איי גלפאגוס (Galápagos), מערבית לאקוודור, הוא גן עדן פראי ויחיד במינו. האיים מהווים מקום מפגש להמון מיני בעלי חיים שבדרך כלל לא נפגשים בשום מקום אחר בעולם, וזה מה שהופך את היעד לכל כך ייחודי, ומוקד עליייה לרגל לחובבי הטבע.

לגלפגוס הגעתי ביחד עם קבוצה של באדי-דייברס – חברת טיולי צלילה שאני חלק ממנה כבר שנה והיא מהווה לי ולכל הצוללים משפחה מדהימה בשנים האחרונות. היכן בעולם תוכלו לצלול עם פינגווינים שהגיעו מהקוטב הדרומי, איגואנות ימיות שנראות כמו דינוזאורים, אריות ים, כרישי הלוויתן, כרישי הפטיש, טונות, ג'קים, איגל ריי ומה לא?

כן, אני יודעת, זה בין היעדים הכי רחוקים שיש, והדרך אליו ארוכה ויקרה. מצד שני, זה בדיוק מה שהופך את כל החוויה במקום להרבה יותר מיוחדת מכל יעד אחר. האיים מוכרזים כשמורת טבע ועל כן כמות המבקרים בכל רגע נתון מוגבלת וכך גם כמות כלי השייט המורשים לשוט באזור. סידור ההפלגות של כל ספינה מתואמת מראש עם הרשויות ולא ניתן לעשות הפלגות ספונטניות, דבר המגן על הטבע ובעלי החיים הרבים אשר קוראים לגלפאגוס ביתם. מספר ספינות הצלילה מאוד מצומצם, ולא כולן מגיעות ליעדים השווים באמת.

בזכות האקסלוסיביות הזו, כאשר מגיעים לאתרי הצלילה הכי טובים שיש לגלאפגוס להציע (האיים דרווין ו-וולף - Wolf ו-Darwin), אתם בדרך כלל לבד שם. לפעמים עוגנת לידכם ספינה נוספת, אבל הסיכוי להיתקל בצוללים אחרים מתחת למים הוא אפסי. ההרגשה היא שכל הטבע העשיר והמטורף שיש לגלאפגוס להציע נשאר רק שלכם.

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
הייחודיות של המקום מתחילה על הקרקע וממשיכה מתחת לפני הים|צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

 

אריות ים מגיעים לשחק עם הצוללים

איי הגלפגוס נמצאים ושייכים למדינת אקוודור בדרום אמריקה. הם נמצאים על קו המשווה, מה שגורם למזג אוויר טרופי ונעים. האיים נוצרו מפעילות געשית והנופים משתנים בקצב מהיר ויוצרים מראות ירחיים. ארכיפלג האיים כולל כ-16 איים מרכזיים, שישה איים קטנים יותר, וכ-10 סלעים ואיונים קטנים. אוכלוסיית האיים מונה כ-25,000 בני אדם בסך הכל.

בשנת 2016 אקוודור הכריזה על האזור של איי דרווין וולף כשמורת טבע ימית הכוללת 39,000 ק"מ מרובע של שטח שאסור לדוג בו בכדי לשמור על הכרישים שמרכיבים את האקולוגיה הייחודית שנוצרה שם. כעת 32 אחוזים מהמים מסביב לאיי הגלפאגוס מוגנים מדייג. איך שמגיעים לאיים, כבר נפגשים בכמות מאוד מכובדת של אריות הים המפורסמים, והם נמצאים בכל מקום ויש המון אינטראקציה איתם. על הסלעים, בין אריות הים, ניתן להבחין בהמוני סרטנים אדומים מרהיבים.

עלינו על הספינה שלנו – Galapagos Master Deep Blue, בין הספינות הכי גדולות בגלאפגוס, והיא משרתת צוללים הרפתקניים כמונו כבר משנת 2004 (לא לדאוג, היא עברה שיפוץ נרחב בשנת 2015).

