מעטים הדברים שמציתים את דמיוננו יותר מעולם הריגול, אבל גם אם נתאמץ ממש וננסה לדמיין איך נראים החיים של המרגל הממוצע - כנראה שהמציאות מרתקת וגדולה יותר ממה שאפשר לשער. בפתח העונה החדשה של "כפולים" (פרק הבכורה הערב, שלישי, אחרי החדשות, ערוץ 12), פיגוע כימי מכה בחברת טכנולוגיה ישראלית שעורכת אירוע בקפריסין - ומי שהופכות לחשודות במעשה הזה הן שלוש מעובדות החברה.

בסיום המסע שמתחיל הערב נדע האם השלוש הן בוגדות או נשים תמימות לגמרי, אבל מה שבטוח זה שבזמן שלרוב, המרגלים הגברים הם אלה שזוכים לתהילה, לאורך ההיסטוריה נשים שימשו חלק חשוב בסוכנויות הביון וההישגים המבצעיים שלהן הצילו חיים רבים. הכירו את המרגלות המפורסמות ביותר בהיסטוריה.

שרה אהרנסון

שרה אהרנסון, המוכרת בכינויה "שרה גיבורת ניל"י", היא, יש שיאמרו, המרגלת היהודייה המפורסמת בכל הזמנים. אהרנסון הייתה מראשי מחתרת הריגול ניל"י ("נצח ישראל לא ישקר") שפעלה בארץ ישראל בזמן מלחמת העולם הראשונה. חברי המחתרת פעלו נמרצות כדי לעזור לבריטים לכבוש את הארץ ולגרש ממנה את הטורקים.

אהרנסון פעלה באומץ למען מטרה זו ואספה מידע בעל ערך רב אותו העבירה לסוכנים הבריטים, עד שנתפסה. זה קרה כשאחת מיוני הדואר ששלחה עם מסר לבריטים נפלה לידיים הלא נכונות. אהרנסון עונתה קשות על ידי הטורקים, אבל סירבה להיכנע ולא מסרה להם מידע. לאחר שנודע לה על כוונת הטורקים לשלוח אותה לדמשק לתלייה, אהרנסון ביקשה לצאת להתרעננות בביתה שבזכרון יעקב והתאבדה בירייה, כשהיא בת 27 בלבד. במכתב האחרון שכתבה לפני מותה, ביקשה שיינקמו את דמה.

שרה אהרונסון (צילום: ויקימדיה)
שרה אהרנסון|צילום: ויקימדיה

מאטה הארי

גרטרודה מרגרטה זלה, או בשם הבמה שלה - מאטה הארי, הייתה רקדנית וזונת צמרת הולנדית. מאטה ריגלה עבור גרמניה במלחמת העולם הראשונה: היא פיתתה קצינים בכירים בצבאות אנגליה וצרפת והדליפה את הסודות הצבאיים שלהם לגרמנים. לפי ההערכות, בעקבות המידע שמסרה כ-50 אלף חיילים מצאו את מותם. לאחר שנתפסה נשפטה בבית דין צבאי, הואשמה בריגול לטובת גרמניה והוצאה להורג על ידי כיתת יורים.

מאטה הארי (צילום: Hulton Archive, GettyImages IL)
מאטה הארי|צילום: Hulton Archive, GettyImages IL

סילביה רפאל

סילביה רפאל נחשבת למרגלת המפורסמת ביותר שפעלה בשירות המוסד הישראלי. הצעירה הדרום אפריקנית עלתה לארץ ממניעים ציוניים ולימדה אנגלית בבית ספר בחולון. אחרי שגוייסה למוסד נשלחה למבצעים נועזים במדינות אויב ואף רדפה את הרוצחים שביצעו את טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן.

ביחד עם חבריה לחוליה, רפאל הצליחה לעלות על עקבותיהם של בכירי ארגון ספטמבר השחור ולחסל אותם אחד אחרי השני. כשנסעה עם צוותה לנורווגיה כדי לחסל את ראש הארגון, עלי חסן סלאמה, קרתה תקלה חמורה: בעקבות טעות בזיהוי נורה ונהרג מלצר תמים וסילביה נעצרה ונשפטה לחמש וחצי שנות מאסר.

