מדי שנה, בתום אוגוסט ולפני עונת הנסיעות בחגי תשרי, יוצאות חברות התעופה והנסיעות במבצעים ובהוזלות של עשרות אחוזים במחירי הטיסות וחבילות הנופש שהן מציעות. על פי רוב, גם מבצעים אלה לא מועילים בבלימת הצניחה במספר הנוסעים בעקבות סיום החופש הגדול ותחילת שנת הלימודים. השנה, תקופת הביניים של הירידה החדה בביקושים ארוכה מהרגיל, ותימשך עד השבוע האחרון של ספטמבר.

השנה, בהמשך למגמת הגידול בתנועת הנוסעים העולמית - בעיקר עקב הוזלת הדלק, התחזקות חברות הלואו־קוסט ומדיניות שמים פתוחים - יש עלייה במספר הנוסעים בספטמבר.

ברשות שדות התעופה צופים כי בספטמבר יעברו כ-1.7 מיליון נוסעים בנתב"ג בכ-11 אלף טיסות. זהו גידול של כ-6% בתנועת הנוסעים בהשוואה ל-2015, שבה ראש השנה חל באמצע ספטמבר ושבו יצאו כ-706 אלף ישראלים לחו"ל בסטפמבר. יום השיא בנתב"ג יהיה ב-29 לספטמבר, יום חמישי שלפני ערב ראש השנה, אז יעברו כ-90 אלף נוסעים בכ-540 טיסות.

הנוסעים בספטמבר הם בעיקר זוגות - צעירים או מבוגרים. לפי אתר גוליבר, בשנתיים האחרונות יותר ממחצית מההזמנות לספטמבר היו לזוגות. 34.5% מההזמנות היו של בני יותר מ-50, ו-31% מההזמנות היו של בני 30-19. גם עיד אל־אדחא (חג הקורבן), המצוין על ידי מוסלמים ודרוזים ונחוג השנה בספטמבר, מגדיל את הביקושים לחופשות במגזר הערבי.

אל על, ששמרה הקיץ על נתח של יותר מ-30% מהטיסות בנתב"ג, מדווחת על עלייה של יותר מ-10% בביקושים לספטמבר, מול ירידה ממוצעת של 10% במחירי הטיסות.

לפי נתוני אתר טרווליסט, המשווה בין המחירים השונים המוצעים על ידי אתרי וסוכנויות הנסיעות, הירידה הממוצעת במחירי החבילות והטיסות בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה היא כ-20%. בחברות הנסיעות אומרים כי המחירים בספטמבר הנוכחי יכולים לרדת עד ל-40% פחות ממחירי ספטמבר ב-2015. כך, למשל, חופשה ברודוס לשני מבוגרים ושני ילדים במלון חמישה כוכבים, לארבעה לילות, שעלתה אשתקד בספטמבר כ-2,500 דולר בממוצע למשפחה, כולל טיסות, יכולה להגיע בשבועות הקרובים ל-1,840 דולר למשפחה.

"ישראלים למדו שספטמבר מהווה חודש של הזדמנויות. ההיצע במחירים נוחים מאפשר חופשה חסכונית לצד יתרונות של היעדר עומסים ומזג אוויר נוח", מסביר ניר מזור, סמנכ"ל השיווק של קשרי תעופה, שמדווחת על עלייה של 20% במספר הנוסעים לספטמבר השנה, ועל קצב מכירה גדול יותר מב-2015 ב-15% לתקופה זו.

"ירידת המחירים המשמעותית בספטמבר נובעת בעיקר מרצון הספקים (חברות התעופה והנסיעות, ג"מ) למלא את המלאים ששיריינו, מתוך הנחה שהביקושים יחזרו באוקטובר", אומר זיו רוזן, מנכ"ל גוליבר. חברות התעופה משריינות להן חלונות זמן לטיסות שיהיו אטרקטיביות לנוסעים בחופש הגדול ובתקופות החגים - אך משריינות טיסות גם לספטמבר.

