לרבים, שיט באוקיינוס נשמע כמו חלום, ולא סתם הוא הפך לטרנד הכי גדול כיום. יש הרבה מה להציע כדי לפתות מטיילים, עם ימים של מנוחה על הסיפון ולילות של בידור חי, קוקטיילים ובתי קזינו. זה אולי נשמע כמו החופשה המושלמת, אבל זה יכול להיות גם המקום המושלם לבצע פשעים – ולהתחמק מהם. 

אתמול דווח על אדם שנפל מסיפון קרוז עליו שט, כשעל פי נתונים רשמיים, כ-25 בני אדם נפלו מספינות תענוגות לים בשנת 2019 טרום הקורונה, כש-17 מהתקריות הללו הסתיימו במוות. הבעיה: במקרים רבים כבר לא ניתן לקבוע לאחר מכן האם מדובר בתאונה או שמא פשע חמור. זאת מכיוון שלעתים קרובות הגופות לא נמצאות, או שהים הורס את כל הראיות החשובות.



בקרוז יש את התנאים המושלמים לפשע

על ספינת תענוגות המפליגה במים בינלאומיים חלים כללי המשפט הימי, הקובעים כי הסמכות על סיפונה היא של המדינה בה רשומה האוניה. עם זאת, ספינות שייט נוטות להיות רשומות תחת "דגלי נוחות" לצורכי מס, בדרך כלל איי בהאמה, פנמה ולוב.

מכיוון שאין באמת אכיפת חוק על סיפון אניות, חברות השייט מעסיקות צוות אבטחה. כאשר מתרחש פשע במהלך שייט, הקורבנות מדווחים על כך לאנשי הצוות, אשר מעבירים את הדיווח לקברניט הספינה. אחר כך, הקפטן ידווח על המקרה למדינה שבה רשומה הספינה, וזו תחליט אם היא מתכוונת להתערב או לא.

קרוז בסידני (צילום: Joe Dejvice, shutterstock)
המקום המושלם לפשע המושלם?|צילום: Joe Dejvice, shutterstock

בפועל, זה אומר שאם אתם מתעוררים בחדר ומגלים שהשותף שלכם להפלגה נעלם פתאום, העזרה שלכם תגיע בדמות שוטר ממדינה שעלולה להיות במרחק אלפי קילומטרים מכם. בזמן שאתם מחכים שהוא יגיע לספינה, סביר שצוותי הניקיון ינקו בלי לדעת את זירת הפשע, העדים ירדו מהספינה וילכו הביתה. למעשה, עד שאדם מדווח כנעדר, הספינה ממשיכה להתרחק מהמקום שבו התרחש האירוע, תוך הרחבת אזור החיפוש עד שמציאת וחילוץ גופה מלב הים הופך לכמעט בלתי אפשרי.

נראה גם שהפלגה היא המקום המושלם לרצח, במיוחד כשיש מעט מצלמות על הסיפון שיוכלו לתעד או להרתיע פעילות פלילית. 

עורך הדין שכמעט חמק

מתוך עשרות המקרים שהתרחשו על גבי ספינות התענוגות, מקרה אחד בולט מעל האחרים. ביוני 2020, לוני לורן קוקונטס, עורך דין אמריקאי בן 62 בזמנו, הורשע ברצח עם האשמה בנסיבות מיוחדות לשם רווח כספי על הריגתה של אשתו לשעבר מיקי קנסאקי בת ה-52, שגופתה חולצה על ידי צוות ספינת מחקר ב-28 במאי בשנת 2006, בים התיכון ליד איטליה.

על פי הדיווח, לוני קוקונטס ומיקי קנסאקי החליטו להזמין שיט בים התיכון, לכאורה כדי לתקן את מערכת היחסים ביניהם. הספינה המיועדת הכילה כ-1,600 נוסעים והיא יצאה להפלגה מספרד ב-21 במאי 2006 לכיוון איטליה. שני האמריקאים הזמינו חדר עם מרפסת – במשפט נאמר כי קוקונטס הוא זה שהתעקש על כך.

