למים יש את הגוון הטורקיז הצלול של הים האגאי, עצי דקל ושיחי ורדים בולטים בין כנסיות אורתודוקסיות ורחובות מפותלים. הרצפות עשויות משיש טהור, והנמל שופע יאכטות אלגנטיות עשויות עץ נוצץ. באי סירוס השקט לא תמצאו מלונות מפלצתיים מבטון וגורדי שחקים.
הערים התאומות הססגוניות אנו סירוס (Ano Syros) וארמופולי (Ermoupoli) יושבות בגאון על שתי גבעות שכנות. הראשונה נבנתה על ידי הוונציאנים במאה ה-13, בסגנון איטלקי של ימי הביניים; ארמופולי האלגנטית והצעירה בהרבה היא הבירה ההומה והמרכז המנהלי של האיים הקיקלאדיים (קבוצת איים יוונית בים האגאי).
![סירוס יוון אנו סירוס (צילום: saiko3p, shutterstock)](https://img.mako.co.il/2022/06/13/shutterstock_1975736591_re_autoOrient_i.jpg)
>> רוצים לטייל ביוון? הכנסו למדריך המלא
יוון בלי התיירות ההמונית
באי סירוס מתגוררים 21,000 תושבים, ואורכו כ-16 קילומטרים בלבד, אך למרות היופי והפאר שבכל פינה, מדובר באחד האיים הפחות ידועים ביוון. בדיוק בשביל זה ריכזנו חמש סיבות מדוע התיירים מפספסים את האי סירוס – ולמה דווקא בגלל זה כדאי לבקר בו:
התיירות לא משחקת תפקיד מרכזי באי
בניגוד לאיים הקיקלאדיים הצפופים לעתים קרובות, סנטוריני ומיקונוס, בסירוס אין שדה תעופה בינלאומי. האי גם מרוחק יותר מהנמל האתונאי של פיראוס מאשר, למשל, יעדי טיולי היום הפופולריים של קיאה (Kea) ואגינה (Aegina). לכן, תיירים שמבקרים בבירת יוון כמעט ולא מגיעים לסירוס, ולרובו לא רואים כאן מטיילים בינלאומיים. יתרה מכך, בניגוד לרבים מאיי החלומות של יוון, סירוס לא צריך להתמקד בתיירות.
האי עדיין מתקיים בעיקר מבניית ספינות, חקלאות וגם מייצור ממתקים טעימים, שבזכותם הוא ידוע בכל הים התיכון. מסיבה זו, סירוס הרבה יותר שמור מאיים אחרים בים האגאי, ועד כה נחסך מתיירות המונית. הדבר בא לידי ביטוי הן בהיעדר המוני מבקרים והן במחירי לינה נמוכים.
האי ממש לא עמוס בתיירים כמו איי יוון האחרים|צילום: Lemonakis Antonis, shutterstock ארמופולי היא עיר של סטודנטים לעיצוב
אוניברסיטת הים האגאי משתרעת על פני עשרות איים שונים, ולארמופולי יש את המזל לארח את הפקולטה לעיצוב. זו אחת הסיבות שבעיר מספר רב של חנויות מעצבים, אדריכלות ניסיונית ואינספור בוטיקים לריהוט וטקסטיל. כל בית קפה, מסעדה ובר בטיילת הנמל Akti Ethnikis Antistaseos, מתחרים זה בזה בעיצוב פנים מסוגנן, ומציעים אוכל טוב וזול וקוקטיילים יצירתיים.עיר של סטודנטים לעיצוב. ארמופולי|צילום: JackKPhoto, shutterstock סירוס היה פעם הנמל החשוב ביותר ביוון
האלגנטיות והיופי של האדריכלות באי מוסברים בעיקר על ידי ההיסטוריה שלו. לפני פיראוס, ארמופולי היה הנמל החשוב ביותר ביוון במשך תקופה ארוכה. העיר הצליחה לממן את רחובותיה ומבניה המפוארים באמצעות מספנות ענק. כפי שכבר הוזכר, ארמופולי היא בירת האיים הקיקלאדיים.
