מה עוד לא נאמר על ברלין? העיר שפורקה וחוברה לה יחדיו, המקום שהיה לסמלה של המלחמה הקרה וכיום נחשב, אולי, ליעד החם ביותר באירופה, בירת ההיפסטרים, עיר של מהגרים, מקום העלייה לרגל של הישראלים היורדים. הכל נכון, בין אם אתם אוהבים את זה או לא. וגם אם לא - עשו לעצמכם טובה וצאו מהאנטי. הוא מגניב וחתרני אפילו פחות מהנהירה ההמונית וההתאהבות הממושכת בבירת גרמניה. כי, מה לעשות, יש אמת בדברים, ובהחלט יש במה להתאהב. האווירה הצעירה והקולית, האנשים המגוונים והאדיבים, חיי הלילה התוססים, השופינג המשתלם והאוכל הזול, המעודכן והמצוין.
המטבח הגרמני המסורתי משופע בעיקר במאכלי בשר בכלל וחזיר בפרט, לצד טעמים אופייניים כמו כרוב חמוץ וחרדל, והרבה פחמימות בצורת תפוחי אדמה, לחם ובירה. ההמבורגר הומצא שם, השניצל אצל השכנה הקרובה והנקניקייה היא המלכה הבלתי מעורערת של אוכל הרחוב הגרמני. עד כאן הכל טוב ויפה, אבל כל מי שביקר בברלין בשנים האחרונות יודע היטב שזה ממש לא מסתכם בזה. המהגרים הרבים שזורמים אליה מכל קצוות העולם מעשירים את העיר בצבעים וטעמים חדשים כל הזמן, כך שגם הצמחונים, הטבעונים, הפירותנים ובעיקר הפודיז הנלהבים באשר הם ימצאו כאן את מבוקשם וכנראה גם יצלמו אותו לאינסטגרם.
מה אכלנו בברלין?
קאריוורסט ב-Curry 36
קאריוורסט, או פשוט נקניקיית קארי, היא מאכל גרמני טיפוסי המורכב מנקניקייה חתוכה (לרוב מבשר חזיר) ברוטב המבוסס על קטשופ או רוטב עגבניות ואבקת קארי, שמוגש עם לחמנייה וצ'יפס. את נקניקיית הקארי הראשונה הגישה אישה בשם הרטה הויוור ב-1949, במזנון שהפעילה בברלין, וכיום נמכרות כ-800 מיליון כאלה בשנה. 800 מיליון גרמנים כנראה לא טועים, ובמיוחד אם הם בוחרים לאכול את הקאריוורסט שלהם ב"קארי 36", רשת בעלת שני סניפים ששמה, הנגזר ממספר הבניין בו הוקם הדוכן הראשון שלה, הפך למותג המזוהה כמעט בבלעדיות עם המנה המפורסמת.
כתובת: Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg
קבב טורקי ב-Mustafa's Gemuse Kebap
סמוך לדוכן הקארי שלעיל, נמצאת המתחרה העיקרית על תואר אוכל הרחוב הפופולרי ביותר בעיר. בברלין יש מעל ל-200,000 תושבים ממוצא טורקי, מה שהופך אותה לעיר עם האוכלוסייה הטורקית הגדולה ביותר מחוץ לטורקיה עצמה. התוצאה הטבעית היא שאפשר למצוא דוכן של דונר קבב כמעט בכל פינת רחוב בברלין, אבל אין ויכוח על כך שהקבב של מוסטפה הוא הבחירה האולטמטיבית. משמעות המילה "דונר" בטורקית היא סיבוב, ואם אתם חושבים עכשיו על שווארמה אתם בהחלט בכיוון הנכון. באופן מסורתי עשוי הדונר קבב מבשר כבש, אבל הטוויסט של מוסטפה - בשר עוף עם ירקות צלויים הגריל - הוא שקנה לו את הפופולריות העצומה שלו. אחרי שתעמדו בתור שעשוי לגזול מכם אפילו 45 דקות, תקבלו לידיכם את המנה הכמעט פולחנית שמורכבת מלחם טורקי קריספי עם עוף, עם תוספות של סלט קצוץ, בצל וירקות צלויים ומעל גבינת פטה עזים ומעט מיץ לימון. בשלב הזה כנראה תרגישו ש-45 הדקות האלה בוזבזו על מטרה נעלה.
כתובת: Mehringdamm 32, 10961 Berlin Kreuzberg
שניצל ב-Borchardt
עם כל הכבוד לאוכל רחוב, תמיד מומלץ להתפנק על איזו מסעדה טובה. זאת נחשבת למסעדת הבית של חברי פרלמנט, סלבס, ואפילו של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ומה שטוב לאנגלה בטוח טוב לנו. ל- Borchardt יש היסטוריה מפוארת של למעלה מ-150 שנה והיא נחשבת למוסד אייקוני בתרבות האוכל של ברלין. במסעדה מסורתית תמיד כדאי לאכול מנה מסורתית, ובמקרה הזה מדובר בשניצל ברלינאי קלאסי מבשר עגל, עם אנשובי, ביצה מטוגנת מעל וצלפים, שמוגש במסעדה מאז המאה ה-19 ומכונה "שניצל הולסטיין" על שם הדיפלומט הגרמני פרדריך ואן הולסטיין שהיה נוהג לשבת בה ולבקש מהשף להכין את השניצל שלו בצורה ספציפית מאוד.
