כמעט שלושה עשורים שאבישי רביב חי במחתרת, שותק, משאיר את דמותו מסתורית, אפופת סימני שאלה. עכשיו, אחרי עשרות שנות שתיקה, הסוכן ששתל השב"כ בתוך הימין הכי קיצוני, ופעל שם בחודשים הסוערים שלפני רצח ראש הממשלה יצחק רבין, שובר שתיקה - ומדבר בפעם הראשונה מול המצלמות של עמרי אסנהיים ב"עובדה".

חשיפתו של רביב כסוכן שב"כ בימים שאחרי רצח רבין, הכתה מדינה שלמה בתדהמה. לאורך השנים וגם במהלך משפטו המתוקשר, החלו לצוף סימני השאלה שליוו את תקופת הפעלתו בשב"כ. הוא התגלה כסוכן שנוי במחלוקת וכמי שנפל שבי אל תוך התפקיד שלו עצמו. רביב, הידוע בכינויו "שמפניה", חדר הכי עמוק, והגיע הכי קרוב לרוצח ראש הממשלה יגאל עמיר, וגם היה הראשון שהוכנס לתאו אחרי הרצח. כעת, בווידוי מרתק, הוא משלים את החלק החסר בפאזל בפרשה הדרמטית ביותר בתולדות המדינה – רצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, מדבר על האופן שבו הופעל, וגם על הקווים שנחצו. לקראת שידור הריאיון איתו, הנה הדברים שאמרו וכתבו על האיש המסתורי הזה לאורך השנים, וכל מה שצריך לדעת על שם קוד "שמפניה".

אבישי רביב (צילום: עובדה)
אבישי רביב|צילום: עובדה

סוכן שהוא "מגנט למטורפים"

זה סיפור שנשמע כמעט דמיוני: חייל צעיר שנפצע בשירות והפך לנכה צה"ל מקבל טלפון מסתורי מהשב"כ. הוא מגויס ב-1987 למחלקה היהודית בשירות ובמשך שמונה שנים הוא מנהל בעצם חיים כפולים: על שערי העיתונים ובכתבות הטלוויזיה הוא אבישי רביב, פעיל ימין קיצוני וחבר בתנועת כ"ך, פרובוקטור ואלים. אלא שמאחורי הקלעים הוא למעשה מופעל של השירות – מעביר מידע על האנשים שבתוכם הוא חי, ומסכל פעולות אלימות של הימין הקיצוני.

הוא נחשב לסוכן פעיל, מסור ובעל מוטיבציה רבה, שסיפק לשב"כ מידע בעל ערך רב שסייע לסיכול פעולות טרור יהודי שונות. כמות הידיעות שהעביר הייתה עצומה. לאורך כל שירותו רביב חי בשני עולמות מקבילים: כבר בשנים הראשונות להפעלתו, אבישי רביב עבר על החוק. לרוב, אלו עבירות אלימות נגד פלסטינים, אותן הוא ביצע במסגרת פעילותו תחת כיסוי. כמה וכמה תיקים נפתחים כנגדו, את רובם השב"כ יסגור.

חזי כאלו, מי שעמד באותה תקופה בראש האגף לסיכול חתרנות בשב"כ, (ושתחתיו פעלה החטיבה היהודית) יספר על רביב לימים: "הוא היה סוכן מאוד בעייתי. הפעלנו אותו תשע שנים אבל הוא נתן מידע עצום על התארגנויות, על אמל"ח, הוא הסגיר בני משפחה שלו. אני קראתי לו מגנט למטורפים. להפעיל ילדים טובים ירושלים לא יביא לך את המודיעין שאתה רוצה".

אבישי רביב (צילום: עובדה)
אבישי רביב. שם קוד "שמפניה"|צילום: עובדה

בראשית שנות ה-90 רביב נרשם ללימודים באוניברסיטת בר-אילן. ההחלטה הזו תזמן לו פגישה גורלית: שם הוא יכיר את יגאל עמיר, שהיה אז סטודנט פופולרי למשפטים. עם יישומו של הסכם אוסלו החלו רביב ועמיר לארגן "שבתות סטודנטים" בהתנחלויות, להבעת תמיכה עם המתנחלים. השאלה מה בדיוק אמר עמיר לרביב במהלך החודשים שקדמו לרצח רבין תעסיק את השב"כ שנים ארוכות אחרי הרצח, ולמעשה – מדינה שלמה.

