כולנו זוכרים את הפרק האחרון של "סיינפלד", בו ג'רי וחבריו נתקלים במקרה התעללות באדם שמן באמצע הרחוב. במקום לגשת לעזרתו, הם מעדיפים לצחוק ולצלם את הכל במצלמת וידיאו. הפרק ולמעשה הסדרה כולה נגמרת אחרי שהם מקבלים עונש מאסר בהתאם ל"חוק השומרוני הטוב" הקיים במדינות מסוימות בארה"ב.
החוק הזה הוא דוגמא מצוינת לאמת מידה מוסרית שבאה לידי ביטוי בפעם הראשונה בחוקי תורה עתיקים, ומיושמת עד היום כמעט בכל המדינות המערביות. מקורו של החוק המקורי בדרשה שנשא ישו לפי אחד המשלים המפורסמים של הברית החדשה, ובו הוא מפרש את הפסוק "ואהבת לרעך כמוך". כדוגמא לביטוי "רעך" הוא מספר על מקרה של אדם השוכב בצד הדרך כשהוא פצוע וזקוק לעזרה. למרות שעוברים על פניו כהנים ולויים אף אחד מהם לא עוזר לו, ורק אדם שומרוני שנחשב בדרגה מעמדית פחותה לפי היהדות עוצר ומסייע.
כיום כבר הפך המושג "השומרוני הטוב" לביטוי מקובל לאדם המסייע לאחר באופן מיידי. בהרבה מקומות באירופה ובארצות הברית כבר קיים החוק בהתאמות מסוימות בספר החוקים של המדינה, והוא מחייב לעצור ולהגיש סיוע לכל מי שזקוק לכך. ניתן היה לראות בצורה הטובה ביותר את הביטוי לחוק הזה בצרפת, בזמן תאונת הדרכים של הנסיכה דיאנה: הצלמים הואשמו כמפרים את החוק, משום שבמקום להושיט יד לקורבנות הם העדיפו לצלם ולתעד את האירוע.
חשוב לציין כי עד חקיקת החוק לא הייתה במדינת ישראל חובה כללית להצלת נפשות. למעשה היו קיימים רק שלושה מקרים בהם חובה היה להגיש עזרה: הורים לילדיהם, כבאים באירוע של נזק לגוף ולרכוש ונהג באירוע תאונת דרכים. חוק "לא תעמוד על דם רעך" נחשב לתרומה ערכית חשובה לאינטרס הציבורי, ומהווה חובה חוקית, מוסרית ומעשית לכל דבר.
על מנת לעזור לאכיפה, רשאי בית המשפט בישראל להטיל קנס על מי שלא מציית לחוק ובמקרים מסוימים אף להורות על תקופת מאסר של שנה אחת. עד היום לא ידוע על מקרים בהם נשלחו אנשים בישראל לכלא בגלל שנמנעו להגיש עזרה לאדם בצרה, וכולנו תקווה שמצב כזה גם לא יתעורר בעתיד. לעומת זאת, לאחר המקרה של השייטת יסמין פיינגולד התעורר דיון ציבורי נוקב בנוגע לרמת המעורבות הנדרשת מאזרחים במדינה וחלק מהעוברים ושבים אפילו הואשמו באי ציות לחוק.
"מה אתם הייתם עושים?", יום שבת בשעה 21:00