חמישה ימים לאחר מכן, בבוקר ה-26 במאי, דיווח לוני קוקונטס על היעדרותה של קנסאקי. הוא הצהיר שבשעה 1 בלילה היא יצאה מהחדר כדי לשתות כוס תה. לאחר מכן הוא נטל כדור שינה בעצמו ורק למחרת בבוקר הבחין שמיקי לא חזר לחדר. לאחר מכן הוא חיפש אותה בכל מקום על הסיפון. הוא הוסיף וטען שהיא דיברה לא פעם על רצונה להתאבד.

קרוז (צילום: youtube)
החדר שבו התארחו בני הזוג|צילום: youtube

תחילה הגרסה של קוקונטס נראתה הגיונית, גם כי לא הייתה עדות למוות אלים, לא נמצאה גופה ולא עקבות שניתן היה לבחון. עם זאת, העובדה שקוקונטס טס חזרה לקליפורניה יום אחד בלבד לאחר היעלמותה של בת זוגו – והלך ישירות לגרושתו השנייה, איימי נואן, נראתה מוזרה.

באותו יום שבו עזב, נמצאה גופתה של מיקי קנסאקי מול חופי אזור קלבריה בדרום איטליה. ועכשיו התברר שזה לא יכול היה להיות תאונה מכיוון שהנתיחה הראתה שלבת ה-52 לא היו מים בריאות, אז היא לא טבעה כי היא כבר לא הייתה בחיים כשנפלה מהסיפון. למעשה, היא כבר נחנקה לפני שהגיעה למים.

מיקי קנסאקי (צילום: youtube)
גופתה נמצאה ללא רוח חיים בחופי איטליה|צילום: youtube

גם אם היו הרבה אינדיקציות לכך שקוקונטס יכול היה להיות העבריין, הרשויות באיטליה לא חקרו אותו יותר. מצד אחד, כי הוא כבר הגיע לארה"ב, וגם בגלל הזמן הארוך של הגופה בים שלא הותיר עקבות DNA על הגופה. מכיוון שכך לא נותרו נקודות פתיחה לצו מעצר איטלקי.

שנים לאחר מכן, נואן, גרושתו השנייה של קוקונטס, החליטה לשנות את גרסתה בעקבות איומי רצח שקיבלה מכיוונו של עורך הדין. היא טענה כי הוא טען בפניה שהוא זה שרצח את קנסאקי והתפאר בכך שמדובר בפשע שלעולם לא יהיה ניתן להוכיח. 

עם זאת, משפט הרצח התעכב במשך שנים, תחילה משום שלא ברור אם למשרד התובע המחוזי של מחוז אורנג' יש סמכות שיפוט לגבי החקירה והמשפט, כי מיקי קנסאקי מתה במים בינלאומיים ולא בארה"ב. בסופו של דבר הוחלט שניתן להעמיד לדין את לוני קוקונטס בקליפורניה מכיוון שהאמינו שהוא תכנן את הרצח מבועד מועד בקליפורניה. 

ביוני 2020, לוני קוקונטס נמצא אשם ברצח מיקי קנסאקי ונידון למאסר עולם שלושה חודשים לאחר מכן. התובע המחוזי של מחוז אורנג' אמר במשפט: "הנאשם חשב שהוא תכנן את הפשע המושלם ופיתה את הקורבן על ידי יציאה לשיט בים התיכון. הוא בחר את הספינה המושלמת, החדר המושלם, והזמן המושלם להרוג את אשתו לשעבר. והוא כמעט חמק מעונש על הרצח. זה שהוא חנק את הקורבן לפני שהשליך אותה מהסיפון היה הצעד השגוי של קוקונטס. מכיוון שהיא מתה לפני שפגעה במים, ריאותיה התמלאו באוויר - לא במים - אז היא צפה, ובאורח פלא גופתה התגלתה".