א', היה בן 13 כשאחד האברכים שלימדו בישיבה בה למד במרכז הארץ תקף אותו מינית. "זה היה בשעות הערב. כשנגמר השיעור. הוא ביקש ממנו להתלוות אליו למטבחון שהיה בקומת הקרקע ושם הוא החל ללטף אותי, לגעת לי בצוואר. הוא הסביר לי שאני תלמיד טוב ושהוא יעזור לי, ושחשוב לי להשקיע וללמוד יותר ויותר. לא הבנתי שמדובר בפדופיל, באדם מסוכן, הייתי ילד", שיחזר א' בשיחה עם בני משפחתו.

"הוא התחיל להישאר איתי עד השעות המאוחרות וללמד אותי סוגיות בגמרא. הוא התחיל לחבק אותי, ואז החל לגעת לי בכל מיני איברים בגוף. היו רגעים שקפאתי. פחדתי לספר לרב הישיבה, להורים שלי או למורה שלי. הייתי בטראומה. התביישתי. פחדתי שיצחקו עליי. חשבתי שזה בסדר, לא הבנתי שזה משהו רע", משחזר א'. "כמה ימים לאחר מכן הוא ביקש שאגע לו בגוף. אמר שזה חשוב לו, שזה חלק מזה שאתקדם בלימודים. אחרי כמה שבועות לא יכולתי יותר. לפעמים כל הנגיעות וההטרדות היו על בסיס יומי. בסוף נשברתי והחלטתי לעבור לישיבה אחרת. ההורים שלי לא הבינו למה. ניסו לשאול שאלות מה קרה לי. חששתי לספר להם. התעקשתי ובסוף עברתי ללמוד בישיבה בירושלים. שם לא קרה לי דבר כזה".

אחרי כשלוש שנים א', אזר אומץ וסיפר על המקרה לבני משפחתו אבל אלה העדיפו שלא לפתוח את הפצעים ולא להגיש תלונה במשטרה. א', היום בן 20, מבין את החלטת הוריו. "חיינו בקהילה קטנה מאוד וסגורה. כולם הכירו את כולם. אנשים פוחדים לחשוף דברים כאלה כי זה כתם שעלול לדפוק את החיים של הילד ולמנוע ממנו שידוך טוב. בדיעבד אני אומר למי שנפגע מינית במגזר החרדי- אל תשתקו יותר. אסור לתת לאנשים כאלה להמשיך לפגוע בעוד ילדים ונערים", הסביר א'.

זה קורה בישיבות, בכוללים, במקווה, בשירותים של בתי הכנסת או בחצרות רבנים. הסרט "בחצר האחורית" שישודר הערב ב-22:10 בקשת מביא את סיפורם של גברים שמספרים היום בפנים גלויות על מסכת התעללויות והטרדות מיניות שחוו כילדים בחברה החרדית המסוגרת.


"המשטרה הצטיירה כגוף שאסור לשתף איתו פעולה"

כיום, יותר ויותר רבנים וראשי רשויות חרדיות שוברים את קשר השתיקה שהיה במשך שנים רבות מנת חלקו של המגזר החרדי ומעיזים לצאת נגד אותם פדופילים הפוגעים לרוב בילדים ונערים. לא פעם הורי ילדים שהודיעו שיגישו תלונה במשטרה נגד התוקף קיבלו מסרים שהם עלולים להיות מנודים בקהילה או לחילופין יתבקשו לעזוב אותה. במקרים נדירים מאוד בני משפחותיהם של התוקפים המיניים נאלצו לעזוב את הקהילה או לשלם פיצוי של מאות אלפי לנערים שהותקפו ולהוריהם כדי שישמרו על שתיקה רועמת ולא יתלוננו במשטרה.

אחרי שנים רבות שבכירי המגזר שמרו על דממת אלחוט, נמנעו מלערב את המשטרה ורשויות הרווחה וניסו לטפל בתופעה החמורה מבלי לדווח עליה, הם הגיעו למסקנה הנחרצת: די לשתיקה. בשנים האחרונות נעצרו עשרות פדופילים מהמגזר החרדי שתקפו מינית מאות ילדים בשכונות חרדיות בבני ברק, ירושלים, מודיעין עילית, בית"ר עילית ועוד. אפילו כלי התקשורת החרדים, אתרי האינטרנט והעיתונים היומיים, בחלקם הסירו את הכפפות ולא היססו לפרסם מקרי תקיפה מינית. על אף שאלו עושים זאת בניסוחים עדינים יחסית לכלי התקשורת החילונית, החשיבות של הגשת תלונה במשטרה בולטת מעל הכל. ההערכות מדברות כיום על כך ש-25 אחוז ממקרי התקיפות המיניות במגזר החרדי מדווחות למשטרה או לרשויות הרווחה. נתון גבוה בהשוואה לשנים עברו.