בכתבה שפורסמה באולפן שיש לפני כמה שנים, תיאר איש השב"כ עופר רייכמן, ששימש בשעתו מנהל יחידת החוקרים בחטיבה היהודית, כיצד בדק מיד אחרי הרצח האם ליגאל עמיר יש תיק בשב"כ. הוא גילה ארבעה דיווחים קצרים של הסוכן מבית "שמפניה" - אבישי רביב  - על יגאל עמיר. זמן קצר אחרי, רביב קיבל טלפון מהשב"כ ויומיים אחרי, רביב היה הראשון שהוכנס לתאו של יגאל עמיר במטרה לדובב אותו, כדי להבין האם מסתתרת התארגנות גדולה יותר מאחורי עמיר ואם מתוכננת פגיעה באישים נוספים.

הלילה הזה עוד יסבך את רביב. באפריל 99' הגישה פרקליטות המדינה כתב אישום נגד רביב על אי-מניעת רצח ראש הממשלה. רוב הדיונים בבית המשפט בעניינו של רביב, במסגרתם העידו אנשי השב"כ, נערכו בדלתיים סגורות, והשופטים בחנו לעומק את האופן שבו הוא הופעל ואת הפעולות שביצע כסוכן. בין היתר כתבו אז השופטים שהשב"כ היה "כל עולמו" של רביב.

אבישי רביב (צילום: חדשות 12)
אבישי רביב|צילום: חדשות 12

"זו הייתה בומבה, הייתי בשוק"

עובדת היותו של רביב סוכן שב"כ נחשפה רק לאחר רצח יצחק רבין. מיד לאחר הרצח החלו לצוף השמועות שרביב הוא למעשה סוכן הארגון, אבל מי שחשף את הכינוי שלו, ובעצם נתן חותמת סופית למה שהיה מעורפל, הוא העיתונאי אמנון אברמוביץ', שהכריז בשידור כי "אני יכול לספר כי הכינוי של רביב בשב"כ היה שמפניה". 

אמנון אברמוביץ' שחזר את השתלשלות האירועים שהובילה לפרסום הדרמטי בכתבה בחדשות 12 לפני כמה שנים, והודה: "האמת היא שזה לא תוכנן לפרסום. באותו ערב הבאתי את העדויות של יגאל עמיר, חגי עמיר ומרגלית הר שפי ולפני השידור סיפרתי לידידי ועורכי ישראל סגל המנוח את הסיפור הזה והוא לא התאפק. ואז הוא פנה אליי בשידור עם הסיפור הזה על אבישי רביב ואני, שהייתי עיתונאי מתחיל בטלוויזיה, סיפרתי".

דבר החשיפה של אברמוביץ' כי אבישי רביב הוא למעשה סוכן שב"כ תפס את חזי כאלו לא מוכן. "אני הייתי בשוק, אתה לא מתאר לעצמך. פשוט לא ציפיתי לזה - פתאום אתה מקבל בומבה כזו, בוקס כזה, זה היה דבר קשה מאוד, אתה תופס את הראש ואומר 'מה קורה פה עכשיו?".

אבישי רביב (צילום: מתוך
אבישי רביב|צילום: מתוך "ידיעות אחרונות"

גיבור או אשם ברצח?

חלקו של אבישי רביב בימים שקדמו לרצח, האופן שבו הופעל על ידי השב"כ, והעובדה שלא דיבר מעולם ולא סיפק את גרסתו, היוו קרקע פוריה למחלוקות עמוקות ויותר מכך – להאשמה חסרת תקדים על מעורבות השב"כ ברצח רבין.

רק בנובמבר השנה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר מעל בימת הכנסת ביום הזיכרון לרצח רבין כי בשב"כ - "לא רק כשלו בשמירה עליו, אלא גם השתמשו במניפולציות חסרות אחריות שעד היום לא נחשפו במלואן, כדי לעודד את הרוצח (של יצחק רבין ז"ל) לבצע את זממו" – כשהוא מכוון בין היתר להפעלתו של רביב על ידי השב"כ ותפקידו של רביב בטרגדיה. הפעם הוא היה עדין, יחסית. ב-2018 אמר: "כבר שנים רבות שמתגלים עוד ועוד כשלים בפעילותה של המחלקה היהודית בשב"כ. מאז הפעלת הסוכן המדיח אבישי רביב המכונה 'שמפניה' בתקופה שקדמה לרצח רבין".