כתוצאה מכך, סירוס הוא האי היחיד בקבוצה שנגיש במעבורת מכל שאר האיים הקיקלאדיים המיושבים, ויש לו את אחד מבתי העירייה היפים ביוון, שפתוח באופן חופשי למבקרים.פעם הנמל החשוב ביותר ביוון|צילום: alexandros petrakis, shutterstock הנוף הפראי והחופים של סירוס
האי סירוס קטן מאוד ואפשר לחצות אותו ברכב תוך 15 דקות ולהגיע ישירות לחופים מבודדים, כפרי דייגים ומפרץ ירוק. בהליכה מחוף קיני (Kini) דרך השבילים למפרץ דלפיני (Delphini), אפשר לראות עדרי כבשים רועים על כרי דשא מנוקדים בפרחי בר, כוורות תלויות מבתים עתיקים ותרנגולים מקרקרים בכל עבר. המגיעים בחודשי האביב, כנראה יימצאו את מפרץ דלפיני לגמרי ריק, ובנוסף אליו גם החוף בגליסס (Galissas) פופולרי במיוחד. לאלו שמעוניינים להתרחק לגמרי ממסעדות ואנשים, כדאי לבקר בחוף אטוס (Aetos) בצפון מערב האי.
כמו כן, אם תלונו בארמופולי ולא יתחשק לכם לנסוע ברכב או באוטובוס, תמיד תוכלו ללכת לחוף אגיוס ניקולאוס (Agios Nikolaos) שבמרכז העיר. אין שם חול דק, אבל זו דרך ייחודית לרחצה: קופצים לים מפלטפורמת אבן, עם נוף לחזיתות ולכנסיות היפות של העיר העתיקה.חופים ונוף פראי. חוף קיני|צילום: Apostolis Giontzis, shutterstock האיים היוונים השכנים
אם אתם מעוניינים בחוויה מקומית מוחלטת בסירוס, כדאי לכם לבקר באיים האחים הקטנים יותר מול החוף, בהם תוכלו ליהנות מהטבע לגמרי לבד וללא הפרעות: סטרונגילו (Strongylo) וגאידארוס (Gaidaros), ואוארוסה (Vavarousa), אספרו (Aspro), נאטה (Nata) וסיקינוס (Schinonisi)
מעל הכל, גאידרוס הוא גן עדן לצוללנים, כי כאן שוכנים שרידיה של הספינה Litos, אותה תוכלו לחקור לבד או עם צוללנים מקצועיים. ניתן להזמין טיולי יום לכל האיים הקטנים במספר סוכנויות באי. פשוט טיילו לאורך הטיילת של ארמופולי ובקשו מעובר אורח לכוון אתכם לעבר המשרדים המתאימים: בסירוס, התושבים הידידותיים תמיד יעזרו לכם וייתנו לכם המון טיפים אישיים.כדאי לבקר גם באיים שממול לסירוס|צילום: Andronos Haris, shutterstock
איך מגיעים לסורוס?
האי מחובר לאתונה כל השנה, עם יותר מחמש טיסות המנוהלות על ידי אולימפיק איירווייז מדי שבוע וזמן הטיסה מאתונה לסירוס הוא כ-30 דקות. במהלך הקיץ, יש טיסות עונתיות גם מסלוניקי. שדה התעופה ממוקם דקות ספורות ממרכז ארמופוליס (שני ק"מ בלבד), ויש צורך לשכור מונית כדי להגיע למרכז העיירה.
שיט במעבורת הוא הדרך הפופולרית והנוחה ביותר לנוע בביקור ביוון ובגילוי האיים. ניתן להגיע לסירוס מאתונה, בין אם מנמל Lavrio (2-4 מעבורות שבועיות, עם שיט שאורך 4 שעות) או מהנמל הראשי של יוון, פיראוס (2-3 מעבורות יומיות, השיט אורך 3-4 שעות).
סירוס מחוברת גם לרוב איי יוון באמצעות מעבורת. ניתן להגיע לסירוס מאמורגוס, אנדרוס, אסטיפאליה, איקריה, מילוס, מיקונוס, נקסוס, פארוס, פאטמוס, סאמוס, סנטוריני, סריפוס ואיים קטנים יותר.