לאיתן קופל הייתה קריירה מרשימה במוסד. ראש צוות מבצעי, בן טיפוחיו של ראש אגף המבצעים, חוקר מבריק ומוערך - מי שלגמרי היינו מהמרים עליו כראש המוסד לעתיד. אלא שבגלל חוסר ציות לפקודות ועצמאות יתר שגילה, קופל הודח מהמוסד ועבר לשרת כ"סוכן מטעם" בחקירות הרגישות ביותר בשב"כ.

בשתי העונות הראשונות של "כפולים" עקבנו אחרי קופל כשניהל שתי חקירות גדולות ומסועפות: חטיפת שר ההגנה האיראני ופיצוץ אסדת הגז. נחשפנו גם לצדדים הקשוחים ולפעמים האכזריים שלו, וגם לאלו הרכים יותר. רגע לפני שהסדרה חוזרת בעונה חדשה (הערב, שלישי, אחרי החדשות, ערוץ 12), אספנו את רגעיו הגדולים ואת הפרטים המעטים שנידב על עצמו, למקרה שפספסתם את עלילותיו עד עכשיו או שלא יזיק לכם לרענן את הזיכרון.

הסכסוך עם ראש המוסד

בן רפאל, שון טילסון, אסיה ברינדץ', נטלי אלפסיה ואמה ליפמן התעוררו בוקר אחד וגילו שהם מככבים במהדורות החדשות: הדרכונים שלהם שימשו את חוטפיו של שר ההגנה האיראני, הגנרל פרהאד סולימאני. השר נחטף מחדרו שבבית המלון "אימפריאל פארק" שבמוסקבה, האירוע תועד כולו - והחמישה הם החשודים המיידיים בחטיפה.

בפגישה משותפת לשב"כ ולמוסד עם ראש הממשלה הוחלט לתת לקופל להוביל את החקירה המורכבת, כנציג מטעם המוסד. אלא שראש המוסד דאג להגיד בקול רם בדיוק את מה שהוא חושב על קופל: "אני רוצה שיירשם בפרוטוקול שאמרתי על איתן קופל שהוא לא בן אדם שמסוגל להיות במערכת. זרקנו אותו מהעבודה במוסד". לא נעים, אבל ממש לא משהו שקופל לקח ללב - העיקר שהוא בפנים, בלב החקירה.

נשוי, גרוש או רווק נצחי?

החשודים נעצרו מיד, חוץ משון שהצליח להתחמק מהשב"כ פעם אחר פעם. נטלי, שנעצרה בעת חתונתה לעיני ארוסה, משפחתה והאורחים ההמומים, שמרה על שתיקה בחקירה. קופל החליט לעשות לה תרגיל, ביקש מאחת הקולגות טבעת וענד אותה על אצבעו. כדי לנסות ולהתקרב לנטלי ולגרום לה להיפתח, סיפר לה על חתונתו שהתקיימה כיביכול ב-8 באוגוסט 2006, בעת מלחמת לבנון השנייה.

"סגרנו על גן אירועים בחיפה, אשתי חיפאית. כל הצפון בער, ואנחנו התחתנו בחיפה", סיפר לנטלי, "מלא ביטלו לנו, פחדו לבוא. אפילו הצלם רצה לבטל. לא היה לי ספק שברגע שניכנס מתחת לחופה, נחטוף אזעקה". בהמשך, קופל הודה ששיקר לה: אשתו לא חיפאית ושלא התחתן במלחמה, אבל כן טען שהוא נשוי. את אשתו, אם יש או הייתה בכלל כזאת אי פעם, לא פגשנו מעולם - ונדמה כי קופל גר לבד בדירתו.

נטלי מ
קופל ואלפסיה בחדר החקירות. מכר לה סיפורים|צילום: מתוך כפולים, שידורי קשת

הסילוק מהחקירה

אחרי עוד דד-אנד בחקירה, קופל שיחרר את החשודים הביתה והציב עליהם מעקב 24/7. הוא גילה כי נטלי מעלה בכספי לקוחות במשרד שבו עבדה וכי שון אילץ אותה באיומים להלבין עבורו 23 מיליון אירו - הכספים שהמפעיל שלו, גבי סילבר, הרוויח בסחר נשק בלתי חוקי עם האיראנים. את המיליונים משכה נטלי כשגילתה כי מנהל הבנק מתכוון לבצע בדיקת פתע, שון גילה זאת ודרש את הכסף. קופל זיהה את ההזדמנות ללכוד את שון ואיים על נטלי שאם לא תשתף פעולה, ידאג שתואשם בבגידה ובריגול חמור ותישלח לכלא. הוא הורה לה לקבוע פגישה עם שון לצורך מסירת הכסף והכין לו מארב עם כוחות גדולים.

