פרק החצילים של "הצילו! אני לא יודע לבשל" הביא עמו הפתעה לתלמידים, כשעם כניסתם למטבח חיכו להן קופסאות ובתוכן מתכונים מהבית - בתוספת מסרים אישיים. לאחר שהתגברו על ההתרגשות הראשונית וייבשו את הדמעות (מה שלא היה כל כך פשוט בעקבות הריחוק הממושך מהבית), פנו התלמידים לנסות ולהבין את ההוראות שנכתבו עבורם על ידי יקיריהם.
אולי זה בגלל שהדיירים לא רצו לאכזב את המשפחות, ואולי בגלל שהיה מדובר בהוראות שנכתבו עבורם בדקדוק, אבל הפעם, לעומת הפרקים הקודמים (ואם להאמין לחיכם של המשתתפים), לא הייתה אף מנה באמת גרועה. אפילו השף ניצן רז החליט שבניגוד לבדרך כלל לא יהיה הפעם מפסיד - וזו לא הייתה ההחלטה מרוככת הלב האחרונה שעשה השף הקשוח בפרק.
לאחר שטעמו את המנות בזו אחר זו, החמיאו, ביקרו, בכו ובכו עוד, התבלטו להן 4 מנות מבין כל השאר: זו של הדר, עליה אמרה יעל כי היא "בשלנית", זו של יעל, שהתרגשה עד דמעות כשהבינה שהצליחה להכין בהצטיינות את מתכונן המפרום של חמותה שרי, זו של רן, שהכין את הבורקסים המיוחדים של אחיו, וזו של רנא, עליה מיכל ומאור אמרו כי זו "המנה הכי טובה שאכלנו עד היום בתכנית".
ואז הגיעה ההצבעה: בהתחלה נראה היה שרן מדלג בנינוחות לניצחון, כשהוא מוביל 4-1 בקולות על רנא. אך דווקא כשהגיע תורו להצביע נרשמה התפנית, כשהקול שהוא נתן לרנא היה הראשון בדרך למהפך מרשים של 5 קולות של רנא לעומת 4 של רן. הכל התנקז להחלטה של יעל למי להעניק את קולה, והיא בחרה ברן, מה שסיים את ההצבעה עם תיקו 5-5 נדיר וראשון לעונה. במצב שנוצר ההחלטה עברה לשף ניצן רז - שהפגין רגישות פעם נוספת והחליט לא להחליט - ולהעניק את הניצחון גם לרנא וגם לרן.
כמו עם כל מנה מנצחת, גם הפעם זכו רן ורנא להגיש את המנות ליקיריהם - רן לאחיו ורנא לאימה. את הגאווה אי אפשר היה להסתיר - וגם לא את הדמעות, שהגיעו לביקור נוסף. "מעכשיו אני לומדת לשחרר" אמרה רנא לאימה, "אני מפסיקה לשמור רגשות בבטן". מה שחציל אחד קטן מסוגל לעשות.
המתכון המנצח של אמא של רנא כפי שנכתב על ידה
"בוחרים חצילים בינוניים (בגודל של לימון) בטנג'ין עג'מי. מקפלים וממליחים, שמים במסננת בשמש. אחרי שירדו המים, מטגנים עד שיזהיב ושמים על נייר סופג. שמים בתבנית ופותחים את החצילים באמצע.
המילוי:
הבשר: חצי בשר כבש וחצי בקר (שום דבר לא טעים בלי כבש). הבשר צריך להיות טחון עבה ולא דק. לוקחים הרבה בצל קצוץ, מטגנים טוב בלי שמן בהתחלה, אח"כ מוסיפים קצת שמן זית. שמים בסיר על האש בלי שמן עד שיתבשל, שמים מלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט, קינמון טחון והל.
מערבבים ומאחדים את הבצל עם הבשר וטועמים, אם חסר משהו בטעם מוסיפים. שמים את החצילים בתבנית ושמים את המילוי, שמים כף של אבקת מרק בתוך כוס מים ושופכים. המים צריכים להגיע בגובה עד שלושת רבעי מהחציל. שמים נייר כסף ומכניסים לתנור.
כשזה מוכן, סוחטים מיץ לימון ושופכים לתוך התבנית. אפשר לפזר בסוף צנוברים קלויים או שקדים".
המתכון המנצח של אח של רן כפי שנכתב על ידו
"זו מסוג המנות שנולדות אינטואיטיבית: באים חברים, אתה פותח מקרר – מביט במדפים, סוקר את הפרודוקטים, ונולד רעיון. בצק של מלאווח, בשר מתובל טוב, חציל ותוך 45 דקות יוצאת מהתנור מנה שמקפלת לתוכה צורה וריח קווקזי. טעם שריגי – טורקי ואהבה לאוכל רחוב, כזה שאוכלים עם הידיים, מתלכלכים, כל ביס תענוג, טחינה נוזלת מהצדדים... נגיסה מבורקס חציל, בשר טבול בטחינה, ביס מלפפון חמוץ, ביס פלפל חריף ושוב – ביס מהבורקס.
