1. מקדשי אנגקור, קמבודיה

מה זה? מקדשי אנגקור נבנו במאה ה-12 לכבוד האל הינדו והם נחשבים לפלא ארכיטקטוני ברמה עולמית.
למה המקום בסכנה? המלונות שנבנו לרווחת המבקרים במקום שואבים מים מהקרקע עליה בנויים המקדשים – דבר המביא לשקיעה מתמדת של המבנה. אם לא די בזאת, המקדשים, שנבנו מאבני חול, נמצאים בשחיקה מתמדת עקב תנאי מזג האוויר ובשל מיליוני זוגות הידיים שהספיקו לרפרף על פניהן ובדרך גם להוריד גרגר חול או שניים.

אנגקור ואט -קמבודיה (צילום: Veni, Istock)
מקדשי האנגקור. אחד המקומות המתויירים ביותר בקמבודיה|צילום: Veni, Istock

2. האי טובאלו, האוקיינוס השקט

מה זה?האי הקטנטן המשתרע על שטח של 26 קמ"ר, הוא גם האי השני הנמוך ביותר באוקיינוס השקט, עם גובה טופוגרפי ממוצע של חמישה מטרים מעל פני הים. לעומת האיים המולדביים המתויירים, הטובאלו יחסית אנונימי והוא מבטיח בדיוק את אותם פינוקים שמציעים האיים המתויירים השכנים, בעלות של אגוז קוקוס.
למה המקום בסכנה? בשל גובהו הנמוך, 12 אלף תושביו חיים בפחד תמידי מפני הצפות, במקרה הטוב, ומפני שיטפונות, סופות וצונאמי, במקרה הפחות נחמד. אם אתם מוכנים לקחת את הסיכון, מי אנחנו שנתנגד.

3. שמוני, הרי האלפים

מה זה? הקרחון שמוני הוא חלק מאיזור הגלישה של הרי מונט בלנק בדרום צרפת והוא מושא תשוקתם של חובבי האקסטרים-סקי וטיפוס ההרים בעולם כולו. במקום שוכנת עיירת סקי שוקקת מלאת מסעדות, קניונים וחיי לילה סוערים.
למה המקום בסכנה? מעמדה של פסגת היופי המושלגת הזו, מתדרדר משנה לשנה עם עליית הטמפרטורות בעולם, המאיימת להמס את מגרש המשחקים הטוב ביותר של חובבי המגלשיים. הסכנה הגדולה באמת טמונה בקריסתם של עשרות מבנים, החל ממלונות וכלה ברכבלים, הבנויים על שכבת הקרח הקשה הקבועה בשמוני. אם זו תימס, צפויים עשרות מבנים להתמוטט, להביא למפולות סלעים ושלגים אדירות, ולשנות את פני האלפים לעד.

עיירה בצרפת (צילום: Maxime VIGE, Istock)
השמוני. אתר סקי מבוקש|צילום: Maxime VIGE, Istock

4. יערות הגשם של גאנה, אפריקה

מה זה? יערות הגשם של המדינה המערב-אפריקאית מחזיקים בתואר המפוקפק – הפלא הנעלם במהירות הגבוהה ביותר – תואר לא מפתיע לאור הנתון שאלו איבדו 40 אחוז מאוכלוסיית החי והצומח בהם ב-100 השנים האחרונות.
למה הם בסכנה? הסיבה העיקרית להיכחדותם המהירה נעוצה בכריתה לא חוקית של עצים, שחיסלה כמעט מחצית מהשטח עליו התפרסו ומאות אלפי בתי גידול של בעלי-חיים, ובראשם אלו של השימפנזות וקופי הקולובוס. היום, ישנו פיקוח רשמי של הממשלה על המתחולל ביערות, אולם גם זה מתקשה לפצות על הנזק שכבר נגרם. אם בכל זאת תרצו להגניב מבט חטוף בקבוצות הקופים שעדיין חיות, תוכלו להירשם לאחד מיני עשרות סיורים המתקיימים באזורים ביערות שהוגדרו כשמורות טבע מוגנות, המשמרים את סביבת חייהם הטבעית של הקופים.

יער גרניאן (צילום: istockphoto)
יערות הגשם של גאנה. השימפנזות וקופי הקולומבוס בסכנת הכחדה|צילום: istockphoto

5. שבטי הקסינגו, ברזיל

מה זה? לאורכו של אחד משמונת הנהרות הגדולים בברזיל, הקסינגו, חיים כעשרת אלפים אינדיאנים המאוגדים בשבטים. מזה מאות שנים הם משמרים את אורחות החיים של אבותיהם הקדומים, ולא נותנים לעולם המתפתח להשפיע ולו במעט על דרכם ואמונתם.
למה המקום בסכנה? באחרונה הביעה ממשלת ברזיל תמיכה הקוראת לניצול זרימת המים בקסינגו להפקת אנרגיה. אם תצא התוכנית לפועל, צפויות לקום לאורכו של הנהר עשרות תחנות כוח, שיאיימו על המשך קיומם האותנטי של השבטים. השמועות על התוכנית, הובילו לעלייתו של קמפיין בין-לאומי, בהשתתפות שלל סלבס כמו סטינג, הקורא לממשלה לא להוציאה לפועל, אולם כרגע לא נראה כי האחרונה נוטה להסכים. כל עוד המאבק נמצא בשיאו, אתם מוזמנים לנצל את עונת הקיץ שמתחילה בימים אלו בברזיל, ולחזות בפיסת היסטוריה חיה.