ההתבטאויות של סמוטריץ בעניינו של תפקיד השב"כ ברצח רבין, הובילה לשלל תגובות הנוגעות לתפקיד שמילא רביב באירועים. כך למשל, עיתונאי "הארץ" חיים לוינסון, תיאר אותו כ"גיבור" - "אבישי רביב הוא גיבור", כתב. "הוא עבד בשביל גוף ביטחוני וביצע משימה במחתרת קשה מאין כמוה. הוא לא עמד בתוך בונקר אלא עבד בתוך אוכלוסייה אלימה מאוד והיה צריך לשמור על עצמו מפני חשיפה. והייתה הצדקה לנסות להחדיר סוכן למקום הזה – לראיה רצח רבין וטבח גולדשטיין שהשב"כ כשל בהבאת מודיעין".

אבישי רביב (צילום: עובדה)
אבישי רביב|צילום: עובדה

העיתונאי קלמן ליבסקינד, כתב בעבר באתר וואלה! על היכרותו עם אבישי רביב: "כשהייתי בן 16 הצטרפתי לתנועת 'התחיה' ולסניף שפעל ברחוב רוטשילד בתל אביב. פה ושם יצאנו להפגנות ולמחאות בסוגיות שונות. בשאר הזמן ישבנו בסניף ודיברנו על המצב. גם אבישי רביב נהג לבלות בסניף שלנו. לפעמים, בעיקר כשישבנו במשרד הנעים, היה איתנו. לפעמים, בעיקר כשהפעילות נדדה אל השטח, היה עם החבר'ה של כ"ך. באחת ההזדמנויות, נדמה לי שהיה זה בשנת 88' או 89', הזמין אותי, יחד עם עוד שני חברים, לעלות איתו אל הר הבית. הרעיון קסם לי, המקום ריתק אותי, לא ביקרתי בו מעולם קודם לכן, ולפיכך השבתי מיד בחיוב".

"אני זוכר, כמו היה זה היום, את הרגע שבו עברנו את שער המוגרבים ונכנסו אל רחבת ההר. 'אנחנו מתקדמים קדימה', הסביר לנו רביב, כולנו צעירים ממנו בכמה שנים. 'מאחורינו הולך נציג של הווקף, אל תסתכלו אחורה ואל תקשיבו לו. אתם רואים את הרחבה קדימה', שאל והמשיך בלי לחכות לתשובה, 'אסור ליהודים להיכנס לרחבה הזו, ולמרות זאת אנחנו ניכנס. ברגע שנעשה את זה, האיש מאחורינו יתחיל לצעוק, ורגע אחר כך יצטרפו אליו אחרים ותהיה כאן מהומה גדולה. אנחנו מתעלמים מהכול', הורה, 'וממשיכים ללכת קדימה. זה ברור לכולם?' זה היה הרגע המדויק שבו ניתקתי מגע מרביב ומהחברים, וחזרתי לאחור".

"לא הייתה לי שום כוונה להדליק בכוח מדורה על ההר", הוסיף קלמן. "נדמה לי שלרביב הייתה גם הייתה כוונה כזו. זו לא הייתה הפרובוקציה הכי גדולה שארגן רביב, ועדיין, הידיעה שהאיש פעל כך ביומיום, כשהוא מקבל את שכרו משירות הביטחון הכללי, הציקה לי שנים רבות אחרי, ומציקה לי עד היום".

_OBJ

חלקו של רביב באירועים שקדמו לרצח המשיכו להעסיק, גם שנים מאוחר יותר, רבים – בין היתר גם את הדמויות שרביב הכיר אז מקרוב. כך למשל, השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שהכיר אותו כשהוא עצמו היה נער, טען בראיון לינון מגל שרביב אחראי להפצת הכרזה המפורסמת של רבין במדי אס אס.

כך כתב בציוץ ב-2018 בן גביר בעצמו: "חד-משמעית: השניים (שהדפיסו את הכרזות) היו פעילי ארגון איל וחשוב מכך – אבישי לקח הכרזה, הפיץ אותה לתקשורת וביקש מאיתנו (בני הנוער שעמדו סמוך) להפיץ. השב"כ מנסה היום באמצעות תדרוך כתבים לשנות את העובדות אבל גם אם אכן ההדפסה יוזמה אישית של הנערים כאשר סוכן מפיץ את הכרזות ודואג לפרסם האחריות היא של השב"כ!"

כעת, אחרי 28 שנים של שתיקה, אבישי רביב ידבר על חלקו באירועים הללו ובאחרים ואומר לעמרי אסנהיים בראיון בתוכנית עובדה ביום שלישי: "הגיע הזמן לומר את האמת".