"המשטרה הצטיירה בעיני הציבור החרדי במשך שנים רבות כגוף ממשלתי לא אמין שאסור לשתף איתו פעולה. הפחד מאופן הטיפול בתלונות וחשיפתם של המעורבים והחשש הכי גדול- פגיעה בשמה של הקהילה או החצר, מנע מרבנים חרדים לערב את המשטרה ואלה העדיפו לשמור על קשר של שתיקה, שקיים היום בעיקר בקהילות החרדיות הקיצוניות שלא מכירות בקיומה של מדינת ישראל", טוען ישראל כהן, כתב אתר 'כיכר השבת' המסקר שנים את המגזר החרדי. "בשנים האחרונות כאשר המקרים הלכו ונערמו והציבור החרדי הלך וגדל ולא היה בגדר של קהילה קטנה כמו פעם, הבינו מנהיגי המגזר שהם לא יכולים יותר לשתוק והחלו לערב את משטרה ורשויות הרווחה כדי שהחשוד לא ייפגע בילדים נוספים ובנוסף שיקבל טיפול. הם כבר לא מטאטאים מקרים מתחת לשטיח כמו פעם. יש יותר שיתוף פעולה עם המשטרה ורשויות הרווחה".

צלללית (צילום: יעקב נעמי לפלאש 90)
"היום יש פחות קשר שתיקה מבעבר"|צילום: יעקב נעמי לפלאש 90


לדבריו, האתר בו הוא עובד וכלי תקשורת נוספים החלו לפרסם פרשות חמורות כאלה ברגישות כדי להעלות את המודעות בקרב הציבור החרדי לכך שאסור שדברים כאלה יטויחו ומנגד לא ליצור אוירה של שיימינג כלפי הקורבנות. "אנחנו נכתוב התעללות או הטרדה אבל לא ניכנס לכל התכנים הצהובים, לא ניצור אווירה של שיימינג. הניסוחים יהיו יותר עדינים לעומת התקשורת החילונית שהיא יותר צהובה ומתלהמת ויורדת לפרטים אינטימיים. בעבר כמעט ולא היה סיקור של פרשות כאלה, היום אנחנו מובילים את העניין, רואים בזה חשיבות רבה מאוד", הסביר כהן. "בפרשה האחרונה בבני ברק לא היססנו לפרסם את הסרטון של החשוד ולדווח על הפרשה. היום יש פחות קשר של שתיקה ויותר דיבור על העניין כדי שפחות ופחות ילדים ייפגעו מתקיפות מיניות".

"בקהילות החרדיות הסגורות עדיין משתיקים את זה"

לפני כחודשיים וחצי נערך כנס סגור בעיר החרדית מודיעין עילית בעניין הטיפול בפגיעה בילדים חרדים. התקשורת לא הוזמנה לאירוע אבל עצם העובדה שהשתתפו בכנס קציני משטרה לצד רבנים וראשי רשויות חרדיות, עובדים סוציאליים וגורמי רווחה מצביעה על שינוי מגמה לעומת העבר האפל. "בעבר לא היו מעזים ערוך כנס כזה במגזר החרדי. יש מהפכה בעניין הזה. זה לאט לאט מחלחל בתוך המגזר שאסור לעבור לסדר יום על תקיפות מיניות וצריך להעניק טיפול לקורבנות ולמשפחות שלהם ומנגד גם לדאוג שהתוקפים ייעצרו או יקבלו טיפול. לעומת העבר יש התקדמות בכמה דרגות. נכון שבקהילות החרדיות הסגורות לא מדברים על זה אבל גם להם ייקח זמן עד שהם יבינו שאי אפשר להסתיר את זה יותר", הדגיש כהן.

ד', רב באחת הקהילות החרדיות טוען, כי בקהילות הסגורות המצב רע מאוד. "יש עדיין קהילות חרדיות קטנות וסגורות שחלקן לא מכירות בקיומה של מדינת ישראל ששם לא משתפים פעולה עם המשטרה ורשויות הרווחה. הם סוגרים הכול ביניהם", טוען ד', "גם ברמה שכשכבר מוגשת תלונה במשטרה שזה נדיר מאוד לא יהיה שיתוף פעולה. מבחינתם המשטרה היא בגדר 'מוקצה מחמת מיאוס'. לצערי, אני לא רואה בעתיד הקרוב שינוי במגמה הזו, אבל פה ושם רואים רבנים בקהילות אחרות שלא מהססים להילחם בתופעה ולעודד הורים לילדים ונערים שהותקפו מינית להתלונן כדי להציל 'נשמות' של ילדים אחרים".

>>הסרט "בחצר האחורית" ישודר הערב ב-22:10 בקשת, ערוץ 2