על גברים, נשים וההבדלים בספורט
במשך שנים רבות התייחסו לנשים וגברים בצורה זהה בכל הנוגע לספורט: אותן תכניות אימונים, אותם זמני מנוחה, עומסים דומים, ואותן המלצות תזונתיות. גם מבחינת ההתייחסות לחילוף החומרים ולמנגנון שריפת השומנים במהלך הפעילות - התייחסו בצורה זהה לשני המינים. במשך שנים רבות לא לקחו בחשבון את ההבדלים האקוטיים בין המינים, אלה שהם מעבר לגודל הפיזי של הגוף.
בשנים האחרונות עולה מספרם של מאמרים המתייחסים להבדל גדול בחילוף החומרים (מטבוליזם) במהלך פעילות בין גברים לנשים. בין השאר, המחקרים מראים כי קיים הבדל בין שני המינים במנגנון הפקת האנרגיה בזמן פעילות. על סמך מחקרים אלה, יצאו המלצות חדשות בנוגע לתזונה בטרם תחילת פעילות ספורטיבית, המבדילות בין גבר לאישה. גם תחום שריפת השומן בספורט כבר זוכה להתייחסות שונה.
נשים שורפות יותר שומנים בפעילות אירובית
מטבע הדברים, פעילות אירובית שמבצעות נשים נעשית בקצב איטי יותר בהשוואה לגברים. קצב הריצה של אישה יהיה איטי יותר בהשוואה לגבר, הנמצא באותה רמה של כושר. הדבר דומה גם ברכיבה על אופניים, בשחייה, בטריאתלון ובתחומי ספורט אירוביים. מחקרים הראו כי במהלך הפעילות נשים מתבססות יותר על שריפת שומנים כמקור אנרגיה, לעומת גברים, שמשתמשים בעיקר בפחמימות. אחד המחקרים שבדק זאת, מצא את ההבדלים הבאים באחוזי שריפת השומנים בפעילות אירובית:
מדוע בעצם ישנם הבדלים בין גברים לנשים?
מהי הסיבה לכך שיש הבדל בחילוף החומרים בין גברים לנשים? ומדוע הוא בא לידי ביטוי בעיקר בספורט? איך זה שכל אחד מהמינים מנצל בצורה שונה את הפחמימות והשומנים גם כשהוא מבצע את אותה פעילות אירובית?
הסיבה נעוצה בהבדלים ההורמונליים בין גברים לנשים. לגברים יש יותר הורמונים סטרואידיים גבריים כמו הטסטוסטרון, ולנשים יש יותר הורמונים נשיים מסוג אסטרוגן, אסטרדיול, FSH, LH ועוד. ההבדלים הללו ברמות ההורמונים בגופינו מאפשרים לכל אחד מאתנו לפתח את סימני המין המשניים בהתאם למיננו במהלך גיל ההתבגרות, וכמובן בחיים הבוגרים. הורמונים אלה משפיעים על האזורים בהם יצטברו השומנים בגופינו: אצל נשים, העלייה בהורמוני המין הנשיים תוביל להתעגלות הירכיים, המותן והיד האחורית (צבירת שומן). אצל גברים יש נטייה לאגור שומן ככל שגילם מתקדם יותר, והוא נצבר בדרך כלל באזור הבטן.
כשמדברים על ההבדלים בשימוש הפחמימות לעומת השומנים בספורט בין גברים לנשים, כנראה שגם כאן להורמונים יש תפקיד חשוב. השחקן המרכזי שמשפיע על ניצול גבוה יותר של שומנים בזמן ספורט אצל נשים, הוא הורמון האסטרדיול. במחקרים בהם הוסיפו לגברים את ההורמון מבחוץ, נצפתה עליה בניצול חומצות השומן בזמן הפעילות.
אז האם בגלל שריפת השומן המוגברת לנשים יש יתרון בספורט?
פעילות אירובית מהירה דורשת דלק זמין. הפחמימות הן הדלק האיכותי של השריר. כאשר גברים מבצעים פעילות גופנית אירובית מהירה/חזקה, הם מסוגלים לנצל טוב יותר את הפחמימות. לעומתם, נשים מסוגלות לנצל טוב יותר את השומן (לשרוף אותו), כאשר הפעילות מתבצעת בקצב איטי יותר, אך לאורך זמן ממושך.
