אין תמונה
מחוץ לקואליציה המשפחתית? נמרוד קליין. חטופים

בפרק האחרון של "חטפים" היינו עדים לרגע של אושר במשפחת קליין, כשדנה צוחקת על חצב, שגדלו לו שערות חדשות בחזה. חצב אומר לאימו ואחותו שהוא מתגעגע לשלישיה שלהם לפני שנמרוד חזר. כמו בטורים קודמים, ננסה גם הפעם לדלות אירוע נורמטיבי אחד, שמופיע לעיתים קרובות בחיי היום-יום, שלא בצל אירועים טראגיים כמו חטיפה ושבי.

בניסיון לתאר תהליכים משפחתיים החורגים מהמערכת הזוגית, רעיון ה"משולשים" (Triangulation) בתוך המשפחה הוא אחד המושגים העוצמתיים שפותחו בתחום הטיפול המשפחתי. משולש יכול להיווצר במספר דרכים, אך הוא תמיד מערב זוג מחברי המשפחה הדוחים חבר משפחה שלישי. ניתן לראות משולשים כאלה בקואליציות בין-דוריות המתפתחות בתוך משפחות. כרגיל, כאשר הגבולות בין הדורות בתוך המשפחה מיטשטשים מי שישלם את המחיר ברבות הימים הם הילדים, או לפחות אחד מהם. אם בטור הקודם שלי נוצר הרושם המוטעה, שהמסר הוא לשחרר כל רסן בגידול ילדים, הרי שהפעם נדגיש דווקא את חשיבות השמירה על גבולות בין הורים לילדים.

במונחיו של מורי בואן, אחת הדמויות המרכזיות בתחום הטיפול המשפחתי, המשולשים הנוצרים במשפחות הם נזילים, ולא קבועים, כפי שקורה בכל מערכות היחסים בין בני-אדם החגות במעגלי התקרבות והתרחקות. משולשים במשפחות נוטים להפוך נוקשים במצבי לחץ (ומסופקני אם בואן עצמו הפליג בדמיונו עד חטיפה ושבי כשדיבר על מצבי לחץ), אך הם יכולים להיווצר גם בתקופות גמישות ורגועות יותר במעגל חיי המשפחה. כאשר קיים מתח בין שני בני משפחה, עשוי הצד הלחוץ יותר לנסות לחבור לאדם שלישי בין במישרין ובין בעקיפין. למשל, בעל הכועס על אשתו עשוי לבלות יותר ויותר זמן עם אחד הילדים או אישה במצוקה עשויה להפוך את אחד הילדים לאיש הסוד שלה. שני המצבים מפחיתים באופן זמני את המתח שנוצר במערכת הזוגית, למרות שהבעיה העיקרית נשארת בלתי-פתורה.

אין תמונה
ד"ר גידי רובינשטיין

סלוודור מינושין פיתח את האסכולה המבנית בטיפול המשפחתי. המונחה "מבנה משפחתי" מתייחס לדפוסים המאורגנים שבתוכם מתַקשרים בני המשפחה. כאשר אנו מבחינים בחזרה על דפוסי יחסים שיטתיים, יכול המטפל המשפחתי להבחין בחוקים סמויים המכתיבים את התקשורת בתוך המשפחה. מינושין רואה בכל פרט תת-מערכת הנתחמת על ידי גבולות בין-אישיים, גבולות בלתי-נראים המקיפים את הפרטים ומווסתים את כמות המגע עם הזולת. גבולות אלה יכולים להיות נוקשים או מטושטשים ואחד מתפקידיהם הוא ליצור היררכיה בתוך המשפחה.

קואליציות עקיפות ובין-דוריות הן שני סוגי משולשים שציין מינושין. כאשר ההורים אינם מסוגלים לפתור בעיות ביניהם, הם עלולים להפנות את מוקד הדאגה מעצמם אל הילד, ובכך לפתח בו התנהגות בלתי מסתגלת. עקיפה זו מתרחש כאשר ההורים מתמקדים בקונפליקט בין ההורה והילד במקום לכוון את הכעס או הביקורת שיש להם זה אל זו. במקרים קיצוניים מתואר ילד כזה כ"שעיר לעזאזל" בפי מטפלים משפחתיים. לפעמים הקללה מופיעה במסווה של ברכה בצורת דאגנות-יתר לילד ה"בעייתי". סיבה טובה לטפל במשפחה כולה במקום לשלוח את הילד לטיפול, כפי שהורים דאגנים רבים עושים, תוך הכחשה מוחלטת של הקשיים בינם לבין עצמם.

ד"ר גידי רובינשטיין הוא פסיכותראפיסט ומרצה בכיר לפסיכולוגיה במכללה האקדמית נתניה.

לכל הטורים של "פאנל חטופים"

לאתר הרשמי של חטופים - בואו לגלות מה קרה ב-17 השנים שעברו

לצפייה בפרקים המלאים