זוג, חופשה , ים, רומנטי, (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
הייתם רוצים שהאושר הזה ייהרס?|צילום: Jacob Wackerhausen, Istock
י', שוטר, תושב ירושלים לא האמין שאקדח זיקוקין וגז פלפל שבטעות התגלגלו לתיקו במהלך טיול משפחתי במלטה, יגרמו לו לאי נעימות ולעיכוב הטיסה לארץ בכשלוש וחצי שעות. זה קרה לפני כחודשיים,  הבידוק בנמל התעופה 'בן גוריון' ומערכת השיקוף לא איתרה בתיק של י' שום חשד לחומרי נפץ או חפצים חריגים ומסוכנים שהיו בתיקו.

אך בדרך חזרה ארצה, י' עבר בנמל התעופה ואלטה שבמלטה ושם, אנשי הביטחון גילו את אקדח הזיקוקים ומכשיר גז-פלפל שהיו בתיק. י', עוכב לחקירה, הטיסה עוכבה בשלוש שעות והוא נדרש לתת הסברים מאין הגיעו שני המכשירים הללו. כך התברר, שהוא לקח תיק נסיעות של חבר לעבודה ולא בדק את תכולתו קודם לטיסה. לבסוף הוא שוחרר והטיסה יצאה לדרכה, אבל אי הנעימות והצורך לערב גורמים במשרד החוץ הישראלי כדי לשכנע את שלטונות מלטה שמדובר בשוטר - שאף הציג בפניהם תעודה מזהה, גרמו לכולם לעוגמת נפש רבה שהייתה יכולה אפילו להסתיים  בבילוי בבית מעצר מקומי.

לפני כמה ימים חשפנו ב-mako על צעיר ישראלי בשנות העשרים לחייו, שסיים טיול של תשעה חודשים במזרח הרחוק והיה בדרכו לישראל לחגוג עם משפחתו את ראש השנה וחגי תשרי. הוא הגיע לנמל התעופה בבנגקוק בירת תאילנד וביקש להמיר שטר של 100 דולר שהיה ברשותו כדי לקנות לאמו מתנה לרגל החג. עובדת בסניף המרת כספים בדקה את השטר וקבעה שהוא מזויף. הצעיר התווכח עם העובדת בטענה שזו טעות, הטונים עלו, והיא הזעיקה למקום את שוטרי נמל התעופה שעצרו אותו. הצעיר נאלץ לבלות כמה ימים בכלא עד להתערבותו של שליח חב"ד בעיר, הרב נחמיה וילהלם. כעת הוא ייאלץ לעבור הליך שיפוטי ויוכל רק כעבור חודש לעזוב את תאילנד לארץ.

שטר העשור, יורו (צילום: רויטרס)
להחליף כסף במקומות הנכונים|צילום: רויטרס

וכדי שגם אתם לא תמצאו את עצמכם במקרה מאחורי סורג ובריח, אספנו עבורכם עשרה טיפים חשובים בדרככם לחו"ל.

1. תיק נסיעות: בדקו היטב את תיק הנסיעות שלכם לפני שאורזים לתוכו בגדים וכל מיני חפצים שחיוניים לנסיעה בחו"ל. אל תכניסו לתוכו במקרה מספריים, אולרים, סכין או חפצים חדים - במדינות מסוימות מדובר בחפץ מסוכן שיכול להוביל למעצר נוסע.

2. שוטר, חייל, חייל משוחרר: בדקו היטב את התיק שאתם מכניסים לתוכו ציוד. ודאו שהוא לא מכיל מחסניות ריקות, כדורים, אקדח, רימון רסס, אקדח זיקוקים, תכשיר גז-פלפל או גז מדמיע או כל אמצעי לחימה מסוג שהוא. תהפכו את הכיסים של התיק מכל הכיוונים כדי לוודא שלא נשארו בו שום שרידים של אמצעי לחימה מכל סוג שהוא.  בהודו, מצרים, קפריסין, ארצות הברית, תאילנד ומדינות נוספות במזרח אסיה, דרום אמריקה ומדינות באירופה מציאת אמצעי לחימה מובילה למעצר מיידי.

