האי קו טאו (Koh Tao), אי הצבים, הממוקם כ-40 קילומטר צפונית לקופנגן נראה כמו גן עדן עלי אדמות. חופים מרהיבים ביופים, מוקפים במי ים בצבע טורקיז שמושך אליו תיירים רבים שמגיעים לצלול בו, דקלים ועצי קוקוס ונוף בראשית. גם הישראלים כבר סימנו אותו כאחד מאתרי החובה כשמגיעים לתאילנד. אז איך זה שאף אחד לא מדבר על כך שבשנים האחרונות נרצחו שם שמונה תיירים בנסיבות לא ברורות?
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
"זה המקום הכי יפה בתאילנד ואחד היפים בעולם לצלילות", מספר ירון, צוללן ותיק. "זה חלום של כל צוללן להגיע למקום כזה. כל מי שאוהב לצלול מגיע לאי הזה. לאשתי אני לא מספר שאני צולל באי הזה כי היא תכנס ללחץ ולא תיתן לי לטוס. למה? כי היו לא מעט תיירים שנרצחו בנסיבות מסתוריות ועד היום לא ברור מי רצח אותם וזה די מלחיץ. לאי הזה אתה חייב להגיע בקבוצה, אחרת יש סיכוי סביר שלא תצא בחיים".
ירון יודע על מה הוא מדבר. אחת משמונת הנרצחים היא כרסטינה אנזלי, בת 23 מניו זילנד, שהגיעה לפני כשלוש וחצי שנים לקו טאו והתאהבה במקום ומיהרה לצייץ בטוויטר עד כמה היא מוקסמת ממנו. "ברצינות, אם קו טאו הוא גן עדן מנומנם מה לעזאזל קו פנגאן?" היא כתבה במהלך שהותה באי. כמה ימים לאחר מכן שוטרי ניו-זילנד התדפקו על דלת הוריה של אנזלי ובישרו להם את הנורא מכל: בתכם נרצחה בקו טאו.
"ניסינו במשך 24 שעות האחרונות להשיג אותה אבל היא לא ענתה לנו, חשבתי שזה בגלל שאין שם חיבור טוב לאינטרנט", סיפר אביה בויין לכלי תקשורת במדינה. "עכשיו מתברר שהיא כבר מתה כמה ימים לפני". הרצח האכזרי של אנזלי היה, כאמור, אחד משרשרת מקרי הרצח של תיירים שאירעו בחמש השנים האחרונות באי הקסום והאכזרי הזה.
"הזהירו אותנו לא להסתובב לבד"
האי קו טאו, המשתרע על פני שטח של 21 ק"מ בלבד, שימש בעברו כמתקן כליאה לאסירים פוליטים ושימש כמקלט לדייגים מפני סערות. בשנת 1947 שוחררו מהכלא כל האסירים בעקבות חנינה שקיבלו והאי הנידח הוזנח במשך שנים רבות על ידי שלטונות תאילנד. בשנות החמישים הגיעו לאי שני אחים דייגים על מנת להתגורר בו ובעקבותיהם עברו לגור בו משפחות ויזמים מקומיים שהחלו לפתח את האי גם לצרכי תיירות.
לפני כעשר שנים הוא התגלה לתיירים חובבי צלילות ולתרמילאים שחיפשו חופשת בטן-גב שמאפשרת לברוח למקום רומנטי, שקט ואינטימי ומאז המקום הקטן הפך למוקד עלייה לרגל. היות ובאי אין שדה תעופה, ההגעה אליו נעשית באמצעות מעבורות מהירות המחוברות מקוסומי וקופנגן.
באי מתגוררים כ-5,000 תושבים בלבד (רובם מקומיים והשאר יזמים ואנשי עסקים זרים) והוא מושך אליו בכל שנה למעלה מ-100 אלף תיירים חובבי צלילה מכל רחבי העולם. חוף סיירי (Sairee Beach) הוא המרכזי באי ובו יש מסעדות, מרכזי צלילות, וכפרי נופש. מרבית התיירים מתניידים באופנועים, טרקטורונים ושוכרים ציוד צלילה.