6.דב הקוטב הצפוני

מה זה?הדובים הלבנים והפרוותיים הם מהסמלים המזוהים ביותר של הקוטב הצפוני.
למה הם בסכנה? ההמסה הצפויה של הקרחונים ושל ימות הקרח בשל ההתחממות הגלובלית מעמידה אותם בסכנת הכחדה - עד שנת 2014 צפוי להיעלם המין כליל באזור קנדה והימים המקיפים אותה. אם אינכם רוצים לפספס פגישת אחד על אחד עם הפלא הלבן אתם מוזמנים להירשם לאחד מהסיורים הייעודים היוצאים מסקוטלנד במטרה לצפות בקבוצות הבודדות שעדיין נותרו.

דובי פולר - אנטרטיקה (צילום: © John Pitcher / age fotostock, Istock)
סעו לראות אותם, לפני שייכחדו|צילום: © John Pitcher / age fotostock, Istock


7. ציורי הסלע האבוריג'ינים, דמפייר, אוסטרליה

מה זה? שרשרת ציורי הסלע הגדולה בעולם מתפרשת על פני 42 קילומטרים במערב אוסטרליה. הציורים והחריטות שצוירו בידי ילידי אוסטרליה – האבוריג'ינים, מתארים אנשים, חיות, מקורות פרנסה ובעיקר את שיטות הציד השונות בהן השתמשו בתקופות פרה-היסטוריות.
למה הם בסכנה? מאז שנת 1960, למעלה מ-40 אחוז מהסלעים המצוירים ניזוקו, בעיקר בשל התפתחות התעשייה בעיר דמפייר, אשר בתחומה ובסביבתה נמצאים מרביתם. הממשלה האוסטרלית הגדירה לא מזמן את הסלעים כ"נכס מורשת לאומי", אבל אם לא יבוצע בשנים הקרובות שינוי משמעותי, צפוי המצב להחמיר והציורים עשויים להימחק כליל.

8. מחוזות הולנד

מה זה? בעוד שאצלנו מס הבצורת עבר מזמן את הקו העליון של הכנרת, אצל שכנינו הרחוקים ואוהבי קבקבי העץ, המצב בדיוק הפוך. כמעט 50 אחוז משטחי המדינה השטוחה ביותר בעולם מוגנים על-ידי סכרים וגשרים מפני הצפות, הן של מי ים והן של כמות המשקעים האדירה הרווחת ברוב חודשי השנה.
למה הם בסכנה? אמנם הולנד לא הולכת להימחק מהמפה בקרוב, אבל אין כמו קצת ריגוש למראה כוח טבע כנוע.
ההרפתקה האמיתית נמצאת דווקא בחופים שמדרום לרוטרדם - באזורים אלו, בחודשים אחדים בשנה נפתחים הסכרים ומאפשרים למים שהצטברו לכסות שטחים מבוקרים.

הולנד (צילום: Jaap Hart, Istock)
הולנד. מרובת משקעים|צילום: Jaap Hart, Istock

9. הר הקילימנג'ארו, אפריקה

מה זה? ההר הגבוה ביותר ביבשת אפריקה, הקילימנג'ארו הפך לאטרקציה תיירותית פופולארית ביותר ועשרות אלפי מטיילים בשנה מגיעים לטפס עליו או לחזות ביופיו מאחת משמורות הטבע הרבות שמקיפות אותו.
למה המקום בסכנה? הודות לעליית הטמפרטורות בעולם, עד שנת 2040 צפוי ההר לאבד את סממנו המובהק ביותר – הפסגה המושלגת הלבנה. כדי למנוע מפלא זה להפוך לעוד הר חרב ביבשת החמה, הכריז באחרונה שר המשאבים הטבעיים והתיירות של טנזניה על תוכנית חדשה שמטרתה למנוע את התחממות הפסגה. במסגרת יוזמה זו, עתידה הממשלה לנטוע כ-4.8 מיליון עצים שיסייעו בוויסות הטמפרטורה. שיהיה בהצלחה.

הר קילמנג'רו (צילום: istockphoto)
הר הקילימנג'ארו|צילום: istockphoto

10. השוק "הרטוב" ברחוב גרהם, הונג קונג

מה זה? הונג קונג משמרת הרבה מהקסם ההיסטורי שלה בזכות רחובותיה השוקקים והשווקים המלאים 24 שעות ביממה. בשוק הפתוח של רחוב גרהם, המתקיים במקום משנת 1841, ניתן למצוא מגוון פירות ים, דגים טריים, פירות אקזוטיים, ירקות, עשבי תיבול, ובעיקר רוכלים שמחים, מצב רוח עליז ותחושה שכרגע נכנסת למטבחו של שף אסיאתי נחשק ביותר.
למה המקום בסכנה? עד לפני מספר שנים, מרבית שוקי המזון בהונג קונג היו שרויים תחת כיפת השמים, נתונים לחסדי מזג האוויר, ומכאן ניתן להם גם הכינוי "רטובים". לאט לאט, החלו השווקים הפתוחים להיעלם מהנוף המקומי, או אם נהיה מדויקים – ויתרו על חלקת שמים פתוחה לטובת יריעות פלסטיק מקורות.

>> מחפשים הרפתקאות? 10 טיולים לאמיצים בלבד