הערב אחרי יום האם תשודר התכנית "אלוף העברית" - תחרות ידע בעברית לילדים. הבוקר הגיעה אחת המורות שהכינה את הילדים לתחרות, היועצת המשפחתית מיכל דליות ורוביק רוזנטל, מחבר הספר "המופע המופלא לארץ המילים", כדי לספר מה לדעתם מצב העברית הנוכחי: "אני חושב שמגזימים כשאומרים שהמצב קטסטרופה, אבל דווקא האיות יש ירידה משמעותית", פתח רוביק. "אני רואה שגיאות כתיב גם בקרב סטודנטים שמגיעים אליי, בכתוביות בטלוויזיה ואפילו בעיתונים".

"לי חפרו ולכן אני כנראה יודעת קצת יותר", מודה המורה והרכזת בבית ספר נוף ים בהרצליה. "ילדים נרשמו מיוזמתם כדי להשתתף בתחרות, אולי בגלל שזה בטלוויזיה, אבל זה מצוין. נפגשנו בחופש הגדול, עשינו תשחצים, למדנו שירה עברית ועוד".

סופר נני כועסת: "יש היום מורות שמדברות בטעויות"

בקטע מהתכנית שתשודר הערב יתחרה תלמיד עם תסמונת טורט. הוא התבקש לאיית את המילת "רוחשת", וצדק. האם זה מה שיהפוך אותו לאלוף מחוז הצפון? "הבעיה באיות היא שיש 22 אותיות ושבעה עשר עיצורים, ורוב רובן של הטעויות הן מהמקומות האלה", אומר על כך רוזנטל. "אנחנו עם של בטלנים ולכן ויתרנו על עיצורים רבים מאוד שיש בעברית הקלאסית וזה מה שקורה לנו".

ואיך מתמודדים ההורים עם הדילול של השפה? "רק ילד שקורא הרבה יודע את משמעות המילה 'נוגה' למשל", עונה סופר נני. "בגלל הדיבור גם ככה כבר הפסדנו המון דברים כמו שפת הגוף, אז עכשיו אנחנו מאבדים דברים נוספים. אנחנו פה במדינה כור היתוך - המדינה הזו נוצרה על ידי מהגרים ולאנשים מבוגרים קשה יותר לרכוש שפה אז יכול להיות שהם ידברו בטעויות. אבל אחר כך התפקיד הוא של מערכת החינוך ולצערי יש היום מורות צעירות שמדברות בטעויות".

"אני חושבת שאחד ממבחני הסף להוראה זה לבדוק האם העברית תקינה", מסכמת דליות. צפו בהצצה לתחרות "אלוף העברית" שתקח אותנו הערב אל מחוז צפון.

>> מה המילה שקותי סבג הכי אוהב?