל מה שעמלתם עליו שעות.
אנחנו אולי לא נשים לב, אבל החיך של רותי וחיים לא מפספס שום דבר, אז כדאי מאוד לבדוק את עצמכם שוב ושוב כדי לוודא שכל הטעמים יושבים במקום. אסור להוציא מנה מבלי שטעמתם אותה ואין סיכוי שצלחת יוצאת לשולחן בלי מבט אחד אחרון, כי בפעם הבאה שחיים כהן ימצאו עלה כוסברה לא קצוץ בסלט, תהיה כאן מהומה.לא לחשוב על הצילחות
צלי הבקר שלכם יכול להיות הכי טעים בעולם, אבל אם הוא לא ישכב בניחותא על הצלחת ויפלרטט עם הסועד המיועד, זה לא שווה כלום. לפני שאנחנו מריחים וטועמים את המנה, אנחנו מביטים בה, ואם העין לא משתוללת מהנאה, אז שאר החושים שלנו גם יחושו עצלות ברגע שיצטרכו להיכנס לפעולה.
כל צלחת שעולה על השולחן חייבת להיות מדוגמת. האוכל צריך להיות אסתטי, הוא חייב להיות מונח במקום וכל שאר התוספות והקישוטים צריכים לתת ערך עיצובי למנה כולה. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא הבוריק המפורסם של דור וקובי, שהוגש כמנה ראשונה על גבי צלחת נירוסטה, שהייתה עמוסה במטבלים וצרור פטרוזיליה מפואר.
על טיב הבוריק לא היה שום ויכוח, אבל הדרך בה בחרו הצמד להגיש אוכל רחוב בתוך מסעדה לקתה בחסר. "לכאורה יש מנה, יש אוכל טוב", אמרה רותי, "לא סתם עומדים אצלך בשוק בתור, הבוריק טעים, אבל כלל שאני חוזרת עליו כל הזמן - למנה אסור לגלוש מהצלחת. אתה צריך מסגרת למנה". אז רגע לפני שאתם מוציאים מנה לסועד, קחו רגע להביט בצלחת ותשאלו את עצמכם - האם הייתי מתחתן עם הבוריק הזה?להשחיר על מתמודדים אחרים
מצד אחד, אתם חייבים להיות אמיתיים עם התחושות שלכם ולהפגין חוש ביקורתי לא מבוטל כדי שאף זוג לא יצליח לעקוף אתכם בניקוד, אבל מצד שני, האנשים האלה הם אלו שבסופו של דבר יצטרכו לפרגן לכם ולהכתיר אתכם כמנצחים. בין ביקורת איכותית להשחרה חסרת טעם עובר גבול מאוד דק, אז כדאי לשקול מילים ולשמור על חברות ספורטיבית עם שאר המתמודדים, כי כל מילה לא במקום עלולה לחזור ולנשוך אתכם בתחת בשלב מאוחר יותר.
כך לדוגמה, המתיחות בין עדן ועומר השפיעה באופן ישיר על המנה העיקרית שהגישו בסבב הראשון. התיבול ברוטב לא היה מדויק, הבשר בו השקיעו את נשמתם יצא יבש והמטרה כולה התפספסה. כשהגיע הרגע של הזוגות לתת את הביקורות שלהם, שמחה לאיד התפשטה בשולחן וכל אחד הוסיף בתורו עוד קצת שמן למדורה. הביקורתיות הארסית לא חמקה מעיניהם של רותי וחיים והשפיעה בסופו של דבר על הניקוד הסופי שהעניקו לזוג, ורק נזכיר שבניגוד לחלק מהמלעיזים, הם כן הגיעו לגמר.להבטיח משהו שאתם לא יכולים לעמוד בו
נייר יכול לספוג כל דבר ואם אתם רוצים שבתפריט שלכם יהיה כתוב "קציצה מהחלל משתזפת בין שתי לחמניות" לכו על זה, אבל תדאגו לכך שהקציצה אכן תהיה מהחלל ואל תוותרו על החלק של השיזוף או של הלחמניות. כשאין ציפיות קשה מאוד להתאכזב, אבל כשאדם רעב קורא תפריט הוא לא יכול שלא לדמיין מה עומד להגיע לו לשולחן. תרשו לעצמכם להתפרע עם תיאורים עסיסיים, אבל דעו מה החוזקות ומה החולשות שלכם ותדאגו לעמוד במילה שלכם, אחרת תשלמו על כך ביוקר.