מחירי הטיסות משקפים פערים משמעותיים בין אוגוסט ואוקטובר לעומת ספטמבר. לדוגמה, טיסה לאמסטרדם באמצע אוגוסט שהוצעה במחיר של 483 דולר, עשויה לרדת ל-345 דולר בשבועיים הראשונים של ספטמבר - פער של כ-28%. טיסה לניו יורק שמוצעת בימים אלה ב-700 דולר תעלה באוקטובר באתרים שונים כ-1,200 דולר, וטיסה לבוקרשט שכעת מוצעת ב-250 דולר לאדם, תעלה באמצע אוקטובר 390 דולר. לפי אתר smartair, גם במחירי טיסות באוקטובר לעומת חודש ספטמבר, ניתן לראות עלייה של כמעט 50% בחגים במרבית היעדים.

היעדים הבולטים עתה הם עדיין יעדי הקיץ ואגן הים התיכון. לפי בדיקת חברת אמדאוס, המפעילה מערכת טכנולוגית שמשמשת כ-5,000 סוכנויות נסיעות, רודוס וכרתיים שומרות על ביקושים גבוהים.

דורון חדד סמנכ"ל השיווק של תלמה נסיעות ותיירות בע"מ, מסביר כי "הביקוש הפוחת ביחס לחודשי הקיץ ולחגים גוזר מחירים זולים משמעותית שמתבטאים בחיסכון של כ-150 דולר בממוצע לאדם. נופשונים וחבילות שבאוגוסט מחירם 650-700 דולר לאדם, יעלו בספטמבר ועד ערב ראש השנה, 450-600 דולר. כך, משפחה בת 4 נפשות יכולה לחסוך כ-500 דולר אם תצא בספטמבר".

מינכן (צילום: S-F, Shutterstock)
מינכן. מעניינת אתכם פתאום|צילום: S-F, Shutterstock

היעדים הבולטים בתקופה זו הם עדיין יעדי הקיץ ואגן הים התיכון, כאשר לפי בדיקת אמדאוס (המפעילה מערכת טכנולוגית המשמשת כ-5,000 סוכנויות נסיעות בארץ), ניכר כי רודוס וכרתיים מובילות בראש הטבלה וגם ברצלונה שומרת על ביקושים גבוהים לאורך שלושת החודשים. זנזיבר, איטליה וסיצליה הם היעדים החדשים שמפציעים בהזמנות לחודש אוקטובר.

המשפחות לא נכנעות בקלות לפיתוי ההוזלה

אף על הפערים הניכרים במחיר, לעיתים עד כדי מחירי הפסד בעבור חברות התעופה והנסיעות שמוזילות את המחירים רק כדי להוציא את המטוס, עוד לא ניתן לומר באופן גורף כי הישראלים קופצים על המציאה. בחברות הנסיעות העידו כי נרשמה עליה ניכרת בביקושים לחופשה בין הימים האחרונים של אוגוסט ועד לסוף השבוע הראשון של ספטמבר. נראה שהוויתור שרוב המשפחות מוכנות לעשות הוא על יום לימודים בודד, ולא יותר מכך.

מנהלת השיווק של אשת טורס, גלית זכאי מסבירה: "אנחנו רואים אחוזים קטנים מאד מאד של משפחות שמוכנות לעשות את הוויתור על כמה ימי לימוד. נכון, משנה לשנה כן רואים יותר עניין ויותר פתיחות וערנות לגמישות בתאריכים ועליות בביקושים - אבל בהחלט תכתיבי החופשות מבית הספר וימי החופש מהעבודה - חזקים יותר מכל חבילה אטרקטיבית. כאן, המחיר הוא לא הדבר היחיד שקובע".

בעולם העיסקי ספטמבר הנוכחי מהווה חלון הזדמנויות משמעותי אחרי "הדממת אוגוסט" ולפני החגים. "בעבור ישראלים שעובדים בחו"ל", מסביר אייל סלוק, מנכ"ל חברת תלמה נסיעות ותיירות, "ספטמבר השנה יכול להיות חודש עבודה מלא שכדאי לאנשים העסקים לנצל. החגים שיסתיימו לקראת סוף אוקטובר יאפשרו לשוב לפעילות סדירה בנובמבר – ובעולם הנוצרי מאמצע נובמבר כבר מתחילים להרגיש את כריסמס וחופשות החורף. ספטמבר הזה מעודד התעוררות עסקית מחודשת לפני חודש החגים ואצלנו מזהים תנועה מוגברת דווקא בסקטור הזה".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר:
>> נתניהו הורה לא לעבוד בשבת - אבל מה קורה אצלו בבית?
>> הרובוטים כבר פה: מחלקים דואר בשוויץ, עוזרים לקניות בארה"ב