3. דרכון בתוקף: לפני נסיעה חשוב לבדוק היטב שהדרכון שלכם בתוקף. בנוסף, מומלץ לצלם כמה עותקים של הדרכון ולהכניס לתוך ארנק מסמכים או לאחד הכיסים בתיק, כדי שבמידה והדרכון ילך לאיבוד יהיה לכם גיבוי.

4. בדיקת שטרות כסף: רכשתם מטבע זר בארץ? דרשו בבנק או מסניף ההמרה חשבונית או מסמך או חתימה שלו על פינת השטרות שאינם מזויפים. במידה ותסתבכו בחו"ל תוכלו לתבוע את בעל 'הצ'יינג'.

5. שטרות של 100 דולר ו-50 אירו: חשוב מאוד לרכוש שטרות כסף בחו"ל ממי שמוסמך לכך או להמיר את השטרות בבתי המלון, סניפי בנקים או צ'יינג'ים (גם אם עמלת ההמרה למטבע מקומי גבוהה) מוסמכים ומוכרים. שטרות של 100 דולר ו-50 אירו נחשבים ללהיט בקרב הזייפנים. החזקת שטר כסף מזויף היא עבירה על החוק שבמדינות מסוימות בעולם מובילה לכתב אישום נגד המטייל ולהכנסתו לכלא, אלא אם כן יש לו הוכחה ממי קנה את השטר.

6. בית מלון: חשוב לברר לעומק באיזה בית מלון אתם הולכים ללון במהלך שהותכם בחו"ל. לפני כמה שנים קבוצה של נוסעים ישראליים שוכנה בבית מלון 'בצ'אנג מאי' שבצפון תאילנד. רק לאחר שהגיעו התברר להם שמדובר בבית בושת. כשהאורחים ביקשו לתהות על קנקנן אלו דרשו מהן כסף בנימוק שהם בזבזו להם את הזמן בדיבורים. המשטרה הוזעקה למקום ורק בהתערבות מדריך הטיולים הסיפור נגמר בטוב והמטיילים הועברו לבית מלון אחר. אגב, אח"כ התברר שגם חברת הנסיעות שנאלצה לפצות את הנוסעים על עוגמת הנפש לא ביררה אודות המלון

.

7. רישיון נהיגה בתוקף: בחלק מהמדינות באירופה ניתן לנסוע עם רישיון ישראלי שנחשב לבינלאומי. למדינות מסוימות (צריך לברר בסוכנות הנסיעות ובאינטרנט) יש להנפיק רישיון בינלאומי מיוחד. דאגו שהרישיון יהיה בתוקף ולא תתפסו נוהגים ללא רישיון, דבר שיוביל למעצר, שיפוט מהיר וקנס גבוה.

8. בית חב"ד: חשוב לוודא האם במדינה או באזור בו תשהו ממוקם בית חב"ד. שליחי חב"ד הפרוסים ברחבי כל העולם משמשים לעיתים כמעין נציגים של משרד החוץ במקרה של צרה שאליו נקלע המטייל. הם מכירים את המנטליות המקומית, יש להם קשרים ענפים ולא יזיק להשיג את מספר הטלפון של בית חב"ד והשליח למקום אליו אתם טסים. פעמים רבות הצליחו לסייע בשחרור מטיילים ישראלים ממעצר עקב אי הבנות.

9. לא להתווכח: טיפ חשוב מאין כמותו. במדינה זרה עם מנטאליות שונה מישראל, אל תתווכחו עם שוטרים, אנשי ביטחון או עובדים במוסדות מקומיים שבאים איתם במגע יומיומי, כמו עובדי מלון וסניפי צ'יינגי'ים. אם  בעל סניף המרה מסרב להחליף לכם שטרות של אירו או דולרים במטבע מקומי (בגלל שהם נראים ישנים או חשד שהם מזויפים) אל תתווכחו איתו ותמשיכו הלאה. כך תחסכו מעצמכם ריב מילולי או הזעקת משטרה, שברוב המקרים מאמינה לאזרחיה ולא למטיילים הזרים.

10. למדו את המנטליות וחוקי המדינה הזרה: חשוב מאוד להכיר, ללמוד ולדעת על המנהגים של אזרחי המדינה אליה אתם טסים, כדי לא להסתבך באי הבנות.

>> קצת קולטורה: 10 המוזיאונים הפופולריים בעולם