"בגדול זה מקום שקט מאוד", הסביר ירון. "מחירי הצלילות למי שמתלמד וציוד השכרה לצוללנים, כמו גם האוכל באי מאוד זולים. אתה חי כמו מלך. הרבה זוגות וקבוצות של צוללנים מגיעים לאי. יש בו שוניות אלמוגים מהממות ביופיין. יחד עם זאת, אני זוכר שתמיד הזהירו אותנו ללא להסתובב בלילות כבודדים אלה בחבורה".
"אי המוות"
התיירים שהציפו את האי משכו אליו באופן טבעי את חברי המאפיה המקומית ועבריינים שהתחילו לגלות את הכסף הגדול ורצו לקחת חלק ממנו לכיסיהם מבלי לעבוד קשה יותר מדי. בשנת 2012 נרצח הקורבן הראשון, בן הרינגטון, יועץ כלכלי בריטי שהגיע לבלות באי. מי רצח אותו ומה הייתה הסיבה עד היום נותרה לוט בערפל. הדבר היחיד שידוע זה שהארנק והשעון שלו מעולם לא נמצאו.
בנוסף להרינגטון ואנסלי אפשר לספור גם את הרצח של ניק פרסון בן ה-25 בתחילת שנת 2014. חוקרי המשטרה בקו טאו טענו בתחילה שהוא בכלל טבע בים ולא נרצח, אך נתיחת גופתו של פירסון חשפה שעל ראשו נמצאו חבלות, חתכים וכתמי דם. הרוצחים דאגו להטביעו בים לאחר שאיבד את הכרתו. בני המשפחה ערכו חקירה פרטית משלהם והגיעו למסקנה שפירסון נרצח על ידי המאפיה המקומית.
בספטמבר אותה השנה התרחש גם הרצח המסתורי של זוג תרמילאים בריטיים: האנה ווית'רידג' ודיויד מילר שגופותיהם נמצאו בחוף הים. חוקרי המשטרה התאילנדית העלו בחקירתם שווית'רידג', נאנסה לפני שנרצחה. החשד הראשוני הצביע על חברי מאפיה מקומית שהחליטו להשתלט על האי ולהטיל את אימה על התיירים. כמה ימים לפני הרצח השניים התקשרו לבני משפחה וחברים וסיפרו שהם כל כך שמחים להיות בקו טאו ושהכל בסדר.
הרוצחים לא נתפסו עד היום. חברם של בני הזוג, שון מק'אנה, ששמע על מותם של חבריו טס לאי וכשניסה לחקור מי מעורב ברצח הוא קיבל איומים על חייו שכדאי לו לעזוב את האי לפני שהוא יהיה הקורבן הבא. "המאפיה המקומית איימה לרצוח אותי", כתב בדף הפייסבוק שלו.
האיומים הפחידו אותו. "הם הטיחו בי שאני הרגתי את החברים שלי, שהדם שלהם על הידיים שלי והלילה הם יתלו אותי ושאני אמות", סיפר מ'קאנה בראיון לעיתון הבריטי הטלגרף. מ'קאנה שחשש לחייו עזב את האי במהרה והתעלומה מי רצח את חבריו נותרה לא פתורה.
מסכת הרציחות המסתוריות המשיכה גם בשנת 2015 כאשר גופתו של דימטרי פובס מצרפת נמצאה בסמוך לחדרו בבית המלון שהתארח. המשטרה שוב טייחה את מותו וטענה שהוא התאבד, אבל כמה ימים לאחר מכן פורסמה שגופתו של פובס נצאה כאשר ידיו אזוקות מאחוריו גבו. הרוצחים דאגו לביים התאבדות. גל הרציחות הללו העניקו לאי הפסטורלי את שמו הלא רשמי - "אי המוות".