כתובת: Französische Straße 47, 10117 Berlin
המבורגר "דונאט דאק" ב-Lily Burger
מסעדת ההמבורגרים המגה אופנתית הזאת מתמחה בהכנת המבורגרים משוגעים על גבול המגוחכים, בעיקר בשל הגודל שלהם. התפריט מרשים במגוון ההמבורגרים שהוא מציע (מישהו אמר המבורגר ברוטב שוקולד?) והגימיק הוא שהם נבנים לגובה. מכאן מגיע, איך לא, הזוכה המאושר בתחרות "ההמבורגר הגבוה ביותר בברלין", שהתנשא לגובה של לא פחות מ-30 סנטימטרים. ההמבורגרים במקום עשויים מ-100% בשר אנגוס מובחר (אבל יש גם אלטרנטיבות צמחוניות וטבעוניות) ועליהם מוצעות תוספות בלתי מוגבלות - גם בכמות וגם בשחיתות. אז איך זה לאכול המבורגר שמעליו מתנוסס דונאט ענק? אם לא תנסו לא תדעו.
כתובת: Am Friedrichshein 34, 10967 Berlin
חומוס ב-Neni
העובדה שחומוס הוא מאכל מבוקש בכל רחבי העולם היא לא חדשות מסעירות, גם לא זה שבברלין הופכת המנה הים תיכונית הקלאסית למופת של אוכל היפסטרי פוטוגני. אבל עדיין ממש כדאי לבקר במסעדה הסופר טרנדית, הממוקמת על גג המלון 25 Hours Bikini Berlin, ומציעה נוף מרהיב למערב העיר. מאחוריה עומדים, איך לא, בעלים ישראליים, והתפריט עשיר בהשפעות של המטבח הישראלי, הספרדי, המרוקאי והפרסי. המסעדה שמה דגש על עקרון ה'שרינג', והרעיון הוא לפתוח שולחן ולחלוק מנות בבלאגן האופייני לישראלים. תפריט הטעימות שלה אפילו שואב מכך השראה ישירה ונושא את הכותרת "בלאגן". עם כל הציניות, קשה שלא להתמוגג אל מול מנת החומוס המשולשת הכוללת צלחת לבנה של חומוס קלאסי, צלחת צהובה של חומוס קארי וצלחת ורודה של חומוס סלק, המגיעות על מעמד אלגנטי שמזוהה בדרך כלל עם הגשת עוגות ועוגיות בשעת התה. באווירה הצבעונית הזאת מומלץ להמשיך לאיזה קוקטייל בבר המלון, שנקרא Monkey Bar לא כי הוא סניף של המאנקיז מהטיילת באילת, אלא כי הוא משקיף אל גן החיות המפורסם של העיר.
כתובת: Budapester Str. 40, 10787 Berlin
קינוח Candy Box ב-Glass
אז כן, יש ישראלים בברלין. אחד מהם הוא השף גל בן משה, ומומלץ להפגין קצת גאוות יחידה ולבקר במסעדת הגורמה הלוהטת שלו. התפריט מציע בחירה בין ארוחה של 5 או 7 מנות, כאשר רוב הסועדים מעדיפים את האופציה האחרונה. קינוח ה "Candy Box" הוא אחד המדוברים, המצולמים והמתויגים באזור, ולא קשה להבין למה: עלי דבש, פרחים, מרשמלו צלוי, סוכריות גומי, פירורי אוראו, פופקורן מתוק, סוכריות קופצות, סורבה שוקולד עם חנקן נוזלי ואבקת סניקרס הם המרכיבים (המשתנים) שכוללת המנה, שמורכבת על השולחן מול הלקוח ומוגשת במעין עטיפה שמדמה עטיפת ממתק. השף מעיד כי המנה נוצרה בהשראת זיכרון ילדות שלו, כשיצא לפיקניק עם אמו ופתח קופסת ממתקים שתכולתה נשפכה על השמיכה.
כתובת: Uhlandstraße 195, 10623 Berlin
מה כדאי לעשות?
בין קאריוורסט לקבב להמבורגר דונאט, כדאי שגם תצברו כמה חוויות שלא בהכרח קשורות לבשר בלחם, או לאוכל בכלל. ברלין יודעת להציע גם את זה, וביד רחבה.
כמו בכל מקום, גם כאן כדאי לחוות קצת היסטוריה. אין ספק שזו של ברלין היא דרמטית, טעונה וחשובה במיוחד. קחו יום ובקרו באנדרטת השואה הענקית והמפורסמת שתכנן האדריכל פיטר אייזנמן, באיסט סייד גלרי שהיא מה שנשאר מחומת ברלין ומציגה שחזורים מרגשים של ציורי הקיר וחורי הקליעים שהיו טבועים בחומה, בשער ברנדנבורג המפואר וממנו בשדרות אונטר דן לינדן הרחבות.
בין האזורים המומלצים להיטמעות באווירה הייחודית של העיר אסור לפספס את רובע קרויצברג הטרנדי, שמציע תמהיל עשיר של בתי קפה ודוכני רחוב, עיצוב, אדריכלות, אופנה, תרבות ואמנות. קפצו גם לשוק הטורקי הססגוני ולמוזיאון היהודי השוכנים ברובע. גם הככרות פוטסדאם ואלכסנדרפלאץ הן עצירות חובה.
חובבי השופינג ודאי כבר יודעים שמדובר פחות או יותר בגן העדן של תרבות הצריכה, ולא יעזו לפספס את שרות הקניות המרכזיות, פרידריכשטראסה וקורפירסטנדאם, בטח שלא את הקה דה ווה, חנות הכלבו השנייה בגודלה באירופה. גם חנויות יד שניה, וינטג' ושווקי פשפשים הם חלק בלתי נפרד מחוויית השופינג בעיר. שוחרי האמנות לא מוזנחים כאן לרגע, וודאי יעריכו את מוזיאון פרגמון ואת אי המוזיאונים שהוא, בדיוק כפי שזה נשמע, אי קטן מוקף פלגי מים המאכלס קומפלקס מרשים של בתי אמנות שונים.