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
הצלילות בגלאפגוס מיועדות לצוללנים מתקדמים|צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

ביום הראשון כבר זוכים לצלול כשעושים צלילת בדיקה רדודה, בודקים שכל הציוד תקין והמשקולות מתאימות. הצלילה נעשית במפרץ מוגן בסן כריסטובל (San Cristóbal) ובמהלכה פוגשים עשרות אריות ים שבאים לרקוד ולשחק עם הצוללים.

ביום השני צוללים באי בלטרה (Baltra), שם ניתן לראות בעלי חיים מקומיים. הראות פחות טובה באזורים האלה וטמפרטורת המים קרירה. מעל המים ישנו אחד מסיורי האיים הכי מרהיבים בגלאפגוס: מסיירים כשעה עם מדריכה מקומית באי סימור (Symour) הצפוני, שהוא בית למגוון אדיר של בעלי כנף- קורמורנים, בוביז רגליים כחולות, פריגת, שחפים, אריות ים וכ-2,500 מיני איגואנות שונים.

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס
איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס
איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

 

הדובדבן שבקצפת: האי דרווין

מי ששמע על צלילות בגלאפגוס בטח שמע גם על קשת דרווין המפורסמת - הסמל הכי מפורסם ומוכר באתרי הצלילה באיים. מדובר בקשת מסלע וולקני שמתנוסס באמצע האוקיינוס על פלטפורמה המעמיקה עד לכ-100 מטרים מתחת לים. במאי 2021, החלק העליון של הקשת קרס והותיר ממנה רק שני עמודים שמאז נקראים עמודי האבולוציה. באופן אישי, זה ממש נגע בי, כששמעתי על זה. הרגשתי תחושת אבל קלה, כשסמל כל כך חשוב התמוטט ונשחק, מין תזכורת שעוד מעט לא ישאר פה הרבה ממה שהכרנו וכמה חשוב לשמור על הטבע, בעלי החיים ומה שיש לנו כרגע, כי הם לא יישארו לנצח.

בעקבות זרמים חזקים ומזון רב במים, האתר עמוס במגוון בעלי חיים גדולים, אך התנאים יותר טובים מאתרי הצלילה שבאיים הדרומיים, הראות פה יותר טובה והמים הרבה יותר חמים ונעימים. הזרמים באתר הם חזקים ולכן הצלילות פה שונות מרוב הצלילות שאנחנו מכירים בדרך כלל, למשל באילת כאשר התנאים אופטימליים ומתאימים למתחילים.

כל הצוללים קופצים למים ומתבקשים להיכנס בציפה שלילית בכדי להגיע לקרקעית ולא להיסחף עם הזרמים. הקרקעית נמצאת בעומק של כ-8 מטרים. לאט לאט מעמיקים ביחד עם הסלעים עד לעומק של 12 מטר בערך, שם זו התחנה הראשונה. לאחר מכן אוחזים בסלעים או יושבים עליהם בשביל לא להתאמץ וליהנות מהמחזות המרהיבים שנפרסים מולכם. כמויות הכרישים, הצבים והדגים ששוחים מול העיניים פשוט לא ניתנות לעיכול. זה גם המקום האולטימטיבי לראות כמויות גדולות של כרישי לוויתן, בייחוד בין יוני לנובמבר. לאחר כמה דקות, ממשיכים להעמיק לתחנה הבאה – 20 מטר. לאורך כל הזמן נשארים צמודים לקיר הסלעים של קשת דרווין, כי בעצם אין שום סיבה לשחות או להתרחק כי כל בעלי החיים פשוט נמצאים שם. להקות ענק בלתי נגמרות של כרישי פטיש, שזה כנראה אחד הפרטים שהכי מאפיינים את הגלאפגוס. יש הטוענים שזה אתר הצלילה הטוב ביותר בעולם ואני מאוד מסכימה עם זה.

