הערה: רב חומרי המזון החשודים כגורמים לסרטן הינם שנויים במחלוקת בדבר קביעת מידת השפעתם.
מאחר וקיום מחקרים על בני אדם הם בעיה אתית לא פשוטה, קשה להוכיח בצורה חד משמעית מהי הכמות המקסימאלית של הרכיב המהווה סיכון למחלה. מסיבה זו, מומלץ לצמצם צריכת מזונות אלו ולא להפריז באכילתם.
1. להפחית אכילת בשר משומר ומעובד: בשר מעובד, נקניקים, נקניקיות ועוד... מכילים קבוצת חומרי שימור הנקראים ניטרטים וניטראטים, העלולים להפוך בתורם גם "לניטרוזאמינים" – שהם מסרטנים.
(יש להעדיף בשר טרי על פני בשר מעובד או משומר).
2. להפחית אכילת בשר אדום שרוף (על האש): צליית בשר על האש כרוכה בסיכון בריאותי של היווצרות חומרים מסרטנים כתוצאה מחריכת יתר של הבשר ומספיגת עשן במזון. תהליך חימום הבשר בטמפרטורות גבוהות לזמן ממושך, וחריכת הבשר על הגריל יוצרים חומרים הפוגעים ב DNA של תאי גוף. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, מצאו קשר בין חומרים אלו, לבין הופעת סוגי סרטן באיברים שונים.
(המלצות לצמצום הסיכון: אם אין ברירה, מומלץ לצלות את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו, ולא בתוך להבות האש הגלויה אשר מגיעות לטמפרטורה גבוהה ועלולות ליצור חומרים מסרטנים. במידה והבשר נחרך והפך לשחור, יש להסיר את החלקים האלו ולא לאכול אותם).
3. להפחית אכילת צ'יפס מטוגן: בטיגון צ'יפס נוצר חומר בשם "אקריל אמיד" כתוצאה מריאקציה בין חומצות אמינו לבין סוכרים הנמצאים בתפוח האדמה כאשר הם נחשפים לחום גבוה.
במחקרים על עכברים וחולדות, אקריל אמיד נמצא כגורם קרצינוגני (גורם מסרטן) בכמה איברים שונים.
על כן מומלץ להימנע מאכילת צ'יפס.
עד שתי כוסיות ליום עבור גברים, ועד כוסית אחת ליום עבור נשים (ושוב, אם שותים, מומלץ יין אדום).
5. להימנע מצריכת צבעי מאכל סינתטיים: מזונות רבים כוללים הוספה של צבעי מאכל על מנת לספק צבע מרשים ומעניין למזון. יש להבדיל בין צבעי מאכל טבעיים שאינם מהווים סכנה, לבין צבעי מאכל סינתטיים השנויים במחלוקת בדבר השפעתם על הבריאות.
להלן שמונת צבעי מאכל סינתטיים הנחשבים כמסוכנים ביותר שכדאי להימנע מצריכתם (השמות אמורים להופיע ברשימת הרכיבים על גב האריזה של מוצרי המזון) חומרים אלו חשודים כגורמים לסרטן ולגידולים שונים:
* טרטרזין E102 (צבע צהוב).
* סנסט-ילו E110 (צבע צהוב- כתום).
* אריטרוצין E127 (צבע אדום).
* אזורובין E122 (צבע אדום).
* פונסוE124 4R (צבע אדום).
* אדום אלורה E129 (צבע אדום).
* אינדיגו כרמין E132 (צבע כחול).
* כחול מבריק E133 (צבע כחול).
אם אתם רוצים לשנות את הרגלי התזונה שלכם וללמוד איך להכניס למטבח שלכם קצת יותר בריאות תתחילו עם הטיפים לבישול בריא של mako תזונה ודיאטה.
עבור מי שממש רוצה להעמיק ולקנות הרגלים נכונים, מומלץ להתנסות בסדנאות של פיליס גלזר, הכוהנת הגדולה של הבישול הבריא בארץ, ששהחלה לאחרונה לערוך בביתה סדנאות בישול בריא שיכולות להיות מותאמות לצרכים הבריאותיים המיוחדים שלכם, כמו בישול דל כולסטרול, בישול ללא גלוטן ועוד.
פרטים והרשמה פיליס גלזר 050-5613065