המבצע הזה השתבש מאוד. אחרי שנטלי מסרה לשון את התיק עם המזומנים לכאורה, הוא ירה בה בחזה ללא היסוס ונמלט מכוחות השב"כ. נטלי אושפזה בבית החולים וראש השב"כ הדיח את קופל מהחקירה לאלתר: "לך הביתה, איתן. אתה מנותק לחלוטין מהחקירה הזאת". איתן, כמובן, לא התכוון לשבת בשקט לרגע אחד.

איתן קופל,
המארב שיצא לגמרי משליטה|צילום: מתוך "כפולים", קשת

הנסיעה למוסקבה

קופל פגש את סייג בפארק, סיפר לו שסילקו אותו מהחקירה והודיע שהוא מתכוון לנסוע עצמאית למוסקבה ולרחרח בבית המלון שבו נחטף השר האיראני. הוא ביקש מסייג דרכון - וזה נעתר. עם נחיתתו במוסקבה קיבל את פניו ואדים, איש של סייג, ובמהלך הסיור בבית המלון הבין קופל שהזמנים לא מסתדרים ושהשר לא הוברח במכונית, זו הייתה הסחת דעת. החוטפים הבריחו אותו למנהרה שמתחת לבית חולים ומשם לעיירה סמוכה.

בעיירה, קופל וואדים מצאו את הבית שאליו נלקח השר. הם מצאו באחד מחדרי הבית את גופתו ולידה בקבוקון עם התווית "פיוצ'ר פורמולס" - החברה שבה עובד בן. קופל עידכן את סייג כי מצא את סולימאני ושמע ממנו שראש המוסד סגר עסקה עם הרוסים ושבכוונתו להסגיר את ארבעת החשודים למוסקבה.

בבית החולים, קופל פגש את נטלי וביקש שוב עזרה. הוא התנצל על מה שקרה לה והודה בטעות שעשה: "ירו בך בגללי, הייתי שחצן". אבל היה לו גם הסבר מעניין: "במקצוע הזה מלמדים אותך לשקר ולתמרן אנשים. אומרים לך שכל האמצעים כשרים ושאין בעיה שאי אפשר לפתור. באותו זמן, שמים לך כללים ומסגרות ולפעמים המסגרת היא המכשול שצריך לעקוף. הבעיה שאם תופסים אותך, אתה עף".

בעזרת נטלי גילה קופל שהחברה "פיוצ'ר פורמולס" שייכת לחברת אחזקות הולנדית שאחד מחברי הדירקטוריון שלה הוא אזרח בולגרי בשם מוריס זולטק, שיושב גם בדירקטוריון של חברה ישראלית אחרת - "סילבר סחר וטכנולוגיות", ששייכת לאיש עסקים בשם גבי סילבר - אותו קופל מכיר מקרוב.

ואדים ואיתן במוסקבה -
המסע של איתן וואדים במוסקבה|צילום: מתוך "כפולים", קשת

המתח הורג אתכם? עוד על "כפולים" בדף הפייסבוק של התוכנית

אמור לי מי חבריך

בעימות עם סילבר, הבין כי המוסד השתמש בו וברשת הקשרים שהקים עם האיראנים ללא ידיעתו. עוד לפני שהספיק להסביר את מעשיו, הוא נורה למוות על ידי שומר הראש שלו שביים את האירוע כהתאבדות. שומר הראש החזיק ביד אחת אקדח, ביד השנייה טלפון, וביקש מקופל לדבר עם מי שהיה בצד השני של הקו - סייג בכבודו ובעצמו.

