מדינות אירופה שעל הים התיכון הן להיט בטוח בקרב התיירים הישראלים. האזור, המפורסם בים היפה שלו, בהיסטוריה העשירה ובמטבח המשובח, מושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה, עם יעדים כמו ספרד, צרפת ואיטליה המובילים כיעדי חופשה לתיירים מכל העולם, אבל עכשיו יש להם תחרות ממקום מפתיע.
על פי סקר שנערך לאחרונה, מתברר כי מדינות מזרח אירופה שזכו להתעלמות כמעט מוחלטת במשך שנים, החלו לעלות בפופולריות שלהן, במיוחד בעידן שאחרי הקורונה. אז למה כולם טסים עכשיו למזרח אירופה ומהם היעדים המובילים?
תיירים רוצים לברוח מהחום המעיק
שנת 2023 הייתה שנת שיא הטמפרטורות בקיץ, עם גל חום כבד שסחף את אירופה ובייחוד את המדינות והאזורים ששוכנים על חופי הים התיכון. להערכת המומחים, גלי החום צפויים להיות ארוכים וחמים יותר בעתיד, והמראות שנצפו השנה במדינות כמו איטליה ויוון יהפכו בשנים הקרובות לעניין שבשגרה.
באופן לא מפתיע, מזג האוויר הקיצוני מרחיק את התיירים והם מתחילים לתעדף יעדים עם טמפרטורות מתונות יותר בנסיעה לחופשת הקיץ שלהם. נתונים חדשים מנציבות התיירות האירופית (ETC) עוזרים לתמוך בטענה זו. לפי הארגון, הפופולריות של מדינות הים התיכון ירדה בשיעור משמעותי של 10 אחוזים בהשוואה לשנה שעברה, אז אירופה חוותה את הקיץ החם ביותר שלה עד השנה, עם הערכה של 62,862 מקרי מוות הקשורים לחום.
השנה השתוללו שריפות ברחבי יוון, ספרד וצרפת, כאשר מצבי חירום הוכרזו בתת-הקבוצה הים תיכונית, במיוחד ברודוס, ממנה נאלצו לפנות תיירים כשהיא עלתה בלהבות בן לילה. אז אם התיירים מחפשים לברוח מהחום המוגזם ובכל זאת רוצים ליהנות מהשמש, לאן הם הולכים?
עליית המזרח
כפי שדיווח ה-ETC, כמה יעדים מזרח אירופיים נבחרו על ידי הנוסעים כאלטרנטיבות למאבק האקלים הממושך של דרום אירופה. למרות שהיעדים האלה עדיין יכולים לרשום טמפרטורות גבוהות, במיוחד בין יוני לאוגוסט, מזג האוויר בהם קשה לעיתים נדירות.
אחד היעדים המודגשים במחקר הוא בולגריה, מדינה במזרח הבלקן. שוכנת על גדות הים השחור, בולגריה היא אחת הכוכבות העולות של היבשת, עם אתרי נופש כמו סאני ביץ' (Sunny Beach) וסווטי ולאס (Sveti Vlas) שעולים לכותרות כיעדים האופנתיים הבאים של אירופה.
צ'כיה, במרכז אירופה, צוינה על ידי ה-ETC גם כמתחרה רבת עוצמה מול הים התיכון. מלבד ימים חמים נדירים, הטמפרטורות בפראג נשארות כמו באביב לאורך כל הקיץ, עם שיא של 25 מעלות במהלך היום וערבים קרירים יותר.
הן אולי לא מוזכרות במחקר, אבל בודפשט בהונגריה השכנה, ברטיסלבה בירת סלובקיה, ולובליאנה בסלובניה, הן מתחרות חזקות לפייבוריטית עם מאפיינים דומים.
מזרח אירופה זולה יותר
מזג האוויר המתון יותר אינו הסיבה היחידה לכך שתיירים נוהרים כעת למזרח אירופה. גם המחירים עשויים להיות הרבה יותר זולים מהמערב המתויר מדי, מכיוון שרוב המדינות במזרח עדיין לא עברו למטבע אירו ויש להן מטבעות לאומיים חלשים יותר. מבין המדינות שהוזכרו לעיל, סלובניה היא היחידה שאימצה את האירו. אף על פי שכל האחרות הן חברות מלאות באיחוד האירופי, הן שמרו על המטבעות ההיסטוריים שלהן, שבניגוד למטבע האירופי הנפוץ, לרוב נגררים אחרי הדולר.
בבירת בולגריה, סופיה, ארוחה במסעדה לא יקרה תעלה כ-40 שקל בלבד, בעוד שחצי ליטר בירה מקומית עולה 8 שקלים בלבד. הנסיעה בתוך המדינה היא גם זולה להפליא, עם כרטיסי רכבת בממוצע של 22 עד 40 שקל, תלוי ביעד.
לבסוף, יש גם את עניין הצפיפות. מדינות המזרח מקבלות הרבה פחות תיירים ממקבילותיהן המערביות, מה שאומר שניתן להעריך טוב יותר נקודות עניין, והאווירה נחמדה יותר באופן כללי. במחקר של ETC, רשומים יעדים קרים אחרים, כמו אירלנד ודנמרק, אם כי אלה נמצאות במערב אירופה עם מחירים די מופקעים.