לאחר כ-20-30 דקות של צלילה, מתחילים לעשות טיול ב"מים כחולים". עוזבים את הסלעים ומתחילים לשחות לכיוון הכחול הגדול, כשהכל מסביבך כחול וזו פשוט תחושה מדהימה! במהלך השחייה פתאום מגיעים ללהקה של מאות טונות, להקות ברקודות, להקות כרישים, כרישי סילקי ששוחים מסביבך במעגלים, פרפרונים ועוד. כמויות הדגים פשוט לא נגמרות.

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

לי אישית לעולם לא ימאס מזה וההרגשה היא שכל צלילה שונה לחלוטין מקודמתה. זו הייתה הפעם הראשונה שהצלחתי לשחות כל כך קרוב לכריש לוויתן לכל כך הרבה זמן.

 

לכבד את בעלי החיים במים ולחפש את באטמן ורובין

ביום החמישי צוללים 4 צלילות באי וולף – שוב להקות ענק של פטישנים, כרישי לוויתן, אין סוף צבים ולהקות ענק של דגים. הפעם יצא לנו להיתקל גם בלהקות של איגל ריי ענקיים שניתן להתקרב אליהם אם נשארים באותו המקום והם פשוט לאט לאט מרחפים מעליך. הם מרגישים בנוח בנוכחות הצוללים, כל עוד מכבדים אותם ושומרים על מרחק בטוח מהם. בכל צלילה חשוב לזכור לכבד את בעלי החיים ולשמור על מרחק בטוח בשביל לא לפגוע בהם ולגרום להם להרגיש לא בנוח. אסור לחלוטין לגעת באף בעל חיים מתחת למים.

ביום השישי חוזרים לכיוון האיים המרכזיים וצוללים בפונטה וינסט רוקה, איזבלה, פרננדינה וקזין רוק. הצלילות ביומיים הבאים מתרכזות בבעלי חיים קטנים יותר ומיוחדים לכל אתר צלילה. כך, בצלילה אחת הולכים לחפש את רובין, שזה דג מיוחד עם סוג של רגליים שהולך על הקרקעית ופורש מין מניפה צבעונית מרהיבה. הדג השני שדומה לו נקרא באטמן פיש, והוא מדלג על הקרקעית בצורה מצחיקה ובעל שפתיים אדומות בוהקות. שניהם דגים קטנים וחמודים שניתן לבהות בהם זמן רב. בצלילה הבאה מחפשים את המולה מולה - דג השמש. דג מאוד נדיר, וזה מקום מעולה לפגוש אותו. הוא נחשב הדג המכוער בעולם, מכיוון שאין לו סנפיר ונראה כאילו הוא חצוי באמצע. הוא דג מאוד ידידותי ויכול להגיע למרחק של מטרים ספורים.

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

איי הגלאפגוס (צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס)
צילום: דפנה שטרן - באדי-דייברס

ביום השביעי מחפשים סוסוני ים וקופצים למים לשחות עם האיגואנות הימיות שבבוקר מתחממות להן בשמש, שלאחר שצברו מספיק אנרגיה, קופצות למים הקרירים בשביל לאכול את האצות הירוקות שבסלעים בתוך המים. זו צלילה קלילה וכיפית ונחמד לפגוש יצורים כאלה מיוחדים כל כך קרוב. לפעמים אפשר לפגוש גם פינגווינים או קורמורנים שצוללים לחפש מזון. זו צלילה מאוד חווייתית וייחודית לגלפאגוס.

ביום האחרון, לאחר סיום הצלילות, עושים סיור יבשתי באי סנטה קרוז (Santa Cruz). שם פוגשים במרכז מבקרים על שם צ'ארלס דרווין את צבי הענק המפורסמים של איי הגלאפגוס. זהו מרכז שיקום לצבים הקטנים שמשמש אותם עד שיגדלו מספיק וישוחררו לאיים למטרות שיקום האוכלוסייה חזרה למספרים הרבים שהיו באיים לפני בו האדם.