סייג הודה שבמשך ארבע שנים השגיח מקרוב על סילבר, וללא ידיעתו סיפק לו את כל מה שצריך כדי שהאיראנים ימשיכו לקנות ממנו נשק. זאת, כדי להשיג שליטה מלאה על הנשק הלא קונבנציונלי של האיראנים כדי שביום פקודה יוכל בלחיצת כפתור להשבית את מערך הנשק שלהם. סייג הודה שסוכנים מטעמו חטפו את שר ההגנה האיראני, כיוון שעם כניסתו לתפקיד חשש משחיתות כספית ורצה לבדוק מה נעשה במשרד. סייג רצה להעלים אותו לפני שייגרם נזק. את מעשיו הסתיר גם מראש המוסד והציע לקופל לנהל את המערך הזה בשבילו. קופל סירב ואיים לדווח עליו, אלא שסייג ידע שזה איום סרק: "גם אתה כמוני". קופל שיכנע את סייג לעצור את ההסגרה של בן, אמה, אסיה ונטלי ולא להרוג אותם כפי שתיכנן לעשות.

איתן קופל,
האמת על גבי סילבר וסייג נחשפת|צילום: מתוך "כפולים", קשת

הפיצוץ באסדת הגז

העונה השנייה נפתחה בפיצוץ מחריד שאירע בעת חנוכת אסדת הקידוח, יוזמה שהייתה אמורה להוביל לפיוס היסטורי בין ישראל לטורקיה: הסכם אנרגיה בין שתי המדינות שבמסגרתו צינור נפט שיחבר ביניהן. בפיצוץ נהרגו השגריר הטורקי איסמט גולמג, מנכ"ל חברת "עדן פטרוליום" שאחראית על הפרויקט וסייג מיודענו שהיה נוכח בטקס. את ההודעה על הפיגוע קיבל קופל בעת שנפגש עם אמו ובנו החייל. השלושה התכוננו לקראת טקס האזכרה השנתי לזכר אביו של קופל, שנהרג במלחמת לבנון הראשונה.

שלושה ישראלים שהיו לפי הרשימות על האסדה ונעלמו מיד אחרי הפיצוץ הפכו לחשודים במעשה: הסטארטאפיסט אמיר כהן, מדריכת הטיולים ענת קדמי ואשת תחזוקה ב"עדן פטרוליום", דקלה לוי. קופל צורף לחקירה כנציג המוסד, רק שהפעם זה גם היה אישי עבורו - לגלות מי אשם במות מקורבו סייג. כשחקר בפעם הראשונה את מיקה, בת הזוג של אמיר, גילה לה שאמיר כהן הוא בכלל אמיר אל-חמאתי ושמוצאו ערבי. לא מיקה ולא קופל ידעו לאן יתפתח אותו מפגש ראשון ביניהם, שהתחיל כחוקר ונחקרת.

הפיגוע בטקס חניכת אסדת הגז (צילום: מתוך כפולים,  קשת 12  )
הפיגוע בטקס חניכת אסדת הגז|צילום: מתוך כפולים, קשת 12

הכי לא פוליטיקאי

שרת האנרגיה מלי מרום שנפצעה בפיגוע, הגיעה למטה השב"כ על כיסא גלגלים ולחצה לקבל את מסקנות החקירה במהירות. קופל סיפר שיש כמה כיוונים, כשהחיזבאללה זה אחד מהם ויש אינדיקציות גם על מעורבות רוסית. השרה דרשה מהשב"כ לשחרר לתקשורת את תמונת החשוד הערבי בטענה שהוא חמוש ומסוכן. קופל התנגד מחשש לשיבוש הליכי חקירה, אבל מאחורי גבו ראש השב"כ הורה לעשות זאת.

שרת האנרגיה מלי מרום (צילום: מתוך כפולים,  קשת 12  )
שרת האנרגיה, מלי מרום|צילום: מתוך כפולים, קשת 12

ההתקרבות למיקה

אחרי שהשב"כ פרסם את תמונתו של אמיר אל-חמאתי, מיקה שבורת הלב הפכה לאויבת העם. קופל גילה שמיקה איבדה את אחיה החייל, נדב ארזי, שנפל בעת מילוי תפקידו. השניים נפגשו במקרה בטקס האזכרה השנתי, כשקופל הגיע ללוות את אמו. ברגע הזה למדנו שלקופל יש גם אח, אבל שהוא תמיד נמצא בחוץ לארץ בזמן הטקס. באי הטקס התנפלו על מיקה והאשימו אותה שהיא חברה של מחבל. קופל הרחיק ממנה את המפגינים והגן עליה. בהמשך, בביתה, כשהיא על סף שבירה ומשליכה חפצים של אמיר מהחלון, קופל חיבק והרגיע אותה - זו הפעם הראשונה שהתקרב כל כך אל מעורבת בתיק שהוא חוקר.

