העלויות הכרוכות בחופשה באירופה עלו בצורה אבסורדית כתוצאה מהמשבר הכלכלי, המגפה המתמשכת והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה. התיירים מרגישים את היוקר ללא קשר למדינת היעד שלהם, בין אם היא במערב או במזרח היבשת, ובין אם מדובר במדינה שטופת שמש, המחירים הרקיעו שחקים יותר מהרגיל.

מאז 1 בינואר, קרואטיה עברה שינויים עמוקים שיכתיבו את עתידה כיעד תיירותי בחודשים הקרובים. מלבד ההצטרפות לאזור שנגן (הסכם בין מספר מדינות אירופיות על מעבר חופשי בין גבולותיהן) המדינה האדריאטית ויתרה על הקונה (Kuna), המטבע ההיסטורי שלה, ואימצה את האירו. זה אולי נכון שקרואטיה התייקרה בהדרגה בשנים האחרונות, אבל נראה שהאירועים האחרונים החמירו את המגמה.

חבאר קרואטיה (צילום: Dreamer4787, shutterstock)
יפה אבל כבר לא כל כך זולה. קרואטיה|צילום: Dreamer4787, shutterstock

ההצטרפות של קרואטיה מובילה לעליות מחירים משמעותיות

כמעט עשר שנים לאחר שנכנסה לאיחוד האירופי, שאליו הצטרפה ב-2013, נכנסה קרואטיה הן לאזור שנגן והן לגוש האירו, שתי קבוצות נבחרות בתוך האיחוד האירופי. מעתה ואילך, בנסיעה לחוף הדלמטי, המטיילים ישימו לב שני דברים שונים מבעבר: ראשית, ביטול הבדיקות בגבולות ובתוכן ביקורת הדרכונים ואת רשמי הגבול עם כל מדינות אירופה החתומות על האמנה, כמו הונגריה וסלובניה, איתן היא גובלת בצפון. למעשה, משמעות הדבר היא שכל נסיעה בין מדינות אלו נחשבת למסע פנים-ארצי.



שנית, מטבע הקונה הומר לאירו, ולמרות שרבים קיוו ששער החליפין של המטבע שנפל בזמן "האירוויזציה", ישווה לאירו, זה לא מה שקרה. יוקר המחיה בקרואטיה המריא בצורה מסחררת מה-1 בינואר, כאשר האירו החזק דחף לפתע את הקונה החלש מהשוק, ומוצרים, שירותים ועסקאות בתוך המדינה "הועברו לאירו". למרבה הצער, גם תקופת המעבר, שהייתה אמורה להיות מאתגרת, וגם האינפלציה באיחוד האירופי לא עזרו להקל על הנטל.

השוק בקרואטיה התכונן להחלפה כבר מספר שנים, בזמן שהוא מתאים את המחירים כדי לשמור אותם בקנה אחד עם מדינות גוש האירו. ולמרות הניסיונות לשמור על עלייה הדרגתית במחירים, בניגוד לתחזיות קודמות, עליות המחירים היו הרבה יותר אכזריות מהצפוי, לפעמים ב-10 עד 15 אחוזים.

דוברובניק קרואטיה (צילום: Milan Sommer, shutterstock)
עד לא מזמן הייתה מהזולות לחופשות באירופה. דוברובניק, קרואטיה|צילום: Milan Sommer, shutterstock

קרואטיה היא כבר לא מדינה מזרח אירופאית זולה לביקור

הלחץ הפיננסי מורגש כמובן בקנה מידה גדול יותר על ידי משפחות קרואטיות בעלות הכנסה בינונית, אבל גם תיירים נפגעו: לפי שר הכלכלה דאבור פיליפוביץ', האינפלציה עומדת כיום על 13.5 אחוז, כאשר העליות הגדולות ביותר נרשמו במוצרי מזון ומשקאות לא אלכוהוליים, אם כי מגזרים אחרים נפגעו באותה עוצמה.

השר ציין כי רשתות השיווק מנסות ללא בושה להונות את הצרכנים על ידי עיגול התעריפים כלפי מעלה, לפעמים בעשרות. מיותר לציין שמסעדות, בתי מלון, בתי הארחה ואטרקציות תיירותיות עלולים לחוות עליות, לפעמים משמעותיות מאוד, במחירים שלהם בתקופה הקרובה. למעשה, קרואטיה היא כבר לא אלטרנטיבה זולה יותר לספרד או לאיטליה.

החופים היפים בעולם (צילום: thinkstock / אימג'בנק)
החופשות בקיץ הקרוב לא יהיה זולות בקרואטיה|צילום: thinkstock / אימג'בנק

גם העובדה ש-1,738 הפרות של חוק אימוץ היורו נרשמו בחמישה ימים בלבד, אינה סבירה. כדי למנוע מהמחירים לצאת משליטה, ולהגן על קרואטים ותיירים מתעריפים מופקעים, צוטט השר באומרו "כל האפשרויות על הפרק, כולל רשימות שחורות והקפאת מחירים במגוון רחב של מוצרים" .

נכון לעכשיו, תיירים שמחפשים יעדים זולים לחופשת הקיץ הקרובה, המטיילים צריכים אולי לשקול לצאת מחוץ למסלול הרגיל, ולחקור מדינות פחות מוכרות בדרום מזרח אירופה שבהן המחירים נמוכים במיוחד מאלה של קרואטיה, או יעדים אחרים כמו אלבניה, רומניה ובולגריה.