ננסי וייק

ננסי וייק, ילידת ניו זילנד, שימשה כסוכנת בריטית במלחמת העולם השנייה ולחמה בנאצים בתנועת ההתנגדות הצרפתית, "מאקי". היא כונתה על ידי הנאצים "העכברה הלבנה", כיוון שתמיד הצליחה לחמוק מידיהם ולא להיתפס. לא רק פעולות מודיעיניות נועזות ביצעה וייק, אלא גם נלחמה, לצד חבריה, באלפי חיילי אס אס - רבים מהם לא שרדו את המפגש עם הסוכנת האמיצה. אחרי שזכתה בעיטורים רבים על פועלה, מתה וייק בשיבה טובה מאוד, בגיל 98.

איזבל פדרו

איזבל פדרו, ציירת ואדריכלית, נולדה באורווגאי ועלתה לישראל בשנת 1961. אנשי המוסד איתרו אותה, קלטו מיד את הפוטנציאל והציעו לה להצטרף לארגון תחת סיפור הכיסוי שמדובר בציירת וצלמת שמחפשת אתרי נוף ברחבי המזרח התיכון. אחרי שנתיים של מבחני כניסה והכשרה מפרכת שעברה, פדרו נכנסה למדינה שבה העבירה את שלוש השנים הבאות - מצרים. היא התיידדה עם מקורבים לשלטון המצרי והוציאה מהם מידע מודיעיני יקר ערך, כולל על בסיסי צבא סודיים וסכר אסואן. הקריירה שלה הייתה קצרה ובתום השנים הללו במצרים, חזרה לישראל במטרה להקים משפחה ופרשה מהארגון.

פירמידה (צילום: givaga, ShutterStock)
התיידדה עם מקורבים לשלטון המצרי|צילום: givaga, ShutterStock

המתח הורג אתכם? עוד על "כפולים" בדף הפייסבוק של התוכנית

אתל רוזנברג

אתל ובעלה יוליוס רוזנברג, זוג יהודים מניו יורק, כונו "מרגלי האטום". לפי החשד, העבירו לברית המועצות אלפי מסמכים בסיווג סודי ביותר על תוכנית האטום ואף גייסו ובנו במו ידיהם רשת מרגלים. השניים נתפסו והוצאו להורג בכיסא חשמלי באשמת ריגול למען ברית המועצות ומסירת סודות האטום, אלא שעד היום מרחפת מעל השניים השאלה האם באמת היו מרגלים וביצעו את מה שהואשמו בו, או שמדובר ברדיפה על רקע אנטישמי.

אתל ויוליוס רוזנברג (צילום: צילום מסך)
אתל ויוליוס רוזנברג|צילום: צילום מסך

ג'וספין בייקר

ג'וספין בייקר הייתה זמרת ורקדנית אמריקאית שהייתה ידועה בריקודיה הנועזים ובתלבושות עשויות מנוצות. את מרבית חייה העבירה בצרפת, וכשזו נכבשה על ידי הנאצים הצליחה להינצל מגירוש בזכות הפופולריות שלה באותן שנים. היא התגייסה למחתרת הצרפתית והעבירה להם מידע חשאי על מעשי הנאצים, תוך שהיא מצפינה אותו בדפי התווים שלה. אחרי המלחמה זכתה בעיטורים רבים והפכה לפעילת זכויות אדם ואזרח מוערכת. בייקר ידועה גם בגלל הרומן שניהלה עם הציירת והאייקון, פרידה קאלו.

יעל מן

יעל מן נחשבת לאחת מנשות המוסד המוערכות ביותר. היא גוייסה למוסד בשנת 1971 ותחת סיפור הכיסוי כתסריטאית, ביקרה במדינות ערב רבות והשתתפה במבצעים סודיים ונועזים. בלבנון צילמה במצלמה נסתרת אתרים חשובים ששימשו אחר כך את לוחמי מבצע "אביב נעורים" בעת שפשטו על ביירות. מן שירתה במוסד כ-15 שנה ובסוף שנות השמונים סיימה את שירותה. היא נפטרה בחודש אוגוסט האחרון בגיל 85 וסרט דוקו-דרמה אודות חייה בשם "סוכנת בלב ביירות" שודר בקשת 12.

אילוסטרציה מתוך
אילוסטרציה. "סוכנת בלב ביירות"|צילום: מתוך "סוכנת בלב ביירות", קשת 12