הספירה נמשכת
בשנת 2016 אירע רצח אכזרי נוסף בנסיבות עוד יותר מסתוריות. גופתו של לוק מילר, תרמילאי בריטי, נמצאה בקרקעית בריכת שחיה בבית מלון סאנסט. חבריו סבורים שהוא נרצח. חוקר מטעם המשטרה המקומית טען בכלל שהוא מת כתוצאה מתאונת טביעה. חבריו של מילר דרשו לנתח את גופתו והממצאים היו חד משמעיים: לוק נרצח לאחר שספג חבטות בראשו והוטבע על ידי יותר מאדם אחר בתוך הבריכה. הרוצחים לא נתפסו עד היום.
"צריך להבין שלמשטרה המקומית אין יכולת לחקור תיקי רצח כאלה", טוען ירון. "מדובר במשטרת תיירות ולא יותר מזה. הם לא מסוגלים להתמודד עם פשיעה חמורה מסוג רצח. כל החיסולים באי הביכו אותם כי הרוצחים לא נתפסו. זה פוגע בשמו הטוב של האי ומבריח תיירים פוטנציאלים".
"קו טאו יכול להיות גן עדן, אבל הוא עלול להפוך למקום מאוד מסוכן עבור תיירים חסרי זהירות. צריך להזהיר תיירים מפני הסכנות שיש באי, שלא יגיעו לשם שאננים", הזהיר עו"ד איאן יארווד, שתחקר את שרשרת הרציחות באי, בראיון לדייל סטאר .
החשד הוא שהשוטרים המקומיים החוששים לחייהם מאנשי המאפיה המקומית ששולטת באי, מטייחים את פרשות הרצח כדי שהם בעצמם לא יחוסלו על ידם.
התיירת שלא נמצאה מעולם
בשנת 2017 נוספה לרשימת הקורבנות באי המוות אליס דלמאגז', תיירת בת 30 מבלגיה. היא נמצאה מתה בג'ונגל מקומי. השוטרים טענו שהיא התאבדה בתלייה לאחר שהייתה חלק מכת שעסקה ביוגה טנטרה. בני משפחתה סבורים שהיא נרצחה.
"אני לא מאמינה למשטרה המקומית", טענה אמה של אליס, מישל, בראיון לכלי תקשורת בבלגיה, "אני לא מאמינה לשום מילה של השוטרים. אני חוששת שמישהו היה מעורב במותה. למשטרה המקומית אין שום הסברים".
ויש לה סיבה טובה לא לסמוך על ממצאי התחקיר של השוטרים. כמה חודשים לאחר מכן נעלמה תיירת רוסייה, ולנטינה נובזנובה, בת 23. עד היום היא לא נמצאה. היא מוגדרת כנעדרת אבל זמן קצר לאחר מותה תושבים מקומיים מצאו חלקי גופה שנשטפו מהים. מתברר שהם לא שייכים לה ולא ברור של מי הם בכלל. בבית המלון בו שהתה נמצאו כל חפציה: ארנק, תיק, טלפון סלולרי. החיפושים אחריה לא העלו דבר עד היום. מי העלים אותה? האם מדובר בגורו יוגה מקומי או במאפיה שכבר חיסלה כמה תיירים לפניה? עדיין לא ברור.
בין לבין היו עוד כמה מקרים של תיירים שהוכו בשעות הלילה בעת שהסתובבו באי ובאורח נס נשארו בחיים. חוקרי המשטרה המקומית ממשיכים לגשש באפילה או לחבל בחקירה בכוונה. ובכל הזמן הזה, מאות ישראלים מגיעים מידי שנה לאי לצלול או סתם לנפוש.
"ברור שזה מפחיד. אנחנו מגיעים לפה בקבוצה של כמה צוללנים ותמיד נשארים ביחד. מרבית הרציחות היו של תיירים שבילו בבדידות מה שהקל מאוד על הרוצחים לבצע את זממם", סיפר צוללן ישראלי שאחת לשנתיים מגיע לצלול באי. "יש תיירים שהצטיידו בגז מדמיע, מצ'טות, אלות ואולרים. כמה שהמקום הזה מטריף ביופיו ככה הוא יכול להיות גם קטלני. אנחנו זהירים. סומכים רק על עצמנו".