אין תמונה
מכתבים טיפוליים מסייעים להחלמה: אורי זך קורא את המכתבים מאימו. מתוך הסדרה חטופים

בפרק האחרון אנו עדים לאימא של אורי, הכותבת לו את המכתב האחרון לפני מותה. אורי שוכב בדיכאון בחדרו ואביו לא יודע איך לעזור לו. הוא מציע לאורי לקרוא את המכתבים שאימו כתבה לו. אורי מחליט ללכת לקרוא את המכתבים על קברה של האם.

ואכן, למכתבים מסוג זה, בעיקר אל אדם שאין לנו קשר פיזי איתו יותר, ערך טיפולי רב והם זוכים להתייחסות הולכת ומתרחבת בהקשר הטיפולי. מכתבים "טיפוליים" הפכו להיות כלים לעזור לאדם לאתר בתוכו תחושות קשות, לעבד אותם בצורה שאולי לא היה ניתן לעבדם בפסיכותרפיה מסורתית ולבסוף להשתחרר מאותן מועקות. בחלק גדול מהמקרים מכתבים אלה אינם נשלחים כלל. לפעמים השחרור מושג דווקא מקריעת המכתב ואף משריפתו (למשל, לדמות שהייתה משמעותית אך הזיקה לנו כגון הורה מתעלל) בשלב מאוחר יותר. אם הכותב נמצא בטיפול, הוא יכול לבחור לקרוא את המכתב למטפל או לאדם אחר שניתן לבטוח בו.

דוגמאות למכתבים טיפוליים כוללות:

  • מכתב לילד שנמסר לאימוץ בו מבקש ההורה הביולוגי לסלוח לו או לבטא חרטה
  • מכתב אהבה ופרידה מבן משפחה שמת לפתע
  • הודאה בגניבה, בגניבת-דעת או במעשה לא ישר אחר
  • מכתב מחילה ושחרור מאחריות של הורה גוסס שהקשר איתו היה קשה
  • מכתב למאהב שבגדת בו או שבגד בך
  • מכתב לילד שלא נולד ומת בתהליך הלידה או ההפלה, הטבעית או היזומה
  • מכתב להורה אלכוהוליסט או משתמש בסמים על האופן בו השפיעה התמכרותו על חייך
  • מכתבי יציאה מהארון של הומוסקסואלים להוריהם
  • מכתב לבן או בת זוג לשעבר בו הכותב מודה בחלקו בכישלון היחסים

ועוד ועוד.

אין תמונה
ד"ר גידי רובינשטיין

מטרת מכתבים כאלה היא להעז להתמודד עם בעיה שהטרידה אותך במשך זמן רב. לעיתים הכותב נאלץ "ללכלך את ידיו" כדי להתמודד עם התחושות הקשות. מטופלים רבים אינם מסוגלים לקרוא את מה שכתב במכתבים מסוג זה ויחזרו לקרוא זאת בשלב מאוחר יותר.

מכתבים טיפוליים מסייעים להחלמה ומאתגרים חלקים אבודים בנפשו של הכותב. במקרים רבים זו יכולה להיות התחלה של טיפול עצמי לאנשים שלא קל להם לפנות לטיפול פסיכולוגי (בעיקר גברים מאצ'ואיסטיים) ולהעניק להם את תעצומות הנפש להיעזר מאוחר יותר גם בטיפול מקצועי.

מעניין היה לראות תקשורת כה רגשית בין שני הגברים, אורי ואביו, סביב הדמות ה"אחראית" על ניהול הרגשות במשפחה, דמות האם. בחירתו של אורי לקרוא את המכתב על קברה היא חוויה רגשית עוצמתית ביותר שרק לעיתים נדירות נחווית תוך כדי טיפול פסיכולוגי, שבו מדברים יותר על הדברים מאשר את הדברים.

ד"ר גידי רובינשטיין הוא פסיכותרפיסט ומרצה בכיר לפסיכולוגיה במכללה האקדמית נתניה

לכל הטורים של "פאנל חטופים"

לאתר הרשמי של חטופים - בואו לגלות מה קרה ב-17 השנים שעברו

לצפיה בפרק הרביעי במלואו