בעונה הראשונה היו אלה אמיר וגל שנפלו בפח של עצמם, אחרי שהגישו לאורחי המסעדה שלהם קרמבו מסקרפונה בלי כיסוי. בהתחלה עוד אפשר היה לראות את רותי מתרשמת מכך שכמעט ואי אפשר להבחין בציפוי, אבל אז היא גילתה שהוא בכלל לא קיים והקרמבו הוא למעשה הומלס. אאוץ'.לא לעמוד בזמנים
התיישבתם במסעדה, קראתם את התפריט בעיון והזמנתם בדיוק את מה שבא לכם מהמלצר. מאותו רגע מופיע מעליכם שעון מתקתק וכל שנייה שעוברת מוסיפה לכם עוד קצת תסכול ועצבים. מסעדות מכובדות בעלי תודעת שירות גבוהה לא יתנו לכם לחכות יותר מ-10 דקות למנה ראשונה, והמנה העיקרית תוגש עד 20 דקות לאחר מכן, כמובן תלוי בהספק ובקצב של הסועדים.
אבל, וזה אבל חשוב, לקוח שחיכה קצת יותר מדי זמן כדי להסתער על האוכל לא יצא מרוצה מהמסעדה גם אם כוכבי מישלן יעניקו לו מסאג' מפנק לאורך כל הארוחה. המתנה ממושכת לאוכל מוציאה את כל הפאן וגם מובילה לאיבוד נקודות קריטי, רק תשאלו את אלכס ואלכסה שהתעכבו כל כך הרבה זמן בהוצאת המנות, שלא הייתה שום דרך טובה לצאת מזה.להתקמצן במנה
מנה קטנה על צלחת עצומה משדרת יוקרה, אליטיסטיות וגם מצטלמת ממש נחמד לאינסטגרם, אבל מוציאה מהישראלים את כל הצדדים האפלים שלהם, כי מה לעשות שאנחנו לא מתחברים לקמצנות?
לא סתם כל ארוחת שישי וחג מתאפיינת בהרים של אוכל. ישראלים מקדשים שפע, אף על פי כמה וכמה כשהם משקיעים כמה מאות שקלים מכיסם על ארוחה במסעדה. אף אחד לא אוהב שבוררים עבורו נתחים קטנים וסמליים, אז אם יש בשר במנה, תעמיסו. יש דג? תדאגו לנתח שמנמן ועסיסי. צ'יפס בצד? כדאי מאוד שהוא יגיע בשקית גדולה.
כשוויקי ואווה מהעונה הקודמת הגישו לאורחים אשלפלוב, אחת התלונות הבולטות הייתה שלא היה מספיק בשר במנה. הן הסבירו שבמקור המנה מגיעה בלי בשר ובעיקר מבוססת על אורז, אבל ההסבר לא הניח את הדעת, כי אם כבר החלטתן להוסיף בשר, אז תהיו לארג'יות, עם כל השאר נתמודד.להכין משהו בפעם הראשונה
אתם הרפתקנים, אמיצים וחיים על הקצה? מהמם, אבל כאן זה לא נינג'ה ישראל, אלא MKR המטבח המנצח ולא תוכלו לחזור בשנה הבאה כדי לנסות שוב. את הניסויים במטבח כדאי לשמור למשפחה ולאנשים שימשיכו להיות חברים שלכם למרות שניסיתם להרעיל אותם, ולא לאנשים שאמורים לקבוע את עתיד הקולינרי שלכם בתוכנית.
אז נכון, שסק בטמפורה על מצע קרם חצילים וסלט שומר נשמע כמו רעיון מטריף שאיש לא יוכל לעמוד בפניו, אבל אם עוד לא יצא לכם להכין את המנה, לטעום אותה, להפיק לקחים ולקצור שבחים - אל תיקחו את הסיכון.
9 הטעויות הכי גדולות של מתמודדי MKR המטבח המנצח
בניגוד לתחרויות בישול אחרות, חיים כהן ורותי ברודו בוחנים את המתמודדים של MKR המטבח המנצח לא רק על פי איכות וטעם המנות, אלא גם על פי קונספט המסעדה, יצירתיות, חדשנות ותעוזה. רגע לפני יריית הפתיחה של העונה השנייה בעוד ארבעה ימים, חזרנו אל הרגעים שעלו למשתתפי התוכנית ביוקר
MKR המטבח המנצח
|
פורסם 9:00 10.06.20