כל זה אומר שההבדלים בהורמונים בין המינים משפיעים גם על תחומי הספורט בהם נשים יהיו טובות יותר מגברים. החוקרים בתחום זה מאמינים שלנשים יש יתרון מובהק בתחרויות עם סיבולת למרחקים ארוכים במיוחד, כמו תחרויות אולטרה-מרתון.
קפה טורקי: לא לגברים בלבד
למרות הפוטנציאל הגדול של קפה טורקי בכל הנוגע לשריפת שומנים באימונים בקרב נשים, קפה טורקי עדיין נתפס כמשקה גברי. יש נשים הנמנעות משתיית קפה טורקי, כשרובן מסתפקות במשקאות חמים דלים בקפאין. חלק גורסים שמדובר בשורשים אמהיים מתקופות של הריונות והנקות, בהן חששו לערנות יתר של התינוק.
קפה טורקי: קלאסי לנשים שרוצות להתחטב, גם לאחר הריון
מחקר שהתפרסם ב-2012 במגזין הרפואי Pediatrics, לא מצא קשר בין שתיית קפה עם קפאין בזמן הריון ובזמן הנקה לבין התעוררות בלילה ובעיות שינה של תינוקות. במחקר, בו השתתפו 885 אמהות, כולן מלבד אחת צרכו קפה באופן קבוע בהריון ובזמן ההנקה. כ-20% מהאמהות שתו כמות גדולה של קפה ביום (מעל 300 מ"ג קפאין ביום). תוצאות המחקר הראו שלא נמצא קשר מובהק בין שתיית הקפה של האמא בזמן הריון/הנקה לבין מספר הפעמים בהן מתעורר תינוק בגיל 3 חודשים בלילה. לכן, גם החשש הזה מופרך, ונשים יכולות להמשיך לשתות קפה המכיל קפאין גם בתקופות של הריון והנקה, וכמובן כאשר הילדים גדולים יותר.
כשיש לך תינוק קטן בבית ואת מבצעת פעילות גופנית שמטרתה לסייע בירידה במשקל ושריפת שומן לאחר ההריון, שילוב של קפה טורקי לפני הפעילות יכול לעורר אותך, לאפשר ביצוע אימון איכותי יותר (למרות עייפות כרונית ולילות בלי שינה), ואף לסייע בשריפת שומן מוגברת בזמן הפעילות. כאמור, לא צריך לבצע אימון חזק, אינטנסיבי ומהיר. אימון סיבולת בקצב בינוני-נמוך ישרת את המטרות שלך טוב יותר לחיטוב והרזיה, בשילוב קפה טורקי.
יתרונות בריאותיים רבים לנשים
סיבה טובה נוספת שבגללה מומלץ לנשים לשלב קפה טורקי בתפריט היומי גם אם הן לא מעוניינות להתעמל, הם היתרונות הבריאותיים. מחקר משנת 2011 שהתפרסם במגזין Nutrients בדק בקרב למעלה מ-46,000 נשים בגיל הבלות , האם יש קשר בין הרגלי שתיית קפה (עם קפאין ונטול קפאין) לבין הסיכון לסרטן רירית הרחם. המחקר מצא שבקרב נשים, בייחוד אלה הסובלות מהשמנה, לשתיית קפה עם קפאין (2 כוסות ביום ומעלה), יש השפעה מגינה מובהקת המורידה את הסיכון לסרטן מסוג זה. לא נמצאו תוצאות מובהקות בהקשר לשתייה של קפה נטול קפאין והפחתת הסיכון לסרטן רירית הרחם. מחקרים משנים קודמות מראים כי יש יתרון לשתיית הקפה באופן קבוע לאורך שנים (כוס ביום) גם בהקשר להורדת הסיכון של סרטן השד וסוגים נוספים.
השורה התחתונה:
לקפה טורקי יש תדמית גברית, שכדאי מאוד לנפץ אותה. נשים יכולות להרוויח הרבה במהלך אימונים ובחיים בכלל, אם רק ישלבו באופן קבוע קפה טורקי בסדר היום שלהן. כל זמן שתבחרו מתאים לשינוי הגישה. כל מה שאתן צריכות זה להתחיל את הבוקר עם לגימה שקטה של קפה טורקי, המעניק אנרגיה חדשה לכל צעד ועשייה, ובמיוחד לאלו המבצעות אימונים ומקפידות לחטב את הגזרה.
המרתון, ימי שני, 21:00