כפולים 2 (צילום: כפולים 2,  קשת 12  )
ליהי קורנובסקי בתפקיד מיקה ארזי|צילום: כפולים 2, קשת 12

שוב מורחק מהחקירה

קופל גילה כי אמיר וענת הם סוכני מוסד "לא רשומים" שעבדו עבור סייג ללא ידיעת ראש הארגון. הוא שיתף את ראש השב"כ באפשרות שסייג קשור לפיצוץ באסדה, ומיד לאחר מכן מצא את עצמו מחוץ לחקירה. קופל נדהם לגלות שתג העובד לא מכניס אותו פנימה ושהמוסד נדחק החוצה מהחקירה. ראש השב"כ הסביר לקופל שחייבים לבדוק את הכיוון שהוא הציע, ושאם אכן איש מוסד אחראי לפיצוץ אז יש למדר את הארגון מהחקירה הזאת. כמובן שזה לא מנע מקופל להמשיך את החקירה בכוחות עצמו מסלון ביתו.

כפולים 2: תמימים או כפולים (צילום: כפולים 2, שידורי קשת)
שוב ממודר מהחקירה|צילום: כפולים 2, שידורי קשת

חקירה עצמאית

זו הפעם הראשונה שנחשפנו לביתו של קופל, כשהפריט שהכי משך את תשומת הלב היה הסקסופון שמונח בסלון. בנו החייל היה בבית, מתכונן לקראת החזרה לצבא. קופל ביקש מבנו חיבוק אחרון לפני שהוא חוזר לבסיס, כשהוא מודאג מאוד מהאפשרות שהלכה והפכה ממשית - שישראל תתקוף בצפון בתגובה לפיצוץ באסדה, מתוך ההערכה שהחיזבאללה אחראי לפיגוע - מה שבסבירות גבוהה יוביל למלחמה.

בינתיים, גילה קופל שענת ואמיר מכירים זה את זו לפחות מגיל 16 ולמדו יחד בפנימיית אמירים. הוא גילה שהפנימייה נסגרה ושכיום המבנה משמש לדיור ציבורי למעוטי יכולת. קופל הפתיע את השניים בדירת המסתור שלהם, ולא ידע שהשב"כ בעקבותיו. כוח גדול כיתר את המבנה ופתח באש מסיבית לעבר קופל, ענת ואמיר, שלא נפסקה גם כשמפקד הכוח צעק "חדל אש". קופל הבין שזה ניסיון חיסול, אבל אמיר וענת שהכינו נתיב מילוט מבעוד מועד הצליחו לברוח החוצה. בהמשך, הביא אותם למעצר בהסכמתם, כשהבינו שחייהם בסכנה אמיתית.

כפולים פרק 7
קופל מאתר את אמיר וענת

הרומן עם מיקה

בהמשך החקירה גילה קופל כי שון הוא זה שעומד מאחורי פיצוץ האסדה, ושהוא עשה זאת בשליחות תאגיד אמריקאי בשם "תעשיות סטאר" שמייצר מערכות נשק חכמות ובבעלותו חברת קידוח נפט. הסתבר ששרת האנרגיה ניהלה משא ומתן סודי עם שתי חברות אנרגיה - חברה רוסית וחברה אמריקאית. בעזרת השרה, התאגיד ניסה לשבש את אסדת הגז שבנו הרוסים, לרכוש את השליטה ב"עדן פטרוליום" ולהשתלט כך על שוק הנפט במזרח התיכון.

בינתיים, אמיר שהתגלה כחף מפשע חזר לביתו אך גילה שהמנעול הוחלף ושאין איש בבית. הוא צילצל למיקה שלא ענתה לטלפון. באותו זמן הייתה מיקה בבית של קופל והשניים עשו אהבה בפעם הראשונה.

קופל קיווה שכעת כשהתגלה שלחיזבאללה אין קשר לפיצוץ האסדה, המלחמה תימנע - אבל אחרי שהקפיץ את בנו לנקודת האיסוף ונפרד ממנו מודאג, נשמעה אזעקה והסתבר שישראל תקפה בכל זאת בלבנון.

איתן קופל ובנו החייל (צילום: מתוך כפולים,  קשת 12  )
היקר לו מכולם. קופל ובנו|צילום: מתוך כפולים, קשת 12