אז ככה, כדי להוציא תבנית עם 8-10 חתיכות, נוציא מהפריזר 3 מלאווחים ונניח להפשרה. נכין 2 מחבתות, נוציא את המוצרים מהמקרר, נכין תבנית עם נייר אפייה, נחמם תנור לכ-180 מעלות ונתחיל לטפל במנה. שלושה מוקדים: מוקד הבצק, מוקד החציל ומוקד הבשר. בזמן שהבצק מפשיר, נטפל בחציל ובבשר.
מוקד החציל – נצרוב חציל אחד גדול על מחבת. מדי 3 דקות נזיז אותו – כך שהוא יקבל צריבה מכל צדדיו. זה אמור לקחת כ – 15 דקות. כשריח ה"שרוף" מגיע לאף, והחציל משחים מבחוץ, נוריד מהאש, נבצע חיתוך לאורכו, ונוציא דרכו את ה"תוך" של החציל בעדינות לתוך הקערה. נבזוק מלח גס ופלפל גרוס, נערבב (או ליתר דיוק נקפל) את החציל וניתן לו לנוח. החציל לא אמור להיות נוזלי. גושים יתקבלו בברכה, עדיף כך מאשר חציל דייסתי.
כעת נעבור למוקד הבשר: נשים בקערה נוחה וגדולה כ-500 גרם בשר בקר טחון (לא שמן), מופשר ונוח לעבודה. נוסיף לו 2-3 כפיות מלח גס, כפית פלפל שחור גרוס, מעל קארי הודי וכורכום, צרור יפה של פטרוזיליה קצוצה דק ובחייאת בלי גבעולים, ביחרו רק עלים יפים, בצל לבן קצוץ דק, כפית של ציפורן קצוצה לכדי אבקה, גרגרים של שני פלפלים שאטה אדום יפני, כף שמן זית, עשרה עלים של בזיליקום קצוצים גס, שתי עגבניות קצוצות דק ונתחיל לערבב עם הידיים.
כשכל המרכיבים יושבים בצורה שווה, נניח את הבשר לנוח. מומלץ לטגן שתי דקות במחבת ולהחזיר לקערה, תוך שאנחנו נפטרים מהנוזלים המיותרים במחבת.
כעת נשוב לבצק: נפזר קמח על משטח ונרדד ונמתח את עיגולי המלוואח ונגדיל אותם. נחתוך אותם לארבעה רבעים. נמלא כל רבע בכף פלוס של בשר, כף חציל, נסגור את הבצק לכדי "בורקס"- נהדק עם האצבעות את הצדדים. נסגור היטב, ונניח על נייר האפייה המשומן. כעת נמשח ביצה טרופה בעזרת מברשת, נפזר שומשום, נכניס לתנור לכ-15 עד 20 דקות. בזמן האפייה נכין טחינה.
למנה הזו אני מכין טחינה שלוקחת לכיוון הנוזלית אבל שומרת על יציבות של סמיך. בחייאת, בחרו טחינה טובה... שום דבר, גם לא שום, יצילו מטחינה גרועה. הרבה לימון, שלוש-ארבע שיני שום, מלח פלפל, ובעזרת בלנדר ידני- נביא את הטחינה למרקם המבוקש. לטעום. כל הזמן לטעום. להוסיף מים במידת הצורך בין טעימה.
כעת מגישים: בצלחת לבנה גדולה נניח שני צ'יבורקסים שאמורים להראות כמו סהרונים זהובים, קערית קטנה של טחינה, קערית פלפל חריף, מלפפון חמוץ וזיתים סורים טובים וקדימה לעבודה. טובלים עם היד צ'יבורקס בטחינה ובום! מדי ביס או שניים נדחוף ביס מלפפון חמוץ או פלפל חריף ונכניס שוב ביס צ'יבורקס וטחינה. בתיאבון".
רוצים גם אתם ללמוד להכין מנת חצילים מיוחדת? הנה מתכונו האישי של ניצן רז למרק חצילים - שיהיה עם מה להתחמם בחורף שעומד להגיע ממש אוטוטו:
מרק חצילים של ניצן רז
חומרי גלם:
1 חציל
חצי כוס שמנת
מעט בזיליקום
עגבניה
חצי בצל לבן
מיץ מחצי לימון
גרדת לימון
שמן זית
כוס מים
קליפה מחציל שרוף
מלח
סוכר
פלפל
להגשה-קובית רוקפור
כלים:
גזיות
תבניות לתנור
נייר פרגמנט
מעבד מזון
מסננת
בלנדר מוט
סיר קטן
פומפיה
אופן הכנה:
- לוקחים בצל, עגבניה וחציל ומטגנים קלות בשמן זית על אש נמוכה ל 5 דק'
- מוסיפים את כוס המים וחצי כוס שמנת מתוקה מבשלים למשך 10 דק'
- מוסיפים את מיץ הלימון וגרידת הלימון ושמים הכל בבלנדר
- לבלנדר מוסיפים את קליפת החציל השרוף
- טוחנים בודקים טיבול ומגישים בכוס שאט ושמים את הקובית רוקפור במרק
- בתיאבון!
"הצילו! אני לא יודע לבשל", שבת ב-21:00, ערוץ 2